Zi decisivă pentru UE

Britanicii decid soarta Uniunii Europeane. Secțiile de vot s-au deschis joi dimineaţă, la ora 6.00 GMT, în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite France Presse.

Sunt chemaţi la urne, în cadrul unui referendum istoric, 46,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale, arată Reuters. ”Datele strânse de la 382 de centre locale arată că numărul alegătorilor din Regatul Unit şi Gibraltar este de 46.499.537 de alegători”, a afirmat Comisia într-un comunicat.

UPDATE Potrivit unui sondaj Ipsos MORI încheiat în seara dinaintea referendumului, 52% dintre britanici intenționează să voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce 48% vor să iasă din blocul comunitar, transmite Reuters. Un alt sondaj realizat online până miercuri la miezul nopții indica o susținere de 55% pentru rămânerea în UE, față de 45% tabăra adversă.

În Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia – 3,99 milioane, în Ţara Galilor – 2,27 milioane, în Irlanda de Nord – 1,26 milioane şi în Gibraltar – 24.117 alegători, arată sursa citată.

Alegătorii primesc un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ”Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană”. Astfel, votanţii trebuie să bifeze cu o cruciuliță fie ”Să rămână membru al Uniunii Europene” , fie ”Să părăsească Uniunea Europeană”.

Rezultatele finale vor fi anunțate vineri dimineață.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a afirmat miercuri că Executivul de la Bucureşti aşteaptă rezultatul referendumului din Marea Britanie, el precizând că există „o îngrijorare” la nivelul autorităţilor cu privire la acest subiect.
„Guvernul României aşteaptă în acest moment rezultatul referendumului. Sigur că există o îngrijorare şi Ministerul de Externe priveşte cu atenţie acest referendum. În momentul în care vom avea un rezultat, vom avea şi o poziţie oficială pe tema referendumului din Marea Britanie”, a declarat Iolu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.