A doua zi a vizitei în România

(VIDEO) Papa Francisc, liant între români și maghiari: gesturile făcute la Şumuleu-Ciuc

Zeci de mii de pelerini au participat sâmbătă la evenimentele publice ale Sanctității Sale Papa Francisc de la Șumuleu Ciuc, locul unde are loc în fiecare an cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

UPDATE: Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a declarat pentru Agerpres, părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.

La Şumuleu Ciuc există o statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, care are vechime de peste 500 de ani.

În mod excepţional, cu ocazia vizitei Papei aceasta a fost scoasă sâmbătă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind adusă la altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie de la Șumuleu Ciuc a început în jurul orei 11.35, slujba fiind în limba italiană.

UPDATE: Papa a îndemnat la pace între români și maghiari în discursul său. Suveranul Pontif a spus că pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii.

„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”, a transmis Suveranul Pontif.

Papa Francisc a vorbit în mesajul său şi despre faptul că nu trebuie ca „rănile din trecut” să constituie un obstacol pentru o „convieţuire fraternă”.

„Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte, nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puţin haotică ce se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria”, a rostit Suveranul Pontif.

Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu îndemnul de „a merge împreună” şi de a crede în „bucuria mântuirii”.

Papa a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Șumuleu Ciuc, unde era așteptat încă de dimineață de mii de pelerini veniți din toată țara. Suveranul Pontif a ajuns cu papamobilul, după ce a aterizat pe Aeroportul din Târgu Mureș. La slujbă au participat și premierul Viorica Dăncilă și mai mulți membri ai Guvernului, alături de zeci de mii de pelerini.

Avionul în care se află Papa Francisc a aterizat, sâmbătă dimineață pe Aeroportul din Târgu Mureș, Suveranul Pontif fiind întâmpinat de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Mii de persoane se îndreptau de asemenea sâmbătă dimineaţă, pe o ploaie torenţială, spre Şumuleu Ciuc.

Potrivit datelor furnizate de organizatori, un număr de 110 mii de persoane s-au înscris online pentru a participa la Sfânta Liturghie, din care aproape 84 de mii sunt din România, majoritatea din Transilvania şi Banat.

De asemenea,  peste 25 de mii de pelerini din Ungaria, dar şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina, s-au înscris online pentru a lua parte la acest eveniment.

Printre pelerinii prezenţi la slujba de la Şumuleu Ciuc au fost așteptate şi persoane din ţări precum Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada sau Namibia.

Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a transmis, sâmbătă dimineața, că până la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Șumuleu Ciuc.

„Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecțiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. 20 dintre aceștia au fost deja preluați, în deplină siguranță, și transportați, cu un microbuz al ISU, la baza dealului Șumuleu pentru evaluare medicală amănunțită, urmând ca și ceilalți 16 să fie transportați în scurt timp”, a precizat sursa citată.

Programul Suveranului Pontif a fost modificat, din cauza condițiilor meteo, astfel că aeronava care l-a transportat pe Papa Francisc a aterizat la Târgu Mureș, în loc de Bacău, așa cum era programat pentru a doua zi a vizitei sale în România.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași.

La 17.30, Suveranul Pontif face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile, cărora le va adresa cel de-al șaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, și premierul.

În cursul serii, Papa Francisc se va întoarce cu avionul la București.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8515 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Haideți să ne lămurim odată, ce papa-mobil inscriptionat SCV 1, a folosit Papa în prima zi, DUSTER sau ISUZU, modificate si adaptate special? Se pare că a fost un ISUZU, iar zilele următoare e planificat DUSTER care a fost dus deja în locațiile respective.PS: De fapt, conteaza ca expresie a modestiei sale si a încurajării brendurilor locale din țările vizitate!

  2. Multi spun ca e vizita istorica a papei Francisc sau induc ideea asta. Eu vad altceva,o vizita normala in care constata cheltuirea donatiei de cateva sute de mii de euro(…) a Vaticanului catre Catedrala neamului…(prost imbiubat de minciuni si saracie),vezi cotrocenistul cu madama lui vorbind de politica si alegeri,papa doar de credinta si sfaturi de care multi nu iau in considerare! Cat despre schimbarea celui de langa noi,sa fie mai bun si bland,ohohoooo…sub nicio formă!

  3. “Caracteristica fundamentala a crestinismului, care consta in surparea zidului despartitor dintre Dumnezeu si oameni (…) e inlaturata in catolicism intr-o noua forma. Sobornicitatea crestina, insasi Biserica, trupul tainic al lui Hristos, e desfacuta din imbratisarea iubirii atotprezente a lui Iisus Hristos si transformata intr-o societate pur laica. (…) Iisus are o comunitate numai cu un anumit punct al spatiului si numai cu o persoana, cu papa in Vatican. (…) Tot ce conteaza [la catolici] e dependenta juridica de o persoana omeneasca. Misticul e transformat in juridic, viata in Biserica devine o preocupare de buna si uniforma orinduiala juridica. Cuvintele religioase nu mai exprima de aceea nici ele misterul unor experiente religioase directe, ci devin termeni juridici si rationalisti, de precizari pozitiviste, pamintesti“.

