125 de ani de la nașterea poetului Lucian Blaga

Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români și Biblioteca Metropolitană București, desfășoară în perioada următoare proiectul cultural – educațional Vei plânge mult ori vei zâmbi?.

În contextul împlinirii a 125 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, filosofului Lucian Blaga (9 mai), o personalitate importantă a vieții culturale interbelice, Teatrul Dramaturgilor Români și Biblioteca Metropolitană București își propun să încurajeze publicul spre redescoperirea liricii blagiene.

În perioada 1 – 9 mai, pe paginile online ale celor două instituții, destinele creatoare se vor întâlni: actorii Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, George Mihăiță, Marius Bodochi, Emilia Popescu, Costel Constantin, Monica Davidescu, Amalia Ciolan, Rodica Popescu Bitănescu, Paul Chiribuță, Ana Ciontea ș.a.m.d. vor recita cele mai frumoase poezii scrise de Lucian Blaga.

Exodul din cultură ar duce la abolirea umanităţii ca regn” (Blaga, L. Trilogia valorilor. În: Opere, vol. 10, Bucureşti, Minerva, 1987, p.510).

În aceste zile dificile, în care oamenii simt că își pierd libertatea, iar idealul reîntâlnirii în sala de spectacol sau în sala de lectură depinde de un viitor umbrit de incertitudine, proiectul Vei plânge mult ori vei zâmbi? își propune să înlăture acest obstacol psihologic și să aducă în casele tuturor momente magice, amintind că sensul existenței umane este cultura.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-urile și canalele celor două instituții, Teatrul Dramaturgilor Români (www.teatruldramaturgilor.ro/ și https://www.facebook.com/teatruldramaturgilor/) și Biblioteca Metropolitană București (www.bibmet.ro/ și https://www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/).

Vei plânge mult atunci ori vei ierta?
Vei plânge mult ori vei zâmbi
de razele acelei dimineţi,
în care eu ţi-oi zice fără umbră de căinţă:
„Nu ştii, ca numa-n lacuri cu noroi în fund cresc nuferi? „
” (Lucian BLAGA)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

3 Comentarii

  1. „(…) Tată, carele eşti şi vei fi,
    nu ne despoia, nu ne sărăci,
    nu alunga de pe tărâmuri orice suferinţă.
    Alungă pe aceea doar care destramă,
    dar nu pe-aceea care întăreşte
    fiinţa-ntru fiinţă.

    Fă ca semenii noştri,
    de la oameni la albine,
    de la-nvingători la biruiţi,
    de la-ncoronaţi la răstigniţi, să ia aminte
    că există pretutindeni şi această suferinţă,
    până astăzi şi de-acum înainte
    singura legătură între noi şi tine.” — „Lauda suferinţei”

  2. Îţi mulţumesc,frate necunoscut!
    Departe cum sunt de ani şi ani de ţara mea, m-am temut ca acolo unde mai toţi il cunosc pe poliţistul Godină nu-şi va mai aaduce nimeni aminte de El care, ostracizat pe nederpt de comunisti, se îndoia el însuşi:
    „Vulturul ce roteşte sus
    va fi atunci de mult apus.
    Lângă Sibiu, lângă Sibiu, prin lunci
    numai stejarii vor mai fi şi atunci.
    Mai aminţi-mă-vă un trecător
    vreunui străin, sub ceasul lor?
    Nu cred să mă vestească cineva
    căci basmul ar începe-aşa:
    Pe-aici umblă şi el şi se-ntorcea mereu,
    contimporan cu fluturii, cu Dumnezeu.”

    Tare mă tem de altfel că după ce ne vom fi părăsit de tot poeţii,
    ne vor părăsi pe rândmai întâi fluturii şi mai apoi şi Dumenezeu :-((

  3. NU ATI STRIVIT COROLA DE MINUNI A LUMII , dar ati UCIS-O cu votul vostru de 3 kkti!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.