Zika – urgenţă medicală globală

UPDATE Virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacţie rapidă, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare.

În acest context, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola.

Activităţile de cercetare şi modalităţile de contracarare a virusului vor fi accelerate.

Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a reunit luni pentru a determina dacă epidemia provocată de virusul Zika, suspectat că ar provoca malformații congenitale, este o urgență de sănătate publică la nivel mondial, transmite Agerpres, care citează AFP.

Reuniunea vine în contextul în care OMS a avertizat săptămâna trecută că virusul, care se transmite prin înțepătură de țânțar, se răspândește în „mod exploziv” în America, cu 3-4 milioane de cazuri așteptate în 2016.

Potrivit directoarei OMS, Margaret Chan, o relație de tip cauză-efect între răspândirea virusului și creșterea cazurilor de microcefalie în rândul nou-născuților este puternic „suspectată”, dar nu dovedită în mod definitiv.

Brazilia, țara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în fața unui număr neobișnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul țării. De atunci, în această țară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie și 3.448 cazuri suspecte, față de doar 147 în 2014.

Autoritățile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica și Puerto Rico au recomandat femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ținută sub control.

În Europa și în America de Nord, zeci de cazuri de infecție cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din țările afectate de epidemie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.