A fost confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Americanii de la ExxonMobil, care caută hidrocarburi în apele adânci ale platoului continental românesc al Mării Negre alături de OMV Petrom, au confirmat existența unui zăcământ uriaș și au estimat că producția anuală de gaze naturale ar putea fi de 6,3 miliarde de metri cubi, ceea ce ar spori cu 50% producția totală a României. „Aceste descoperiri au oportunitatea de a creşte economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar şi pe termen lung, având în vedere potenţialele venituri şi alte industrii care pot creşte în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc şi posibilitatea de a îmbunătăţi infrastructura”, a Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România. Deocamdată, ExxonMobil și partenerul OMV Petrom nu au luat încă o decizie în ceea ce privește exploatarea zăcămintelor din blocul Neptun Deep. „Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie. În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înţelegem cum reglementările vor afecta investiţia noastră. Trebuie să ştim sigur că avem un cadru fiscal predictibil şi stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la pieţe. Trebuie să găsim pieţe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum şi de interconectări. Şi pentru acestea este necesară o legislaţie stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiţii”, a continua Tusker.

În 2012, OMV Petrom și partenerii lor din America, ExxonMobil, au anunțat că au făcut o descoperire interesantă în urma forării puțului Domino-1 la o adâncime de peste 3.000 de metri în apele teritoriale românești ale Mării Negre, în perimetrul Neptun. S-a vorbit de o rezervă de gaze naturale de până la 84 miliarde de metri cubi, adică în jur de 60-70% din rezervele României dovedite la acea oră. S-a creat atunci o mare așteptare, iar declarațiile diverșilor politicieni sau oficiali de la instituții guvernamentale au fost pline de speranță. Reprezentanții OMV Petrom au păstrat însă tonul rezervat și au spus că această descoperire mai are până să fie dovedită viabilă din punct de vedere comercial. Prețul gazului natural era favorabil la vremea respectivă. Trei ani mai târziu, după forarea mai multor puțuri, vine o nouă descoperire, care saltă estimarea la 130 de miliarde de metri cubi. Enorm pentru România. Deja se vorbește de planuri pentru construcția de conducte de la malul Mării Negre spre interior, pentru a le lega de proiecte regionale, sau de independența totală a României față de gazul din import, în special de cel rusesc. Ba mai mult, țara noastră va urma să devină un exportator net de gaze și pentru asta, s-a ridicat interdicția legislativă cu privire la vânzarea de gaz peste hotare.

La începutul acestui an, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), anunţat că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani. „Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani. (…) Există circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică perimetrele deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, a spus oficialul ANRM. În prezent, producția de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi anual.

Investițiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde de dolari și vor aduce un plus de 40 miliarde de dolari PIB-ului României. Tot în aceeași perioadă, impactul asupra pieței muncii se traduce prin susținerea unui număr mediu anual de peste 30.000 de locuri de muncă. Aceste concluzii rezultă din raportul independent Deloitte Europa Centrală „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). Studiul analizează o perioadă de 40 de ani, începând cu anul 2000. Datele utilizate aparțin Deloitte sau provin din surse publice (Comisia Europeană, ENTSO-G, ANRM, ANRE, etc.), iar previziunile au fost realizate pe baza ipotezelor Deloitte Europa Centrală cu privire la evoluția, în general, a economiei românești și, în particular, a industriei offshore.

