Ziaristul Constantin Badea, fost director general al AGERPRES, a decedat

Ziaristul Constantin Badea, fost director general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în perioada 1997-2000, a decedat în ziua de 2 februarie a.c. în urma unei grele suferinţe.

Născut la 17 octombrie 1940, în comuna Castranova, judeţul Dolj, el a absolvit, în 1963, Facultatea de filologie clasică (specialitatea limba şi literatura latină şi limba şi literatura greacă) a Universităţii Bucureşti. Doi ani mai târziu, Constantin Badea a urmat şi cursurile post-universitare de Relaţii Internaţionale — Ştiinţe Juridice de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, după care, la finele lunii septembrie1965, afost repartizat la AGERPRES. În cadrul Agenţiei Naţionale de Presă, el a fost pe rând redactor şi publicist-comentator la Redacţia Ştiri Externe. A redactat zilnic ştiri, comentarii sau documentare despre diferite subiecte internaţionale la zi,care au fost difuzate pe fluxurile agenţiei.

De asemenea, a semnat articole şi traduceri în diferite ziare şi publicaţii centrale, precum revista ”Lumea”, dar şi traduceri din limba engleză ale unor romane apărute în Editura „Univers” din Capitală. Din1994 adeţinut funcţia de redactor şef adjunct în Redacţia Informaţii Economice a AGERPRES, iar un an mai târziu, a fost comentator politic în aceeaşi redacţie, funcţie în care a strălucit prin competenţa analizelor şi fineţea observaţiilor.

În 1997, când a fost numit director general al Agerpres, s-a confruntat cu probleme deosebit de grave, Agenţia Naţională de Presă aflându-se aproape în colaps economico-financiar din cauza managementului catastrofal al predecesorului său, Neagu Udroiu, care, în lungul său directorat pesedist, a fost preocupat doar să-l însoţească pe preşedintele Ion Iliescu în vizitele sale peste hotare. Badea a reuşit să repună pe linia de plutire Agenţia Naţională de Ştiri prin modernizarea şi diversificarea activităţii redacţionale şi prin creşterea profesionalismului redactorilor şi personalului tehnic.

Totodată, într-o vreme în care multe ziare şi publicaţii dispăreau în serie, iar mulţi confraţi se confruntau cu serioase probleme sociale au găsit în Constantin Badea un coleg care le-a oferit sprijin profesional şi moral.

El a obţinut certificatul de traducător din limba engleză, în aprilie 1975, iar în octombrie anul următor a fost atestat ca ziarist profesionist.

În1996, apublicat la Editura Miracol volumul ”În pragul mileniului”.

Publicistul Constantin Badea va fi înmormântat sâmbătă, 6 februarie, în comuna sa natală Castranova.

Dumnezeu să-l odihnească!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.