Ziua Victoriei: Rusia se pregăteşte de sărbătoare, Ucraina de atentate teroriste

În timp ce la Moscova va fi celebrată împlinirea a 70 de ani de la încheierea războiului mondial, autorităţile din Ucraina se vor pregăti pentru un nou tip de război. Kievul planifică operaţiuni de amploare, care vor implica zeci de mii de poliţişti şi voluntari, pentru a preveni atacuri ale separatiştilor sau ale agenţilor pro-ruşi în perioada 8-9 mai.

La Kiev şi în marile oraşe ucrainene se constată o creştere a tensiunii pe fondul apropierii Zilei Victoriei, dar şi al atacurilor tot mai frecvente ale separatiştilor din estul ţării, transmite Reuters. La aceasta a contribuit însă şi asasinarea la Kiev a doi activişti pro-ruşi, printre care un jurnalist. Crimele se pare că au fost comise de asasini profesionişpti.

Ucraina, SUA şi majoritatea statelor UE vor boicota festivităţile de la Moscova din cauza rolului pe care consideră că Moscova îl joacă în conflictul din estul ţării. “Nu putem avea încredere în Rusia şi în teroriştii ei. Trebuie să fim pregătiţi să dăm un răspuns limpede şi puternic, pentru a proteja oamenii de pe stradă şi a avertiza la timp cu privire la un atac terorist, le fel şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de asemenea atacuri”, a spus premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

“Ne luptăm cu un stat care a planificat zeci de atentate teroriste şi trebuie să facem tot ce putem pentru a le împiedica. Scopul Rusiei este destabilizarea socială, politică şi ideologică”, a mai spus premierul de la Kiev.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a precizat că a mobilizat 10.000 de membri ai forţelor de securitate, iar 3.300 dintre acesşia vor apăra cele mai importante facilităţi din ţară. Ministrul ucrainean al Apărării a arătat că în estul ţării este riscul comiterii unor atentate şi că s-au luat măsuri pentru o paza sporită a depozitelor de armament. În total, cu ocazia Zilei Victoriei, vor asigura ordinea 20.000 de poliţişti şi voluntari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.