Zvon de colindă, magie şi farmec liric în aşteptarea Crăciunului

Florile dalbe cu Ştefan Hruşcă, la Opera din Timişoara

Ştefan Hruşcă a revenit în ţară în luna decembrie pentru a le oferi fanilor un turneu naţional! „Dascălul de colinde” readuce magia sărbătorilor în inimile românilor, susţinând o serie de concerte de Craciun în peste 20 de localităţi din România. În 18 decembrie, la ora 20.30, are programat un concert la Timişoara. La cererea publicului, după epuizarea biletelor, el va oferi şi o reprezentaţie la ora 17.30.

Florile Dalbe, Trei Păstori, Afară ninge liniştit, Linu-i Lin, Sfântă-i sara de Crăciun, dar şi Rugă pentru Părinţi vor fi cântate live de către cel mai îndrăgit colindător!

Ştefan Hruşcă s-a născut pe 8 decembrie 1957 în localitatea Ieud din Maramureş şi este unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi români de folk. A cucerit publicul mai ales prin superbele colinde pe care le interpretează ca nimeni altul. A debutat în anul 1981 la Cenaclul Flacăra, iar în următorii trei ani a susţinut deja 1.000 de spectacole (împreună cu cenaclul). Din 1991 s-a stabilit la Toronto în Canada, dar în fiecare iarnă vine în România pentru o serie de Concerte de Crăciun.

Pentru români, turneul din această iarnă este o invitaţie a “Dascălului de colinde” (cum a fost supranumit Ştefan Hruşcă de către poetul George Ţărnea) să preţuiască valorile şi tradiţiile autentice. „Mergeţi şi colindaţi neamurile… măcar părinţii. Este cel mai frumos obicei românesc creştinesc”, îi îndeamnă de fiecare dată Ştefan Hruşcă pe cei ce vin la concertele sale…

Colindele de Crăciun cinstesc vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos, a cărui mamă L-a născut într-o iesle, în preajma lui Iosif şi a vitelor. În apropierea Crăciunului, oamenii sărbătoresc naşterea Acestuia mergând pe la case şi spunând această poveste a Mântuitorului. Această sărbătoare ne aminteşte că Iisus ne ajută să începem un nou an cu bucurie, sănătate şi credinţă.

Noi umbăm şi colindăm la Ateneul Român

Dirijorul Iosif Ion Prunner

Este deja o tradiţie pentru Filarmonica George Enescu de a oferi publicului meloman programe speciale dedicate marii sărbători a creştinătăţii. Astfel, luna decembrie devine, ca în fiecare an, un prilej de a asculta lucrări simfonice şi corale închinate Crăciunului. Respectând tradiţia, Corul Filarmonicii sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner, a alcătuit un program ce cuprinde lucrări clasice din repertoriul românesc şi internaţional. Profesionalismul de excepţie al membrilor Corului, dar şi al soliştilor, toţi benficiind de remarcabila îndrumare a mestrului Prunner, frumuseţea lucrărilor alese constituie argumente convingătoare de a participa miercuri, 17 decembrie, la ora 19.00, la Concertul de Crăciun ce are loc în Sala Mare a Ateneului Român.

La pian: Andrei Licareţ.

În program: Bună dimineaţa la Moş Ajun de Ioan D. Chirescu, Flori de măr de Constantin Drăguşin, Plecarea magilor de Dumitru G. Kiriac, Leru-i Doamne de Gheorghe Şerbănescu – Solistă: Elena Răuţ Selişte, Fata de zăpadă de Piotr Ilici Ceaikovski – Solist: Ionuţ Popescu, Colind de Felicia Donceanu, Coborât-a coborâtu de Victor Frangulea, interpretat de Bucharest Singers (Alina Bosovici, Georgiana Dumitru, Natalia Godovaniuc, Sorina Popescu, Ionuţ Popescu, Florian Costea, Cristian Băbuţă, Cornel Popuşoi).

Veţi putea audia şi Vine Vulpe de la munte de Adrian Pop, Ici in ceastor curţi de Vinicius Grefiens, White Christmas (aranjament D. Johnson), Santa Clause Is Coming to Town (Arr. D. Johnson), Have Yourself a Little Christmas (Arr. Fl. Costea).