    Preot prof.dr. Dumitru Stăniloae   

    „ECUMENISMUL ESTE NUMELE COMUN PENTRU MINCIUNO-CREŞTINISMELE, PENTRU MINCIUNO-BISERICILE EUROPEI OCCIDENTALE. ÎN INTERIORUL LUI SE AFLĂ INIMA TUTUROR UMANISMELOR EUROPENE, ÎN FRUNTE CU PAPISMUL. ŞI TOATE ACESTE MINCIUNO-CREŞTINISME, TOATE MINCIUNO-BISERICILE NU SUNT NIMIC ALTCEVA DECÂT O EREZIE LÂNGĂ ALTA EREZIE. NUMELE LOR EVANGHELIC (DE OBŞTE) ESTE PANEREZIE” (ARHIMANDRIT IUSTIN POPOVICI – ”BISERICA ORTODOXĂ ȘI ECUMENISMUL”, TESALONIC, 1974, P. 234).
     https://romanortodox.info/sinaxar-1-iunie-pomenirea-sfantului-iustin-popovici/
     http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2019/05/biserica-greco-catolica-din-ardeal-si.html?m=1

  4. vizita Papei a produs deja o mare minune în Bucureşti, minune care va dura trei zile, conform tradiţiei locale, este vorba despre apa caldă: ieri a fost toată ziua, azi idem. până acum, la fel, sper şi mâine, până la urcarea în avion a Sanctităţii Sale, după care, firica o să ne arunce, din nou, în epoca ceaşcă…ne-ar trebui vizite de genul ăsta mai dese, nu credeţi?

  5. Nu as merge pe ideea ca suntem o bosnie-hertegovina si trebuie sa vina Papa sa ne impace!Am avut in Cluj o prietena unguroaica,pe care o regret si azi,sunt bune rau !Niciodata nu s-a pus vreo problema de origine..Ca sunt cretini iredentisti si printre unguri si printre romani,sunt pline spitalele de schizofrenici…Dar nu era cazul de deranj de Papa sa accentueze o problema inexistenta..Daca sunt catolici africani luati in pumni de catolici francezi,a cui e vina ???

  6. ” statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.” Aha , tare natarai ne mai crede Berlusgoni asta ! Hai bre , du-te ca poate ai treaba in alta parte …

  7. La Sumuleu, cuvantarea Papei a fost tradusa intai in romana si apoi maghiara! Steaguri unguresti si romanesti au fost foarte putine! Avertismentele lui Ghita Funar , au avut si ele ceva bun: au dat organizatorilor oficiali, romani si ai Vaticanuluji, gandul cel bun, sa nu irite cu ceva sensibilitatea in Romania! Alta data, la Sumuleu falfaiau in draci steagurile Ungariei si cel secuiesc! Acum a fost aproape vid, un lucru pe care cared ca l-a impus Papa, prin sfaturile nuntiului papal si al ambasadorului nostru la Vatican. Ca din partea Klaunului, s-a vazut: el isi urmareste scopul electoral personal!

  8. Am urmarit discursul papei la Sumuleu . U discurs de bun simt , f ingrijit . Poate mi-a scapat mie dar nu am auzit in discursul sau nici cuvintul unguri , nici cuvintul romani , nici cuvintul Transilvania . Poate n-am fost eu atent. Cuvintele apar in versiunea in lb maghiara . Apar si in discursul p Jakubini . Se pare ca problemele de traducere atit de frecvente in anii ’90 intre romana si maghiara exista si intre italiana si maghiara.Am mai remarcat si disparitia subtitrari in unele momente cind se cintau dierse imne in lb maghiara . Nu a lipsit nici imnul maghiar . Se pare ca domnii astia au o dependenta ca betivii : nu se pot abtine !

  9. Poate n-ar fi rau sa stim ca acest asezamant a fost ctitorit de Iancu de Hunedoara in cinstea victoriei de la Santana impotriva armatei otomane(aliata-in momentul acela-cu Vlad al II-lea „Dracul”);biserica a fost devastata de mai multe ori pana in 1802,cand a inceput refacera ei,finalizata in 1804;in ce priveste evenimentul istoric care a dus la nasterea legendei despre puterea celebrei statui ,acesta l-a avut in centru pe Ioan Sigismund (Janos Zsigmond,vasal al lui Soliman Magnificul), care-devenit unitarian- a incercat sa impuna-prin forta armelor-aceasta forma (considerata cea mai radicala) a protestantismului catolicilor din regiune;acestia au rezistat eroic ,indrumati fiind de calugarii franciscani

  10. …confruntarea lui Iancu de Hunedoara cu otomanii a avut loc in 1442

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.