Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită în ţară

SONY DSC

Spectacol caritabil la Teatrul “Radu Stanca”

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de “Institutul Internaţional de Teatru” în cadrul Congresului Mondial de la Viena în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea “Teatrului Naţiunilor” din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, “Institutul Internaţional de Teatru” este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.

În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea artelor spectacolului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi. Mesajul internaţional din acest an este semnat de Dario Fo, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italian şi laureat al “Premiului Nobel pentru Literatură” în 1997. Dario Fo semnează, de asemenea, alături de Franca Rame, scenariul spectacolului „O femeie singură”, ce a avut premiera anul trecut pe scena Teatrului Naţional din Sibiu. Mesajul internaţional dedicat Zilei Mondiale a Teatrului din acest an va fi citit la Sibiu înainte de începerea spectacolului programat joi, 28 martie.

Publicul va putea viziona, joi, 28 martie, la ora 21.00, la Studioul CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu, spectacolul „Închisoarea de fete”, în regia lui George Ivaşcu.

Subiectul piesei adaptate la Sibiu are loc la începutul secolului XIX, când Guvernul Britanic decide să trimită în exil excedentul de puşcăriaşi spre a popula noua sa colonie din Australia. O sută trei deţinute sunt îmbarcate pe o corabie în portul Londrei şi sunt închise în celulele din cala navei, câte şase. „Acesta nu este doar un spectacol, ne-am dorit să fie un spectacol, însă este o luptă a omului cu prea puţinul sau cu prea multul lui, asemenea celor şase fete din celulă”, a declarat prep. univ. drd. Ana Mujat, unul dintre asistenţii de regie din cadrul proiectului.

Organizată în jurul datei de 27 martie – Ziua Internaţională a Teatrului, Campania “Artiştii pentru artişti” a devenit pentru UNITER, de 11 ediţii încoace, nu doar sărbătorirea impresionantului univers teatral, dar, totodată, şi elogierea artiştilor care au reclădit an de an, timp de o viaţă, magia teatrală, iar acum se află într-un moment dificil.

“Nopţi cu Isadora”

Nopţi cu Isadora

“Teatrul Naţional” din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului printr-un eveniment în premieră: miercuri, 27 martie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional programează spectacole la toate cele trei săli ale sale. Astfel, la Sala Mare va avea loc reprezentaţia cu spectacolul “Nopţi cu Isadora”, de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu, Sala 2 va găzdui spectacolul “Boala familiei M”, de Fausto Paravidino, pusă în scenă de Radu Afrim, iar la Studio „Uţu Strugari”, publicul va putea viziona spectacolul “Dumnezeu e un mafiot”, de Nick Mancuso, concept de Doru Iosif.

Cu această ocazie, Teatrul Naţional s-a alăturat campaniei „Artiştii pentru artişti”, lansată de UNITER în 2002 şi derulată în fiecare an în perioada Zilei Mondiale a Teatrului, reprezentaţia spectacolului “Nopţi cu Isadora”, fiind dedicată acestei campanii care susţine solidaritatea între artişti.

“Equus”

Scenă din Equus

Ca în fiecare an, Teatrul Regina Maria răspunde Campaniei Naţionale lansate de UNITER – „Artiştii pentru artişti”, astfel că anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, celebrată în 27 martie, spectacolul ales cu ocazia acestei zile speciale e “Equus” de Peter Shaffer, în regia artistică a lui Szabó K. István, care se va juca în data de 28 martie, de la ora 18.00, la Sala Mare.

Iniţiată şi organizată din anul 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor.

“Equus”, piesa scrisă de dramaturgul englez Peter Shaffer, este povestea unui psihiatru care încearcă să trateze un tânăr care are o fascinaţie patologică religioasă faţă de cai. Shaffer a fost inspirat să scrie “Equus” după ce a auzit despre o întâmplare cutremurătoare: un tânăr de 17 ani a orbit şase cai, într-un orăşel de lângă Suffolk. Dramaturgul a construit o istorie fictivă asupra cauzelor care ar fi putut provoca incidentul, fără să cunoască alte detalii despre acesta. Acţiunea piesei e similară unei poveşti cu detectivi, în care psihiatrul Martin Dysart încearcă să înţeleagă cauzele acţiunilor băiatului, luptând în acelaşi timp cu sentimentele contradictorii cu privire la viaţa sa personală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.