Programul este completat cu Jingle Bells de James Lord Pierpont, Noi umblăm şi colindăm de N. Bârcă, Noël de Adolphe Adam – Solişti: Iulia Artamanov, Adrian Dumitru, Ziurel de ziuă, Iată, vin colindători, Sus în vârful muntelui, Gazde mari, nu mai dormiţi de Tiberiu Brediceanu, Linu-i lin de Ioan D. Chirescu, Isus şi Fecioara Maria de Cesar Franck, Moş Crăciun de Dumitru G. Kiriac, O, Tannenbaum, Condacul Naşterii Domnului de Paul Constantinescu, O, minune! de Gheorghe Cucu şi Alleluia din oratoriul Messiah de Georg Friedrich Handel.

Virtuozitatea Trompetei şi a Orgii în Splendoarea Barocă

Institutul Italian de Cultură şi Ambasada Italiei prezintă, joi 18 decembrie, la ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, Capodopere baroce şi de secol XX pentru duetul Mauro Maur (trompetă) şi Françoise de Clossey (orgă).

În program, muzică de G.B. Lulli, J.S. Bach, T. Albinoni, G. Rossini, N. Rota.

Acelaşi concert va fi găzduit în data de 19 decembrie la Biserica Romano-Catolică din Sibiu, în cinstea preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, şi în 20 decembrie la Biserica Romano-Catolică din Braşov.

Născut la Trieste în 1958, Mauro Maur a obţinut diploma încă de foarte tânăr şi s-a perfecţionat cu Pierre Thibaud la Conservatorul Naţional Superior din Paris. La 18 ani a început să fie solicitat în Franţa de organişti celebri şi de orchestre de cameră, pentru a participa la festivaluri importante. A obţinut Premiul Oder 2008 pentru Carieră şi în 2009 i-a fost conferit prestigiosul Sigillo Trecentesco, cea mai importantă distincţie acordată de oraşul Trieste. La propunerea preşedintelui Consiliului de Miniştri, a primit medalia de Cavaliere dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Colaborează cu renumite orchestre din Franţa, cu mari solişti şi a susţinut concerte sub bagheta unor maeştri de renume, precum Riccardo Muti şi Leonard Bernstein. Cariera sa internaţională este caracterizată de o deosebită versatilitate, ceea ce i-a permis să cânte alături de Gloria Gaynor, Placido Domingo şi de Ansamblul I Solisti Veneti condus de Claudio Scimone.

A colaborat mai bine de 18 ani cu Ennio Morricone, care i-a dedicat lui Mauro Maur multe fragmente muzicale din filmele sale şi concertul pentru trompetă şi orchestră Ut. Legat de o strânsă prietenie de Giulietta Masina şi de Federico Fellini, Mauro Maur a cântat la funeraliile amândurora.

Născută în 1974, pianista Françoise de Clossey a obţinut diploma la Universitatea din Montréal sub îndrumarea Nataliei Pepin, pentru a se perfecţiona ulterior în muzică contemporană cu fondatoarea grupului Nouvel Ensemble Moderne, Lorraine Vaillancourt. După ce a câştigat Concursul de muzică din Québec şi pe cel din Canada, de Clossey s-a afirmat ca solistă la mai multe festivaluri internaţionale şi a cântat în cele mai importante săli de concert din lume.

În afară de Canada şi Statele Unite, a susţinut concerte în Italia, Franţa, Germania, Anglia, Elveţia, Austria, Croaţia, Ungaria, Suedia, Spania, Rusia, Letonia, Polonia, Brazilia, Mexic, Egipt, Africa de Sud, Singapore, China etc.

A lansat numeroase discuri şi a participat la înregistrări pentru radio şi televiziune. A fost asistentă la Universitatea din Montréal, la Conservatorul Santa Cecilia din Roma şi la Musica Riva Festival din Riva del Garda.

A semnat un contract discografic important pentru o serie de înregistrări în duet cu Mauro Maur, cu care colaborează din 2003.

Francoise de Clossey a primit Premiul Internaţional Beato Angelico pentru Femei 2006 şi Premiul Oder 2008 pentru Carieră.