Veniturile totale la bugetul de stat, în valoare de 26 miliarde de dolari, reprezintă suma cumulată pentru perioada 2018 – 2040 (23 ani), media anuală fiind de 1,13 miliarde de dolari. Această sumă ar fi suficientă pentru a acoperi, de exemplu, aproximativ un sfert din deficitul bugetar din anul 2016. Estimările rezultate arată că fiecare miliard de dolari investit în activități offshore de țiței și gaze naturale în România generează suplimentar 3 miliarde de dolari în PIB-ul României în următorii 23 ani. Mai mult, contribuie direct și indirect cu venituri de 1,9 miliarde de dolari la bugetul de stat și creează și/sau menține în medie 2.198 de locuri de muncă anual în România pe întreaga perioadă (2018-2040). Efectul dezvoltării cu succes a proiectelor upstream offshore s-ar propaga, de asemenea, în sectoarele conexe (de exemplu, transportul și distribuția de gaze naturale) dar și în alte industrii (de exemplu, industria chimică, petrochimică și producția energiei electrice pe bază de gaze naturale), unde investiții de aproape 9 miliarde de dolari ar fi posibile în urma surplusului de gaze și competitivității economice astfel create. La rândul lor, aceste investiții ar conduce la înființarea și menținerea a cca. 42.000 de locuri de muncă până în 2040, la un impact cumulat estimat de 18,3 miliarde de dolari asupra veniturilor la bugetul de stat, precum și la un surplus cumulat de aproape 99 miliarde de dolari în producția națională de bunuri și servicii între 2020 și 2040.

Impactul direct al proiectelor offshore asupra veniturilor la bugetul de stat, generat prin contribuții fiscale, se va ridica la 11,9 miliarde de dolari. În principal, aceste contribuții se compun din redevențele și din impozitul pe profit plătite de către concesionari. Impactul indirect se va ridica la 10,4 miliarde de dolari și constă, în primul rând, în contribuții la asigurările sociale, impozitul pe venit plătit de persoanele fizice și taxele pe produse (TVA și accize). Adițional, un impact indus se propagă în economie în urma cheltuielilor efectuate de către angajații direcți și angajații furnizorilor. Aceste contribuții se vor ridica la 3,7 miliarde de dolari și reprezintă, în principal, contribuții la asigurările sociale și taxele pe produse (TVA și accize).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Cosmine,ai un articol care incearca sa ne explice cat de avantajos este ptr. Ro sa fie jefuita. Daca luam pretul mediu,sa zicem 200 $ pe 1000 mc si inmultim cu cele 200 miliarde mc aflam valoarea reala care din pacate nu ajunge prin bugetul statului roman. ( o parte infima,poate..)Deci, ce faceti? stati mai departe la discutii intr-o bodega si va laudati cum altii va „ajuta” sau puneti mana pe cei care v-au vandut viitorul si ii luati la intrebari?

  2. si au fost confirmate si redeventele mizere de 4 % ce-i revin STATULUI ROMAN ? eu, personal, FARA 75% REDEVENTE, NU AS CEDA NICI O RESURSA…..si, daca ma gandesc bine, FARA 90 %…. aceste redevente mizere , de nici 10 %, constituie INALTA TRADARE….si merita bagati la puscarie toti cei care au acceptat asa ceva.

    • Pai taxa aceea mare a intrat in buzunarul cui le-o dadu. Au fost grup organizat, ii vedem in parlament apar ca politicieni onorabili candideaza in alegeri, unul nu-i roman, toti au sange de rrom in instalatie, asti fura promovati anume de stapanii lor occidentali pt ca sunt cu nivel de constiinta lipsa de aceea si fac asemenea lucrari distructive fara sa le pese. Niu rromii ar trebui sa conduca poporul, toti asta sunt asti de azi. Unora inca li se vad bubele caracteristice pe fatzauri, ca obraz n-au.Si in lagar erau pusi Kappo ce ii tortionau pe evrei tocmai pt cruzime si nesimtirea monstru, lipsa de compasiune fata de oameni. Blestemati fie brahma ce nu i-au exterminat si i-au lasat sa distruga civilizatia oamenilor de rasa alba din Europa. Lor nu le trebuiau asti din clasa Paria.

