Ziua Victoriei sau zi de doliu: Altercaţii între unionişti şi comunişti în centrul Chişinăului

Provocări și altercații la protestul organizat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare de către Platforma Civică Acțiunea 2012.

Schimburi dure de replici și altercații au apărut între protestatari și cetățenii supărați pe mesajul lor. Poliția a intervenit și a calmat spiritele.

Membrii și simpatizanții Acțiunii 2012 au ieșit la monumentul lui Ștefan cel Mare în semn de doliu pentru miile de victime ale regimului sovietic în Basarabia. Aceștia au protestat față de organizarea concertului cu ocazia zilei de 9 mai.

Participanții la protest au scandat lozinci anti-Rogozin „Rogozin – Călău de Război – Nistru ’92”, au cerut evacuarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și au cerut ca 9 mai să fie instituită zi de doliu. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care este şi reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, întreprinde joi o vizită neoficială în Republica Moldova.

„Considerăm că ziua de 9 mai ar trebui să fie zi de doliu, în care să comemorăm strămoșii noștri care au căzut pe fronturi străine, fiind implicați împotriva propriei voințe într-un război străin. Dacă astăzi este zi de sărbătoare, atunci nu pentru noi, nu pentru Republica Moldova, care a avut doar de suferit în urma celui de-Al Doilea Război Mondial și în urma ocupației sovietice din Basarabia, care a adus foamete, deportări și oroare”, a declarat Nicu Gușan, membrul Platformei Civice Acțiunea 2012.

De cealalta parte, Partidul Comuniștilor, simpatizanții formațiunii, dar și simpli cetățeni au pornit în marș din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial „Eternitate”, unde au depus flori și i-au comemorat pe cei care au căzut pe câmpul de luptă în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, transmite UNIMEDIA.

În fața Monumentului Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, participanții la marș au fost întâmpinați de John Onoje (cetatean moldovean de origine din Sierra Leone, care acum militeaza pentru unirea cu Ropmania, in cadrul Partidului National Liberal) și alți câteva zeci de cetățeni. Aceștia i-au numit ocupanți și fasciști pe comuniști. De cealaltă parte, manifestanții au scandat „Ura!” și „Victorie”.

Întrebat de jurnaliști ce părere are despre vizita lui Dmitri Rogozin la Chișinău, Voronin a spus: „Orice om are dreptul să viziteze Republica Moldova. Așa a fost și când am fost ei președinte, din toate țările ne-au vizitat. Noi suntem o țară deschisă, democratică. Noi trebuie să prelungim aceste relații cu țările alături de care am fost în Uniunea Sovietică. În primul rând, trebuie să ținem legături strânse cu Federația Rusă. Pe spatele Rusiei am reușit să obținem acea mare Victorie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.