Ziariştii şi politicienii, în aceeaşi oală

Ideea de a pune politicienii să se joace de-a ziariştii de televiziune are un anume haz. Trebuie să fi fost ideea cuiva pe undeva de unde a şi fost importată şi indigenizată. Numai că, spre deosebire de original, la noi lucrurile au luat proporţii româneşti. Politicienii au fost invitaţi să prezinte nu doar ştirile, ci să şi facă pe moderatorii, pe crainicii şi pe analiştii (a lipsit doar să se joace de-a producătorii!). Ba anumite cucoane din politică s-au arătat de-a dreptul gâdilate de oferta de a jurca rolul tele-vedetelor. Recunosc că, în programele Antena 1 sau PRO TV, ideea ar fi meritat măcar o după-amiază. Stângăciile şi emoţiile politicienilor, mai ales ale doamnelor închipuite, ar fi avut hazul de rigoare şi ar fi generat un soi de divertisment. În varianta de jurnalişti într-o televiziune de ştiri, politicienii au rămas doar cu reacţiile de la machiaj, filmate în exces. În rest, nespus de plicticoşi. Sulfina Barbu a fost la fel de cuminte ca şi Andreea Creţulescu. Poate că mai puţin agitată. Mircea Geoană a prezentat chiar mai plăcut decât Radu Herjeu sau Mihai Rădulescu. Ba aş zice că, la pronunţiile în limba engleză, Mircea Geoană i-a bătut pe aproape toţi. E drept că a fost la fel de inexpresiv ca şi aceştia. Dacă ratează partidul, Mircea Geoană poate citi ştiri în orice program de seară. Iar dacă nu găseşte un loc liber, poate pretinde un post analist. Care este diferenţa între banalităţile preţioase tricotate de un Dan Andronic sau Cozmin Guşă şi evaluările pletorice ale fostului ministru de Externe? De fapt, care este diferenţa între Raluca Turcan şi Liliana Ruse? Când te uiţi la Ioan Ghişe sau la Robert Turcescu, ştii dinainte unde vor ajunge amândoi. Fiecare are azimutul său!

În ciuda tuturor aşteptărilor, ziariştii şi comentatorii politicieni n-au adus nimic nou. Aveau ocazia să spună sau să întrebe lucruri pe care altfel nu le-ar fi putut susţine. Şi întrebări, şi enunţuri şi trimiteri la stări de lcururi. Toţi au fost excesiv de preocupaţi de felul în care au arătat şi nici unul nu a părut interesat cu adevărat de ce a spus. Toate afirmaţiile au rămas cantonate în zona unei cuminţenii vecine unei banalităţi cumplite.

Ce ne-a arătat această participare masivă de politicieni în roluri de jurnalişti? Că aleşii noştri mor de plăcere să fie văzuţi şi suferă de boala micului ecran. Sunt disperaţi să fie admiraţi de rude, prieteni, alegători şi parteneri sau partenere. Şi că munca tuturor celor care îi sâcâie este banală şi poate fi la îndemâna oricui. Şi a fost. Asta ne şi arată că ei consideră (în public sau în privat) că apariţia pe micul ecran este esenţa politicii din România. Şi a oricărei formă de viaţă publică în ţara noastră. Restul nu contează. Disponibilitatea lor de a juca rolul ziariştilor şi comentatorilor mai trădează şi un sentiment de superioritate. După dezinvoltura cu care s-au avântat în noua postură e de crezut că de multe ori s-au şi gândit că ziariştii sunt vai de capul lor, că nu ştiu să întrebe şi nici să pună punctul pe i sau să sublinieze ceva. Nu m-ar mira ca unii dintre ei să nu fi luat exerciţiul de la Realitatea TV ca pe o revanşă sau ca pe o demonstraţie care trebuia făcută.

Concluzia experimentului? Nu avem politicieni mai buni decât ziarişti. Categoric nu! Ca să fim corecţi, ar trebui să vedem ce-ar fi dacă am inversa rolurile. Din păcate, nu avem un guvern şi un parlament la dispoziţie pentru un asemenea joc. Dar politica făcută de Corneliu Vadim Tudor, de Dan Diaconescu şi de atâţia alţi jurnalişti scăpaţi în politică ne demonstrează o situaţie absolut identică. Nu mi-i imaginez pe Dan Andronic, pe Cozmin Guşă, pe Iosif Boda sau pe Bogdan Chiriac făcând altceva decât Elena Udrea sau Monica Iacob Ridzi etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.