Administrația de Meteorologie, o mică Românie în epoca PSD

Administrația de Meteorologie, instituția care a ratat avertizarea pentru furtuna violentă ce a avut loc în vestul țării, a cheltuit în 7% mai mult pentru salarii însă a scăzut cu 35% fondurile pentru investiții, aliniindu-se astfel politicii PSD de creștere a veniturilor personalului în dauna altor cheltuieli care ar fi avut efecte benefice în viitor. Cheltueilile anuale ale Administrației, aflată în subordinea Ministerului Mediului, sunt de 57 milioane de lei. Creșterea costului cu personalul nu s-a făcut în condițiile unei măriri a numărului de salariați, ba dimpotrivă. Duminică seara, 8 oameni au murit și 145 au fost rănite în urma unei furtuni violente ce s-a abătut în județele din vest, mai ales în Timiș. Mai multe drumuri au fost închise, cinci trenuri au fost blocate din cauza unui acoperiș prăbușit peste rețeaua de contact din zona Timișoara Nord, iar zeci de localități și cartiere au rămas fără curent electric. Avertizările Administrației au fost palide, pe site, și reflectarea lor în media nu au avut efecte. Nu s-a recurs la anunțuri prin sms, prin intermediul operatorilor de comunicații, nu s-a colaborat cu Inspectoratul de Situațiii de Urgență, cu poliția și nu s-au făcut anunțuri repetate pe posturile de televiziune și de radio. Oamenii au fost luați prin suprindere și rezultatul a fost catastrofal – o furtună medie la nivel planetar a ucis la de mult ca uraganul Irma, fenomen cotat la categoria 5, cel mai inalt nivel de intensitate.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni dimineaţă, la postul public de radio, că începând de azi se lucrează la un sistem de avertizare rapid al populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă. Atenţionarea ar urma să fie emisă la nivel guvernamental, să fie preluată de operatorii de telefonie mobilă şi distribuită pe releele din zona semnalată unde ar urma să aibă loc fenomene meteo extreme. „Nu se poate lua pe planeta aceasta o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând cu ziua de azi este să stabilim un sistem de alarmare funcţional. M-am sfătuit şi azi-noapte cu specialişti ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu operatorii de telefonie mobilă (…) să existe o coordonare şi să fie stabilit un mecanism funcţional”, a declarat premierul într-o intervenţie telefonică la Radio România Actualităţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.