Ziua Naţională a României, sărbătorită în Polonia

În premieră în acest an, Institutul Cultural Român de la Varşovia a pregătit două evenimente de marcare a Zilei Naţionale a României în Polonia. Primul care va debuta în această seară, la Varşovia, este realizat împreună cu Ambasada României. La 25 de Ani de la căderea comunismului, cele două instituţii vor deschide o expoziţie de fotografie în aer liber dedicată Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Panourile de format mare, care vor îmbrăca gardul exterior al Ambasadei României la Varşovia, surprind instantanee ale evenimentelor din 1989 în mai multe oraşe ale României. Partenerii media în realizarea expoziţiei sunt Agerpres, Reuters şi Institutul Revoluţiei Române. Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa corpului diplomatic acreditat la Varşovia, a unor înalţi demnitari şi reprezentanţi ai instituţiilor poloneze şi a comunităţii româneşti, fiind urmat de o recepţie în saloanele Ambasadei.

Cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Naţionale a României va avea loc la Białystok, cel mai important centru urbanistic şi cultural al părţii răsăritene a Poloniei. În data de 28 noiembrie, ICR Varşovia va deschide în spaţiile Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Białystok expoziţia de fotografie Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă, care va rămâne la dispoziţia publicului până în 31 decembrie 2014. Arta brâncovenească va fi prezentată invitaţilor la eveniment de doamna Françoise Pamfil, redactor-şef al revistei „Arhitectura” din Bucureşti. Vernisajul va fi urmat de o recepţie oferită de Consulul Onorific al României la Białystok, doamna Ewa Moroz-Ustymowicz. La eveniment vor participa membri ai corpului diplomatic, oficialităţi locale, membri ai comunităţii româneşti.

Stilul arhitectural brâncovenesc

Expoziţia Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă ilustrează atât fenomenul cunoscut sub numele de „arta şi arhitectura brâncovenească”, cât şi felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societăţii şi, apoi, deşi datorate unui stil de fuziune, a fost identificată drept Arhitectură Românească de Ion Mincu şi, mai ales, de urmaşii săi (Cerchezii, Petre Antonescu şi alţii), până în perioada edificării noilor centre civice din perioada Ceauşescu. Autorii expoziţiei sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.

Evenimentul de seară de la Białystok va fi precedat, în prima parte a zilei, de o prelegere despre Arhitectura românească, susţinută de doamna Françoise Pamfil, adresată studenţilor şi cadrelor didactice ale Facultăţii de Arhitectură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.