Ziariștii acoperiți, în pericol

Un cititor, George Radu, pseudonim de acoperit sau cititor adevărat, postează pe Cotidianul.ro o întrebare. O reproducem cu copy-paste:

George Radu

Dragomir va da în gât pe toți jurnaliștii, ce vă faceți?!

Ce să facem? Scăpăm de cei care au infestat profesia și, mai ales, scapă cititorii de diversiuni și manipulări. Pentru asta, nu este nevoie decît de un singur lucru. Daniel Dragomir să-i dea în gît pe toți cei care colaborau strîns cu instituția și primeau informații de la SRI, împreună cu recomandările de utilizare. SRI-ul nu dă în vileag informații, decît cu interes și cu ținte. Și DNA-ul, la fel. De obicei, nimeni nu toarnă fără un interes sau fără un adversar pe care îl vrea lat sau debarcat.

Orice informații dinspre SRI în legătură cu apropiații sau influencer-ii din media nu pot decît să facă bine. Și presei, și serviciului. Presa se curăță, iar serviciul se înțarcă de la folosit mediocrii și de la tras sfori prin intermediul mass-media.

Orice scurgere din SRI despre presă este folositoare cititorilor. Noi, cei mai vechi în această profesie, cam știm care cu ce se ocupă. Numai un începător într-ale presei nu știe că site-ul Ziare.com ilustrează perfect orientarea și poziția SRI, că Dan Tăpălagă are adeseori o voce care exprimă alte puncte de vedere. Pentru mine, marea surpriză vine de la Digi 24 și de la Dan Turturică. Utilizarea României Libere ca instrument de influență a lui Traian Băsescu și ca parte din corul băsiștilor l-a dus pe Turturică într-o postură pe care n-a avut-o la Evenimentul Zilei, pe vremea cînd lucram împreună.

Digi 24 TV, cel mai lucios și parfumat post de televiziune, sub aerul său glossy a adunat o echipă de jurnaliști și comentatori care adeseori cîntă în cel mai pur stil de orchestră a SRI. Că Sorina Matei avea surse în SRI? Și ce dacă? Nu știa toată lumea de unde are? Ca și Floriana Jucan! Problema este că majoritatea cititorilor nu știau.

În ce-i privește pe acoperiții în adevăratul sens al cuvîntului, mă tem că este mai greu. Ziaristica este cea mai bună acoperire pentru toate operațiunile de spionaj. Jurnalistica și diplomația. Numai Securitatea a mai adăugat redacțiilor turnători pentru a afla cine-l înjură pe Ceaușescu și cine critică partidul comunist. Împănarea redacțiilor cu colaboratori și informatori de după 1990 este doar un reflex al defunctei epoci de aur. Și o prostie enormă a SRI și SPP (și el serviciu de informații, nu de pază, și cu nenumărați oameni prin redacții), atît de preocupate de a avea oameni între jurnaliștii de la ziare și televiziuni și de a influența prin manipulările ordonate bătălia pentru puterea politică.

Deconspirarea acoperiților cu acte este riscantă. Poate chiar periculoasă. Legal, nici nu poate fi efectuată. Numai din greșeală sau din prostie mai scapă cîte unul. Dezvăluirea făcută de Cotidianul în cazul Zaschievici de la Jurnalul Național n-a fost decît o prostie a aceluiași general Florian Coldea, preocupat să afle de ce jurnalistul de investigații Răzvan Belciuganu scria despre spitalul SRI. Parcă dacă ar fi scris de 10 ori ar fi dispărut și fondurile grase și toți generalii s-ar fi ales cu diaree. Documentul pe care îl reproducem și acum ne arată ce preocupări stupide intrau (și cu siguranță mai intră) în Departamentul de Apărare a Constituției.

Domnul George Radu, după părerea mea, postac mascat, vrea să insinueze că toți oamenii din presă sunt niște acoperiți sau niște colaboratori ai serviciilor secrete. Și, ca atare, nu merită crezuți. Asta sună mai degrabă a diversiune. Nu toți jurnaliștii execută ordinele serviciilor, după cum nu toți cititorii care postează sunt niște postaci ai partidelor sau ai serviciilor. O simplă cercetare a IP-ului celor care se înghesuie ne-ar arăta că unii sunt sinceri și n-au legătură cu o comandă, iar alții sunt doar nefamiliarizați cu subtilitățile jocului politic.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.