    • Eu pt inceput as fi oferit 50% drept de exploatare cu 40% redevente din care as fi achizitionat iute tot ce imi trebuie pt exploatarea celor 50% ramase mie si as fi instituit si parteneriat public privat pt investitori. Cu banii faceam de toate in tara aceasta. Nu cred ca rusii ar fi permis fara un umar/spate occidental exploatarea gazelor, de aceea ii luam in ecuatie pt a putea demara totul in folosul acestui popor. Acum, e dusa bunastarea pe apa sambetei, desi romanul ar fi trebuit sa traiasca foarte bine ma refer la unii arabi ce o duc asa gratie petrolului din subsolul lor. Cu butonagii rromi minim 20% cocteil de sange in instalatie nu e permis acestui popor. Asta e DRAMA noastra. Se infiltrara in vremea bolsevismului si e dezastru national. Saraca tara bogata.Azi suntem cu totii Vaideei. Era un nume de sat odinioara.Satul Vaideei. Comunistii i-or fi schimbat numele.Noi ar trebui sa numim tara astfel acum.

  3. Iobagii de rumânii nu se aleg cu nimic, ba din contră cu ponoase decât cu folose. De geaba stai pe un munte de aur dacă bubui de prostie și neputință…

  4. Redeventa este, intr-adevar, mizera> Daca Romania nu accepta, i se impune, inclusiv cu forta. Statul independent roman a fost asasinat odata cu Ceusescu.

  5. Deci si de asta se bagara americanii cu bazele de rachete pe teritoriul Romaniei. Asa sa stim, aveau interese economice la noi, indiferent in ce tara e firma aceea facuta, tot pe unii bine informati ii imbogateste, nu poporul acesta. De aceea letargia poporeanului, de aceea furau in draci slugile lor bugetul si prin vami si trafic cu diverse banoase si interzise au iesit destui bani pt tehnologie de adormit vointa si patriotismul nostru. Mare magar e cel ce crede ca romanul e soi rau, e extrem de bombardat cu emisii cu rol de letargie, absenteism din sustinerea drepturilor si exercitarea vointei. Cand te gandesti ca si Pipi-Guru avea ast de la rusi ce scotea in strada o jumate de artera.

  6. Mai concret, ce obtinem noi la bugetul statului din aceste exploatari ? cat reprezinta redeventele ?

    • Redeventele sunt de 10% virate de Orban direct in conturile secrete ale lui dragnea. Dragnea e smecher de smecher, mare mafiot cu garda de corp din interlopi! Stiti ce e interlopul, sper. E infractorul protejat de care nu se atinge nici politia si nici justitia.

  7. Conform intelegerilor dintre Dragnea si Orban, zacamintele astea au fost facute cadou de catre Dragnea Ungariei. Vedeti declaratiile ministrului ungar de externe. Ii ies si lui Dragnea un minimum 10% din tradarea asta de tara.

  8. Multi prosti si banditi-tradatori mai are Romania! Gazele din M.Neagra nu sunt ale Romaniei! Gazele apartin firmelor care au luat in concesiune pe nimic (exceptad mita) acele perimetre! Punct.
    Romania,romanii vor culege si manca ce pica de la masa bogatilor! Este o propaganda mincinoasa(pt.prosti) ca noi avem gaze din M.Neagra. Da avem dar ce revine Romaniei in raport cu productia e foarte,foarte putin. Vrem mai mult cumparam de la acele firme la pretul pietei. Sa fie clar! Prostii,banditii-tradatorii vand pe nimic averea unei tari si nenorocesc un popor! Ar trebui sa se publice macar numele celor care au semnat din partea Romaniei concesionarile. Sa stie si multimea numele tradatorilor.

  9. Trebuie ca cei indreptatiti ,sa ia toate masurile pt.a nu asista la un jaf de proportii si RO sa-si piarda resursele fara a fi modernizata. Articolul este un mixaj cu sume ,care doar sunt aruncate fara a se prezenta si
    cum se vor obtine clar.Dir, gen.ANRM ,ne arta ca vom obtine redevente de 2,8 miliarde euro in 20 de ani ,adica 140 mil. de euro pe an ,suma cu care RO poate sa-si cumpere seminte de floarea soarelui. Sper ca de data asta sa nu mai fim pacaliti.

    • Ha, ha, ha! te referi la Dancila, la Dragnea sau la Tatariceanu? Cine sunt cei indreptatiti sa ia toate masurile? Puterea este in mana jefuitorilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.