Ion Tucă: „Sufletele noastre au fost toate pentru Rege“

Exclusivitate: Ultima echipă a Regelui Mihai

Ceremoniile prilejuite de înhumarea Majestății sale Defuncte Regele Mihai I al României ne-au arătat o altă Românie: decentă, înțeleaptă, recunoscătoare, respectuoasă, demnă. Organizarea funeraliilor s-a ridicat la înălțimea așteptării poporului român și a uimit prin buna organizare a tuturor momentelor solemne. Din convorbirea cu dl Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale, am înțeles care au fost dimensiunile organizării la care au participat atât de numeroase instituții românești, publice sau private. Care pentru prima dată au știut precis și clar ce au de făcut, fără să existe nici un fel de contradicție intre ele.

Simona Popescu: Văzând această puternică desfăşurare de forțe, românii s-au întrebat care sunt instituțiile, cine s-a ocupat de organizare, cum a fost posibilă această performanță?

Ion Tucă: Să știți că nu trebuie să vorbim neapărat de o performanță, este doar un moment unic, care nu se va repeta niciodată și, cu siguranță, trebuie să aveți în vedere faptul că nu numai organizarea a fost importantă, ci și faptul că oamenii și toți cei care l-au iubit pe Majestatea Sa Defunctă au contribuit fiecare dintre ei la reușita evenimentului. General și generos! Personalitatea Regelui a făcut ca aceste manifestări să se desfăsoare în bună ordine și chiar îmi amintiți acum de o chestiune interesantă. E curios acum să o introduc în discuție, dar colegii mei foarte tineri, care erau staff-ul Casei Majestății Sale, ca secretar, responsabil cu protocolul, sau ca organizator de evenimente la Palatul Elisabeta erau, să spunem, foarte emoționați. Și, de fiecare dată, alergau harnici dintr-un colț în altul, nu știau cum să facă să fie mai bine, cum să pregătească documentele pentru evenimentele respective. Și se întrebau: dacă nu e timp, dacă o să greșim, dacă se întâmplă ceva? Și întotdeauna le spuneam că trebuie să aibă, sigur, rigoarea de a îndeplini cu multă conștinciozitate activitatea, doar că întotdeauna când Majestatea Sa Regele este prezent, lucrurile vor ieși bine, indiferent dacă ei greșesc puțin sau nu în desfășurarea evenimentului. Când Regele este prezent, toate lucrurile se desfășoară de la sine foarte bine. Asta s-a întâmplat și acum și vă spun sincer că au fost implicate instituțiile statului. Aici este o rigoare impusă de legea românească pentru că funeraliile fiind de stat au fost organizate de Guvernul României. Guvernul României este cel care a organizat funeraliile și cu siguranță știți că în prima zi, imediat ce s-a comunicat decesul, doamna Roxana Cezarina Bănică, Secretar General al Guvernului a convocat imediat o ședință de urgență, la sediul Executivului unde am fost invitat din partea Casei Regale. Atunci am transmis toate dorințele și toate detaliile unui astfel de eveniment. Am mers acolo împreună cu colegii mei de la Protocol și de la Secretariat, și am avut discuții cu toate ministerele care au fost implicate, inclusiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne care are în subordine Jandarmeria, dar și cu alte instituții ale statului, inclusiv Ministerul Culturii sau Ministerul de Externe, care a avut un rol foarte important în relaționarea cu toate celelalte state din lume. Pentru că participanții străini pe care i-ați văzut acolo și reprezentanții statelor, au trebuit să primească informări din partea noastră. Prin Ministerul de Externe și prin Casa Regală s-au desfășurat aceste informări către ambasade și către Casele Regale din Europa și din lume.

Și apoi a fost mobilizare pentru cazare, pentru program, pentru toate celelalte…

Absolut, au fost făcute rezervăzi ori s-au blocat cazările la anumite hoteluri prin Ministerul de Externe, dar și prin Casa Regală. A fost o cooperare și am pus la punct în foarte scurt timp un plan de cooperare comun, coordonat foarte bine, rugând ca din partea instituțiilor importante să fie desemnat câte un singur responsabil indiferent de ce se întâmplă. Spre exemplu, așa cum vă spuneam, Secretarul General al Guvernului a condus întreaga activitate. Dar responsabil pe partea de forțe ale Ministerului Apărării Naționale a fost domnul General-maior în rezervă Gelaledin Nezir și îl cunoașteți foarte bine pe domnul consilier al ministrului Apărării Naționale. Din partea Casei Regale am fost eu care răspundeam de întreaga activitate, și bineînțeles că a fost un reprezentant al Ministerului de Externe care s-a ocupat de partea externă pe această organizare. La rândul lor, au fost spre exemplu, la Curtea de Argeș domnul prefect și domnul primar, după aceea la Sinaia a fost primarul localității, și la București a fost o Comisie la Primăria Generală și doamna primar general l-a numit pe domnul viceprimar să se ocupe. Vă spun, dacă ați fi fost lângă mine la întâlnirea avută la sediul Poliției Locale a Municipiului București, unde domnul viceprimar a condus ședința alături de mine, am avut întâlniri cu toate, toate structurile implicate în acea desfășurare pe care ați văzut-o dumneavoastră din data de 16 decembrie cu deplasarea începând de la Otopeni și până la Sinaia.