Valsurile şi polcile vor răspândi fastul vienez cu Strauss Festival Orchestra

Strauss Festival Orchestra

Strauss Festival Orchestra Vienna prezintă, pentru al şaselea an consecutiv în România, concertul Vienna Classic Christmas. Măiestria artiştilor Orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au făcut ca toate concertele susţinute în România să fie, an de an, sold out.

Strauss Festival Orchestra Vienna deţine de 36 de ani supremaţia între ansamblurile vieneze de acelaşi gen. Fondată de legendarul dirijor Peter Guth, Orchestra a primit de-a lungul timpului în rândurile ei cei mai de seamă muzicieni. Recunoscuţi pe plan internaţional pentru virtuozitatea lor, câştigând deopotrivă admiraţia publicului şi a criticilor, artiştii sunt consideraţi ambasadorii Vienei, capitala mondială a muzicii clasice.

Vienna Classic Christmas este un magnific concert de Crăciun care pregăteşte auditoriul pentru sărbătorile de iarnă într-o manieră autentic vieneză. Programul Orchestrei se desfăşoară, ca şi la Concertul de Anul Nou de la Viena, în jurul celebrelor valsuri şi polci ale dinastiei Strauss, dar şi ale altor compozitori vienezi. Pe 1 ianuarie, ca în fiecare an, Orchestra va concerta de Anul Nou la Viena sub bagheta maestrului Willy Büchler, care va conduce Orchestra şi în turneul din România.

Născut în Viena, maestrul Willy Büchler este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii vieneze. Violonist în ansambluri renumite, Willy Büchler a fondat şi condus Orchestra de cameră Musica Viva Wien şi a fost leader-ul viorilor întâi în Radio Symphony Orchestra din Viena timp de un deceniu, în 1995 devenind concertmaistru la Vienna Symphony Orchestra. De peste 20 de ani, maestrul Willy Büchler conduce ca dirijor invitat Strauss Festival Orchestra Vienna, bucurându-se de un succes colosal pe scene de pe întregul mapamond. Optimismul, dedicaţia, sensibilitatea şi umorul sunt caracteristicile stilului său incomparabil de a face muzică, bazat pe prospeţime, entuziasm sincer şi experienţă îndelungată. Willy Büchler continuă tradiţia lui Johann Strauss, de a dirija cu vioara în mână.

Strălucirea Orchestrei vieneze va fi completată în acest an de două prezenţe interpretative remarcabile: soprana Leontina Văduva şi tenorul Robert Nagy.

Soprana Leontina Văduva

Cunoscută publicului meloman ca o solistă de excepţie, soprana Leontina Văduva a dat viaţă marilor eroine ale operei. Artista de origine română, fiica interpretei de muzică populară Maria Ciobanu, a debutat pe scena Operei din Toulouse în 1987, iar ascensiunea sa a fost meteorică, aclamată fiind la Royal Opera Hous Covent Garden, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera New York, Opera din Paris etc. A primit numeroase distincţii şi premii de valoare. Este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, distincţie acordată de statul francez, iar statul român i-a acordat distincţia de Mare Ofiţer al Ordinului Muzicii şi Culturii. Tenorul Robert Nagy este pentru al doilea an consecutiv invitat in spectacolul Vienna Classic Christmas. Excepţionala interpretare din concertele de anul trecut a ridicat în picioare publicul din toată ţara. Vocea tenorului Robert Nagy a făcut senzaţie în toată Europa şi sute de mii de spectatori au fost fascinaţi de rolurile pe care artistul le-a interpretat. Este laureat cu Marele Premiu la prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto Traian Grozăvescu şi este decorat pentru merite deosebite de Preşedinţia României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Strauss Festival Orchestra va răspândi strălucirea şi fastul Vienei peste toată ţara, într-un amplu turneu naţional, care a început pe 11 decembrie în Timişoara şi se va încheia cu două concerte extraordinare, pe 20 şi 21 decembrie, la ora 19.30, în Bucureşti, la Sala Palatului.

