Ziua Limbii Române, la Lisabona, Chişinău şi Istanbul

Etnografie românească la Istanbul

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul organizează o campanie de promovare online a limbii române, un curs introductiv de limbă română pentru copii şi o proiecţie de film documentar.

Joi, 27 august 2015, la ora 17.00, la sediul ICR Istanbul va avea loc cursul demonstrativ de limba română, care vizează prezervarea identităţii etnice prin învăţarea şi utilizarea limbii române de către copiii proveniţi din familiile mixte şi promovarea în rândul membrilor comunităţii româneşti din Republica Turcia a cursurilor de limba română pentru copii, organizate de către Institut.

Cursul demonstrativ va fi urmat de prezentarea şi proiectarea filmului documentar The Old-Time Village in the ASTRA MUSEUM, de Dumitru Budrala, produs de ASTRA FILM şi CNM ASTRA.

Filmul a primit, în anul 2014, Marele Premiu pentru Cel mai bun film la cea de-a 2-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic desfăşurat la Zlatna. Tradus în 6 limbi (engleză, franceză, germană, maghiară, italiană şi spaniolă), filmul a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesc.

În acelaşi context, ICR Istanbul derulează între 21 august şi 1 septembrie 2015 o campanie de promovare online a proverbelor şi aforismelor comune celor două culturi pe paginile oficiale de Facebook administrate de către institut. Evenimentul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a zilei limbii române în reţeaua institutelor culturale din străinătate.

Descoperind România, la Lisabona

Ziua Limbii Române la Lisabona

Joi, 3 septembrie, între orele 15.00 şi 19.00, ICR Lisabona va celebra Ziua Limbii Române printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaşte mai bine România. La sediul ICRL, participanţii vor putea asista la minicursuri de limba română cu tematici diverse: noţiuni generale despre istoria şi geografia României, asemănări şi deosebiri între limbile română şi portugheză (similitudini semantice/ fonetice, „falşi prieteni”), evocări ale unor personalităţi româneşti, informaţii turistice despre România, lecţii culinare demonstrative finalizate cu degustarea produsului prezentat.

Minicursurile vor fi susţinute de Prof. Dr. Simion Doru Cristea şi Prof. Rodica-Adriana Covaci.

Între orele 15.00 şi 15.30 – Descoperind România turistică, mini-curs susţinut de prof. Rodica Adriana Covaci.

De la 15.30 la 16.00 – Similitudini semantice şi fonetice între română şi portugheză, mini-curs susţinut de prof. Simion Doru Cristea.

Între 16.00 şi 16.30 – Descoperind gastronomia românească, mini-curs cu degustare susţinut de prof. Rodica Adriana Covaci.

16.30 – 17.00 – Români care au schimbat lumea (prof. Simion Doru Cristea).

17.00-17.30 – Descoperind România turistică.

17.30-18.00 – Similitudini semantice şi fonetice între română şi portugheză.

18.00-18.30 – Descoperind gastronomia românească.

18.30-19.00 – Români care au schimbat lumea.

Cultura şi literatura româneşti în Republica Moldova

Expoziţia Dimitrie Cantemir va fi deschisă până în 29 septembrie

ICR Chişinău, în colaborare cu Primăria oraşului Călăraşi, a organizat, în 26 august, două evenimente pentru a marca Ziua Limbii Române.

În incinta Bibliotecii Raionale din Călăraşi a avut loc vernisajul expoziţiei Dimitrie Cantemir – homo universalis, ce va fi deschisă până în 29 septembrie.

În sala mare a Casei de Cultură din Călăraşi s-a desfăşurat o întâlnire cu scriitorul Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.

Expoziţia Dimitrie Cantemir – homo universalis a fost realizată cu ocazia împlinirii, în2013, a 340 de ani de la naşterea domnitorului Dimitrie Cantemir şi cuprinde date complexe formate din: manuscrise inedite, fotografii, mărturii ale cronicarilor, citate despre Cantemir din scrierile contemporanilor săi, scriitori şi savanţi contemporani.

Mâine, în comuna Gura Galbenei, este programat vernisajul expoziţiei Trei poeţi: Grigore Vieru, Mihai Ursachi şi Petru Cărare, căruia i se adaugă proiecţia filmului documentar dedicat lui Grigore Vieru, Cel care sunt (1997, regia Mircea Chistruga, scenariul Dumitru Olărescu) şi întâlnirea cu scriitorul Valeriu Matei.

În 29 august, la Comrat, va fi deschisă expoziţia Lupta cu inerţia – Poeţii generaţiei ’60, organizată în colaborare cu Liceul Mihai Eminescu din localitate.

Şi tot în Comrat, în 31 august, va fi vernisată expoziţia Lucian Blaga – Poemele luminii, găzduită de Universitatea de Stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.