Aș reveni puțin la organizare, cărui fapt i se datorează reușita, absența sincopelor ce par inerente la o astfel de desfășurare de forțe?

Nu au fost sincope pentru că am urmărit împreună cu domnul General-maior Nezir ca fiecare punct înscris în program, realizat pe ore, evenimente, cu tabelul cu responsabilitățile pentru fiecare dintre instituții să fie respectat exact. Domnul general-locotenent Adrian Tonea, cel care de regulă, ați văzut, conduce parada de 1 Decembrie, fiind cel care deschide defilarea, a fost şi dânsul desemnat de către domnul Mihai-Viorel Fifor, ministrul Apărării Naționale, și de către domnul general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Apărării, să se ocupe de aceste evenimente, iar domnul general-maior Nezir a fost cel cu care efectiv am coordonat lucrurile în teren. Nu vorbim numai de repetiții, dar și întâlniri de dimineață până a doua zi dimineața. Am avut discuții pentru fiecare moment în parte, mişcarea fiecărui om, a fiecarui militar sau civil care era acolo a trebuit să fie cunoscută și discutată, s-a creat întregul sistem așa cum și-ar fi dorit Familia Regală. Iar eu eram la dispoziţia tuturor, mandatul pe care l-am primit a trebuit să-l ducem la bun sfârșit, iar când se punea câte o întrebare de către reprezentanții diverselor instituții trebuia să le dau răspunsul corect și rapid astfel încât întregul ansamblu să poată funcționa în mod corect. Nu a fost o muncă singulară, nimeni nu poate să spună că a coordonat întreaga activitate. Nu aș putea să spun lucrul acesta, a fost o cooperare și o coordonare comună remarcabilă.

La rândul lor, cei de la Ministerul Transporturilor au cooperat foarte bine, întrucât cu trenul regal a fost o schimbare foarte rapidă, chiar în timpul desfăşurării ceremonialului, iar această schimbare a creat oarecum puțină panică, să spunem așa, în rândul unora care nu știu ce înseamnă capacitatea noastră de organizare.

S-a decis în ultima clipă ca Regele să fie transportat cu trenul regal.

Da, a fost o situație care a trebuit rezolvată foarte repede, pentru că noi aveam două variante: cu trenul regal sau cu mașina. Ne-am dat seama că este mult mai bine cu trenul, pe de o parte pentru că respectăm tradiția, pe de altă parte, exista acea siguranță pe care ți-o dă calea ferată. Nu puteam să ignorăm faptul că gara din Curtea de Argeș a fost construită în perioada regelui Carol I, și se menționa faptul că însuși Carol I a locuit acolo pe perioada cât a construit Palatul Arhiepiscopal. Puțină lume știe că atunci când Regele mergea acolo, locuia chiar în clădirea gării. Avea un apartament la etajul 1. Poate că monumentul acesta istoric merită mai multă atenție.

Reţeaua Facebook a fost inundată de fotografii frumoase. V-ați gândit să le puneți cumva în valoare?

Împreună cu dl general-maior Nezir am gândit să lansăm o rugăminte către toți participanții la funeraliile regale din cele patru zile, cărora le vom adresa invitația de a transmite o singură fotografie realizată de ei în spațiul exterior. Dorim să ne adresăm oamenilor, nu fotografilor profesioniști, oameni care pur și simplu au simțit că vor să aibă o amintire, o imagine prin care să păstreze emoția acelor momente. Pentru că mulți români s-au aflat împreună în acel moment spre a-i aduce un omagiu Regelui. După aceea, vor fi selectate 96 de fotografii, cele mai frumoase, pentru a le publica într-un album tipărit, care va avea atașat și un DVD.

Foto Octav Drăgan

Au fost mai multe momente dificile sau greu de gestionat înainte de sosirea avionului militar pe Aeroportul Otopeni?

