Zilele Culturii Române la Edinburgh

După Reykjavik în 2013 şi Dublin în 2014, iată că, în acest an, e rândul capitalei scoţiene să găzduiască o nouă ediţie a Zilelor Culturii Române – un program caleidoscopic, ce pune în valoare diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane, completând iniţiativele ICR Londra din afara capitalei britanice. Astfel, între 10 şi 17 octombrie, de-a lungul unei săptămâni pline de evenimente, publicul scoţian, ca şi cel islandez şi irlandez în anii trecuţi, va avea un acces privilegiat la cultura română, printr-un concert de gală de muzică clasică, o expoziţie dedicată artei româneşti din ultimele decenii, proiecţii de film, seri de teatru şi de literatură şi demonstraţii gastronomice.

Printre protagoniştii programului, primul de această amploare organizat de Institutul Cultural Român în Scoţia, se numără artişti recunoscuţi pe plan internaţional şi intelectuali de prim rang: muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan, regizorii Radu Jude şi Dan Piţa, actriţa Amalia Ciolan şi scriitorul Dan Lungu, împreună cu prestigioşi interlocutori britanici, precum regizorul şi criticul de film Mark Cousins, curatorul Richard Demarco, prozatorul şi jurnalistul James Meek şi scriitoarea şi animatoarea culturală Peggy Hughes.

Evenimentele vor avea loc în spaţiile culturale cele mai cunoscute ale capitalei scoţiene, precum sala de concerte de la Playfair Library, parte a venerabilei Universităţi din Edinburgh, cinematograful de artă Filmhouse, Centrul Scoţian pentru Literatură, un spaţiu predilect al întâlnirilor cu scriitorii, Centrul Cultural Summerhall, devenit în ultimii ani un epicentru al proiectelor culturale inovatoare, şi Teatrul Pleasance, unul dintre reperele celebrului Festival de la Edinburgh.

Zilele Culturii Române la Edinburgh este un proiect conceput şi implementat de ICR Londra, care se desfăşoară cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Biroului Consular al României la Edinburgh, ca şi al mai multor parteneri scoţieni şi români de marcă, precum Demarco European Art Foundation şi Summerhall, Universitatea din Edinburgh, Filmhouse, Scottish Storytelling Centre, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Vernisajul expoziţiei Artişti români în colecţia Demarco are loc în 10 octombrie, 14.30-17.00, la Summerhall

Vizionarul curator Richard Demarco, cel care a lansat, de-a lungul timpului, carierele occidentale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti din Europa de Est, propune, la Centrul Cultural Summerhall, o fascinantă incursiune în istoria artei româneşti, pornind de la colecţia româneascã din inestimabilele sale arhive vizuale. Expoziţia cuprinde lucrări de Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Biţan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Şetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu, Peter Jacobi şi mulţi alţii. Ea va putea fi vizitată pânã în data de 30 octombrie.

Concertul de gală cu Remus Azoiţei şi Eduard Stan, are loc în 12 octombrie, la ora 19.00, la “Playfair Library”

Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, unii dintre cei mai buni interpreţi ai creaţiei camerale a lui George Enescu şi autorii integralei lucrărilor pentru vioară şi pian ale acestuia, imprimare CD încununată cu mai multe premii, oferă un recital de gală de mare virtuozitate. Programul include: Sonata pentru vioară nr. 1 în La major, op. 13, de Gabriel Fauré şi Sonata pentru vioară nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa E.S. dl. Mihnea Moţoc, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Întâlnire cu scriitorii Dan Lungu şi James Meek: „Scrierea şi rescrierea istoriei”, 13 octombrie, 19.00, Scottish Storytelling Centre

Dan Lungu, unul dintre cei mai admiraţi scriitori români contemporani şi fondator al FILIT, cel mai mare festival literar internaţional din România, se alătură prozatorului şi jurnalistului britanic James Meek, câştigătorul de anul acesta al prestigiosului Premiu Orwell, pentru un dialog despre vicleniile istoriei şi reziduurile nostalgice ale schimbărilor sociale, despre abisul deceniilor de dictatură şi incertitudinile societăţii de azi. Întâlnirea va fi moderatã de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee.

Serie de film românesc: Mark Cousins prezintă, în 14 şi 15 octombrie, la “Filmhouse” şi “Summerhall”

Cu binecunoscutul său fler idiosincratic, regizorul şi scriitorul Mark Cousins inaugurează, la Zilele Culturii Române, un sezon de film românesc cu un decupaj personal, reunind creaţii hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm şi filme mai recente, din seria „mizerabilistă”, a căror originalitate le-a adus cele mai râvnite premii internaţionale. Sezonul continuă pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie, la cel mai frecventat cinematograf de artă din Edinburgh, Filmhouse.

În cadrul Zilelor Culturii Române vor fi proiectate filmele:

Aferim! de Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia 2015 a Festivalului de Film de la Berlin, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Radu Jude – 14 octombrie, la ora 20.30, Filmhouse;

Nunta de piatră de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, film selecţionat la Festivalul de la Cannes în anul 1973; urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Dan Piţa – 15 octombrie, la ora 19.00, Summerhall.

Petrecere românească: Vampirologie – o seară cu colţi, 16 octombrie, la ora 20.00, Summerhall

De cum se lasă seara, descindem în vremuri şi locuri de legendă, aşteptând miezul nopţii şi fatidicele sale apariţii – cu muzica dată la maximum, dansuri frenetice şi degustări de produse gastronomice tradiţionale. Dinţii de plastic şi pelerinele negre sunt binevenite. O seară „cu colţi”, animată de Balkanarama Kolektiv.

Teatru: 20 de ani în Siberia, 17 octombrie, la ora 19.00, Pleasance One

Bazat pe memoriile răscolitoare ale Aniţei Nandriş-Cudla, spectacolul lui Sorin Misirianţu, 20 de ani în Siberia, cu Amalia Ciolan în rolul principal, este o monodramă emoţionantă ce urmăreşte destinul uneia dintre cele mai admirate românce din toate timpurile, începând cu implicarea sa plină de curaj în mişcarea anticomunistă, urmată de exilul în teribilul Gulag sovietic, şi până la repatrierea sa, după mai bine de 20 de ani de detenţie. O poveste tulburătoare despre demnitatea umană, pe care nu o poate frânge nici Răul cel mai devastator. Spectacolul, prezentat la Edinburgh la Teatrul Pleasance, face parte din programul TNT Procesul comunismului prin teatru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.