Ziua Mondială a Refugiatului – cifrele care dau fiori

Niciodată în lume nu au fost mai mulți refugiați ca acum, arată ONU într-un raport pregătit pentru Ziua Mondială Refugiatului. În 2015 erau 65 de milioane de refugiați, azilanți sau persoane strămutate intern, iar numărul acestora sporește cu 5 milioane pe an. Unul din 113 oameni din lume este refugiat, arată ONU.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați arată că s-a înregistrat cel mai mare flux migrator începând de la Al Doilea Război Mondial și că aceasta a dus la ascensiunea grupărilor de extremă dreapa și la aplicarea unor politici anti-imigrație. Înaltul Comisar ONU Filippo Grandi a declarat că liderii UE trebuie să își coordoneze mai bine politicile pentru a combate stereotipurile negative despre refugiați. ”Cei care fac invers, care ațâță opinia publică împotriva refugiaților și migrantilor, sunt responsabili de crearea unui climat de xenofobie, care a devenit îngrijorător în Europa de azi”, a spus Grandi.

ONU arata că, în ciuda percepției europenilor, 86% dintre refugiații din întrega lume sunt găzduiți de țări cu venituri medii și mici. Turcia este țara care găzduiește cei mai mulți refugiati – 2,5 milioane de oameni – și este urmată de Pakistan și Liban.

Anul 2015 a marcat apogeul fuxului migrator. Au fost dislocate în acest an 12,4 milioane de persoane (24 de persoane pe minut). 54% dintre refugiați provin din doar trei țări: Siria, Afganistan și Somalia, iar jumătate dintre acești oameni au vârste sub 18 ani.

În 2015, în Europa au sosit pe mare 1.011.700 de imigranți, arată Organizația Internațională pentru Migrație, potrivit căreia 35.000 de imigranți au sosit pe uscat. Alte agenții oferă cifre mai mari. Destinațiile preferate de imigranți în Europa au fost Germania și Suedia. Pentru anul 2015, Statele Unite se clasează pe locul al doilea în lume în ce privește cererile de azil depuse, după Germania.

În primele cinci luni ale anului 2016, în România au fost înregistrate 365 de cereri de azil, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Irak şi Pakistan, potrivit datelor furnizate luni de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

„În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 365 de cereri de azil. Cei mai mulţi solicitanţi provin din Siria, Irak şi Pakistan”, anunţă Inspectoratul General pentru Imigrări, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „în România, din anul 1991 până în prezent, un număr de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea formei de protecţie. Dintre aceştia, 4.981 au primit statut de refugiat sau protecţie subsidiară”.

De asemenea, de la începutul anului, în România au fost transferate 29 de persoane din Grecia şi şase din Italia, în urma angajamentelor asumate de România la nivel european, se mai arată în comunicat.

Ţara noastră are obligaţia, ca orice stat care primeşte refugiaţi, să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de măsuri de asistenţă (materială, medicală, socială).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.