Toate acestea au fost depășite până la data de 13 decembrie 2017, iar atunci când au început ceremoniile funerare, toate aceste sisteme de lucru, proceduri, desfășurătoare, tabele cu participanții erau deja finalizate și transmise către toți partenerii cu care am colaborat. Au fost mai multe momente când l-am sunat pe domnul general-maior Gelaledin Nezir și i-am spus: „Domnule general, veniți, că trebuie să vorbim neapărat, este o problemă urgentă“. Și am stat amândoi noaptea și ne-am gândit până am rezolvat.

Cum v-ați descurcat cu modificările de program care au intervenit pe parcurs?

Cortegiul funerar a trecut doar la venire pe sub Arcul de Triumf, pentru că noi am considerat că simbolul trecerii pe sub Arc trebuie să fie exact ca atunci când armatele române se întorc învingătoare. Aceea este direcția când te întorci învingător. Și noi am vrut să credem că această trecere a Regelui este ca a unui învingător al acestei perioade și al acestei vieți foarte lungi și grele, tumultuoase, cu multe vicisitudini, cu multe întâmplări mai puțin fericite.

Familia Regală a fost copleșită de întreaga organizare?

Nu, vă dați seama că nu puteam să punem presiune în momentele acelea grele, când îți pierzi tatăl și Regele, pentru că atunci trebuie să ai liniște și pace, să fii aproape de el. Au fost alte momente care au fost private. Am avut grijă ca Familia Regală să se poată reculege și ruga în liniște.

Cum ați colaborat cu Biserica Ortodoxă Română?

Biserica Ortodoxă Română a arătat încă o dată că respectă canoanele, tradiția și îl respectă pe Rege ca uns al Domnului, pentru că a fost singurul rege miruns de BOR. În momentul în care am început discuțiile cu privire la organizare, am rugat să procedăm de o manieră coerentă. Am stabilit ca prima întâlnire să fie cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe, pentru a se stabili foarte bine modul de respectare a canoanelor bisericești în concordanță cu dorințele noastre. Am stabilit ca numai după ce finalizăm protocolul cu Biserica Ortodoxă să continuăm pașii de urmat de către celelalte instituții ale statului, astfel încât măsurile să fie armonizate.

Oamenii au venit cu atât de multe flori!

Pentru prima dată în istorie, gardul Palatului Regal a fost plin de flori și de coroane, iar trotuarul plin de candele. Le puteți vedea și acum.

Cum v-ați armonizat programul și cu televiziunile?

Oamenii de la TVR au stat lângă noi încontinuu. În general, televiziunile nu ne-au slăbit nicio clipă, pentru că voiau să știe fiecare pas pe care îl făceam. Doar la întâlnirea de la Guvern nu au participat. Și am fost foarte deschiși cu toată lumea, doreau să cunoască fiecare pas, fiecare moment, să poată aduce la cunoștința publicului toate cele necesare. Primăria Capitalei, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, toți și-au făcut datoria.

Au colaborat și companii private?

A fost o companie privată care a realizat catafalcul din Piața Palatului și cel din Palatul Regal. Mulțumesc pe această cale domnilor Vlad Păunescu și Cristi Bostănescu. Mașinile mortuare au fost închiriate de Mercedes România. Compania le-a închiriat și le-a oferit Casei Regale pentru eveniment. Foarte important a fost sprijinul companiei Automobile Bavaria, în special a domnului Michael Schmid. Automobile Bavaria ne-a oferit tot ce înseamnă mașină, cu șoferi la dispoziție. Au fost foarte multe instituții sau companii cărora trebuie să le mulțumesc chiar și pentru faptul că au venit lângă noi și au spus: „Domnule Tucă, știu că aveți mare nevoie, spuneți-ne doar ce vreți de la noi și vă ajutăm necondiționat“.

Ce le transmiteți organizatorilor, colaboratorilor dumneavoastră?

Organizatorilor le transmitem mulțumiri și întregul nostru respect pentru modul demn și onorabil în care au simțit și au realizat această minunată și extraordinară desfășurare de oameni, de forțe, de idei care au fost transmise. Au fost toți foarte implicați. Și emoțional și efectiv, fizic. Sunt toți foarte, foarte competenți. Sufletele noastre au fost toate pentru Rege. După 1992, este pentru prima dată când am revăzut dragostea românilor pentru Rege revărsată în stradă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Simona Popescu 220 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Recunostiinta si multumiri pentru toti cei care au organizat inmormantarea celui care a fost M.S.REGELE MIHAI I, Dumnezeu sa il odihneasca, Dumnezeu sa il ierte ! !

  2. Un interviu presarat cu afirmatii corecte, onest. Eu cred ca poporul roman, prin institutiile sale, a dat dovada de respect pentru un personaj istoric, MS Mihai I,dar si de demnitate, generozitate, in concordanta deplina cu datinile si traditiile sale. Ar fi de dorit ca si familia fostului rege sa arate acelasi respect poporului roman!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.