Zile grele pentru unul dintre baronii gazului – insolvenţă, avere diminuată pe bursă

Compania Dafora, controlată de unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Mediaş, zonă puternic ancorată în industria gazului natural, a decis să intre în insolvenţă pe motiv că au fost reduse drastic comenzile şi că a pierdut un apel privind o amendă de 3,9 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenţei. Compania deţinută de Gheorghe Călburean se vede astfel în imposibilitatea de a mai eşalona datoriile către bugetul de stat, se arată într-un raport trimis Bursei de Valori Bucureşti. Preţul scăzut al barilului de petrol pe piaţa mondială a dus la renunţarea sau amânarea investiţiilor principalilor clienţi ai Dafora – OMV Petrom şi Romgaz, cei doi mari producători de gaze naturale din ţară. În primul semestru din 2015, preţul barilului de petrol oscila între 45 şi 60 de dolari faţă de 112 dolari cât s-a înregistrat în semestrul II din 2013. „Un atare context macroeconomic constituie un factor

de presiune ce alterează din plin marjele de profitabilitate ale operatorilor, care se transmite în primul rând către contractorii de foraj, prin reducerea drastică a bugetelor de investiţii în sectorul de E&P (explorare şi producţie, n.r.). Ca urmare, Dafora a fost invitată de unul dintre principalii operatori să renegocieze preţurile şi tarifele din contractele aflate în derulare”, se spune în raportul citat. După cum se ştie, preţul gazului este indexat în funcţie de evoluţia cotaţiilor ţiţeiului.

Administratorii Dafora susţin că amenda aplicată de Consiliul Concurenţei şi datoriile la bugetul statului se traduc într-un efort financiar de aproape 12 milioane de lei. La această sumă se adaugă obligaţiile de plată aferente activităţii curente care depăşesc capacitatea actuală a companiei de a genera venituri din exploatare. “Soluţiile de finanţare, imposibil de accesat, şi presiunile exercitate de furnizori pentru plata datoriilor restante contribuie de asemenea la imaginea de ansamblu a companiei la acest moment, explicând lipsa de soluţii viabile, care să permită continuarea activităţii în aceste circumstanţe”, se arată în raport.

La finele lui 2014, Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 3 milioane de euro companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Târgu-Mureş pentru că ar fi trucat unele licitaţii pentru lucrări de foraj organizate de Romgaz Mediaş.

Gheorghe Călburean este considerat, alături de Mircea Vescan de la Armax Gaz Mediaş şi Ioan Pârău de la Totalgaz Industrie Iaşi, ca fiind unul dintre stăpânii gazului din România pentru că prin firmele sale, din zona conexă a industriei, a câştigat multe licităţii organizate de Petrom, Romgaz sau Transgaz. Călburean a intrat în industria gazelor în 1983, când s-a angajat la schela de foraj de la Romgaz şi până în 1995 a ocupat poziţiile de inginer, şef de brigadă şi director general. După spargerea Romgaz în mai multe entităţi, acesta a ajuns şeful Consiliului de Administraţie al Dafora iar din 2003 a devenit principalul acţionar al companiei. Condmag Braşov este a doua companie controlată de Călburean, aceasta fiind desprinsă şi ea din sistemul integrat de dinainte de 1990. Condmag activează pe piaţa de construcţie a conductelor magistrale de gaze şi a instalaţiilor tehnologice aferente acestora.

În ultimul an, cele două companii, Dafora şi Condmag, i-au adus lui Călburean numai necazuri pentru că valoarea acţiunilor la bursă a scăzut cu 40%. Cele două companii mai valorează acum împreună puţin peste 30 milioane de lei, după mai mulţi ani de picaj din cauza rezultatelor financiare slabe şi datoriilor. În 2010, acţiunile Condmag şi Dafora erau la maximele post-criză, valorând împreună 300 milioane de lei. Călburean mai deţine direct jumătate din capitalul Dafora şi, prin intermediul acesteia, controlează şi 45% din acţiunile Condmag.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.