Maestrul Tudor Gheorghe revine cu o nouă reprezentaţie imperială a concertului Degeaba

Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe rescrie mesajul său de răzvrătire faţă de politica din România în spectacolul Degeaba, ce va avea loc în 22 decembrie la Sala Palatului.

De la an la an, România se afundă tot mai mult într-un debit uriaş de preocupări majore alarmante, probleme socio-culturale, politice sau de orice altă natură, care cer soluţionări urgente. Constatăm însă, în mare parte, că toate acestea rămân a fi doar subiecte de presă, prezentate, analizate şi comentate de către specialişti, sau fapte minuscule, care nu pot schimba cu nimic rezoluţia situaţiei acute ce afectează modul existenţial al românilor.

Într-o ţară a confruntărilor permanente şi a neajunsurilor, un singur mesaj reuşeşte să îi cutremure şi, în acelaşi timp, să îi adune într-un singur loc pe românii care nu şi-au pierdut speranţa şi trăiesc la intensitate maximă emoţiile puternice transmise în cadrul unui act cultural veritabil de unul dintre cei mai valoroşi oameni de cultură din România: Tudor Gheorghe.

Menestrelul românilor de pretutindeni nu părăseşte scena şi continuă tradiţia spectacolului-manifest Degeaba, cu o reprezentaţie specială ce va avea loc pe 22 decembrie la Sala Palatului.

Maestrul Tudor Gheorghe revine de această dată cu un repertoriu îmbogăţit, adaptat noilor elemente instalate în peisajul politic autohton, un spectacol unic, imperial, prezentat în maniera sa inconfundabilă alături de Orchestra Simfonică alcătuită din peste 70 de instrumentişti desăvârşiţi, un grup coral şi o trupă rock. O desfăşurare de forţă şi talent susţinută de bagheta dirjiorului Marius Hristescu.

Un strălucitor şi magic Regal la Opera din Cluj

Regal de Crăciun la Cluj

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca vă invită la cel mai grandios, strălucitor şi magic Concert de Crăciun al anului, susţinut vineri, 19 decembrie, la ora 19.00, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Realizat în premieră naţională absolută, evenimentul extraordinar aduce pentru primă dată un spectacol liric pe scena nou înfiinţatei Săli Polivalente clujene, oferind publicului ocazia de a se bucura de un spectacol impresionant, atât ca formă, dar şi ca fond.

Într-o regie artistică spectaculoasă de operă, colind şi dans, serata dedicată sărbătorilor de iarnă va reuni într-un spectacol unic, desăvârşit, Soliştii, Orchestra, Corul şi Corpul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, cu participarea extraordinară a artiştilor invitaţi Grigore Leşe şi Marcel Pavel, acompaniaţi de tinerele talente ale Corului de copii Junior VIP, Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj şi Ansamblul Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stroia.

Concertul va emana inegalabila strălucire şi bucurie a Crăciunului, prin împletirea celor mai frumoase arii din repertoriul liric universal al compozitorilor Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Giacomo Puccini, Jacques Offenbach, Johann Strauss, Franz Lehár şi a celor mai îndrăgite canţonete, completate de colinde tradiţionale autentice şi clasicele cântece europene de sărbători, într-un spectacol în distinsul stil vienez.

Spectacolul dedicat Crăciunului îndeplineşte cu eleganţă dezideratul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca de a ieşi în întâmpinarea publicului, oferindu-i manifestări artistice diverse nu doar pe propria scenă, ci şi în spaţii alternative.

Parte a proiectului cultural Opera pentru Cetate, acest Concert extraordinar de Crăciun completează repertoriul reuşitelor lirice începute cu ocazia sărbătorilor de iarnă ale anului trecut şi continuate prin succesul fulminant al operei Aida, regizată în aer liber în Piaţa Unirii din Cluj. Aceste iniţiative inedite sunt deschizătoare de drumuri pentru ceea ce se doreşte să devină o tradiţie a Clujului cultural şi o apropiere a instituţiei lirice de publicul larg.

Sunteţi invitaţi să vă bucuraţi împreună de un veritabil regal de sărbători, pus în operă într-un spectacol încărcat de speranţă, magie şi farmec liric, cum doar în Ajun de Crăciun se îndeplineşte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.