Ziariștii mioritici la Washington

Cu ce a plecat România de la întîlnirea cu președintele SUA? În afara unei negociate confirmări a bătăliei anticorupție și a promisiunii că va cheltui peste 2% din PIB pentru înarmare (probabil în întregime sau în mare parte pe piața americană)? O lume întreagă a reținut excesiva lingușeală a unui președinte din Uniunea Europeană care nu s-a sfiit să iasă din pluton și să-i tragă un set de „limbi“ pe peluza Casei Albe celui mai contestat președinte american de la Nixon încoace, contra unui set de scame colorate culese de pe reverele unui biet primar de Sibiu. Într-un fel, din dorința de a ieși din mediocritatea deja proverbială a mandatului și din navetele sale prelungi la Sibiu, Klaus Iohannis a ales să iasă din plutonul european și să stea capră la Casa Albă pentru a-i prilejui lui Donald Trump un spectacol de dat flit presei americane și de mărit planul de încasări la produsele militare. Din întrebările directe adresate de Pantazi (ia zi-ne, Pantazi, ce-ați stabilit la Ambasadă să întrebi tu!) și de o duduie de la Digi 24 TV, am înțeles că validarea anticorupției a fost scopul principal al întîlnirii. Iar acel „peste 2%“, doar prețul. Celelalte dosare importante pentru România, vacs albina!

Ce a înțeles presa română din această întîlnire sforăitoare? Campionul delirului controlat este C.T. Popescu: „Cel mai mare duşman al României îl reprezintă haita de politicieni corupţi care doresc să facă în România din corupţie un mod de viaţă, să transforme corupţia într-un drept al omului în România“. Asta a înțeles CTP-ul din întîlnirea lui Trump cu Iohannis. Ceea ce în mintea lui era bătut în cuie și fără vizita în SUA.
Și mai glandular-patetic-aiuritor este Rareș Bogdan în „MAKE Romania GREAT AGAIN, Bunicule!“. Tribunul de la Realitatea TV vorbește cînd cu noi, cînd cu spiritul bunicului său din ceruri: „Sunt obosit și fericit. Sunt un român mândru. Vă promit că-mi adun gândurile (și informațiile) pentru emisiunea de duminică, când voi intra prin Skype de la Paris, și de luni, LIVE din Studiourile Realitatea TV, căci culisele acestei file senzaționale de istorie la ale cărei artificii am fost martor conțin încă multe de analizat. A fost un eveniment care marchează istoria“. Trageți cu urechea la răspunsul bunicului din ceruri. Va fi mai plin de informații decît relatarea zmeuristă a clujeanului!

Trecem peste Gușă, la fel de patetic și de adjectival, ca tot organul TV al Federației Române de Judo. Să vedeți ce alte minunății a înțeles un alt clujean, unul, Alexa (culmea ironiei, toată vizita pare a fi fost dominată de vocile și figurile clujenilor). „Cu toții am rămas surprinși de intempestivul și surprinzătorul anunț al vizitei președintelui României la curtea lui Trump, eveniment ce nu a mai avut loc de peste 39 de ani – adică prezența unui președinte al României acasă la un președinte al SUA. Este cu adevărat o realizare diplomatică istorică, asta, pentru că și contextul este istoric, iar Donald Trump este un președinte neconvențional, căruia căile diplomatice uzuale nu îi sunt cunoscute. Însă George Maior s-a autodepășit, punându-și la bătaie toate relațiile de pe vremea când era șeful SRI, dintr-un singur și plebeic motiv: îi țâțâia curul că va fi schimbat din funcția de ambasador. Așa că Maior s-a gândit cum îl poate impresiona pe președinte și a găsit cel mai frumos cadou pentru un șef de țară aflat la primul mandat: o vizită la «Licuriciul cel Mare».“ (Ziar de Cluj)

Alexa este unul dintre gînditorii presei române care au început calendarul prezențelor în Biroul Oval cu selfie-ul lui Rareș Bogdan și cu datul din cap, yes-yes-yes, al lui Klaus Iohannis.

Ce să înțelegem din asta? Că întîlnirea cu Trump, în fapt o invitație a președintelui american, a avut loc în urma strădaniilor cultului ambasador și fost director al SRI George Maior? Și că întîlnirea a fost un fel de șpagă pentru a rămîne Maior ambasador? Unii zic că Grupul de la Cluj face eforturi disperate chiar și dincolo de granițe pentru ca fostul director SRI să devină viitorul premier al României.

Dar fostul director este un modest. Meritele întîlnirii cu Trump trebuie căutate în altă parte.

„Diplomaţia română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziţie. S-a lucrat intens şi inteligent, pe multiple planuri“, a zis George Maior către Agerpres, în contextul în care ministrul de Externe al României a aflat printre ultimii și nici n-a fost inclus în cenușia și absolut inutila delegație a președintelui Iohannis.

„Marele succes“ de la Washington ne-a arătat dureros care este anvergura președintelui în exercițiu și care este mediocritatea unei prese patetice în exces. Ori este orbită de o admirație toantă, ori este coordonată de serviciile secrete.

Sau amîndouă, după caz și redacție.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.