Afacerea Rompetrol s-a tranșat, după 14 ani

KazMunayGas International (KMGI)și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerului Energiei au semnat contractul de asociere prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah – român,conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol) din 2013. Fondul preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% și statul român – 20%.
Povestea acestui acord își trage seva din 2000, atunci când The Rompetrol Group NV, companie controlată de politicianul și omul de afaceri Dinu Patriciu, a cumpărat un pachet de acțiuni de 69,99% din capitalul Petromidia cu 50,52 milioane de dolari. Una dintre condiţii a fost aceea ca noul proprietar să primească facilităţi la plata datoriilor istorice pe care le avea societatea de la Năvodari. Documentele fostei Autorităţi pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului arătau la vremea respectivă că „situaţia economico-financiară a SC «Petromidia» SA este dificilă, având miliarde de lei datorii”, dar şi că noul proprietar “a fost singurul ofertant care s-a angajat să aducă un capital de lucru de circa 600 de milioane de dolari şi să realizeze investiţii de aproximativ 225 de milioane de dolari pe o perioadă de 5 ani”. Prin contractul respectiv, cumpărătorul se obliga să plătească eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, obligaţiile restante la bugetul de stat. Trei ani mai târziu, rafinăria avea datorii la stat de peste 2 miliarde lei (circa 603 milioane de dolari). Guvernul Năstase aprobă o ordonanţă de urgenţă prin care întreaga sumă este transformată în obligaţiuni, cu scandenţa la 7 ani. În 2007, defunctul Dinu Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol firmei KazMunayGas din Kazakhstan şi ulterior şi restul.
Până la data scadenţei, 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni de 71 milioane dolari. În acelaşi an, contrar înţelegerii din urmă cu şapte ani, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate. Statul s-a văzut astfel în braţe cu un pachet de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în contul datoriilor. Statul a contestat în instanţă această decizie, solicitând toţi banii. Într-un final, acceptă realitatea şi după zece ani de zile, un reprezentant al statului român a participat la o şedinţă AGA Rompetrol Rafinare.După mai multe procese, în 2013, Guvernul României semnează un memorandum cu proprietarul grupului Rompetrol prin care se sting toate litigiile, şi în urma căruia KMG se oferă să plătească 200 de milioane de dolari pentru achiziţia a 26,7% din acţiunile statiului la Petromidia.
În ultimele zile ale Guvernului Ponta, s-a aprobat o Hotărâre prin care s-a stabilit vânzarea printr-.o metodă transparent, respectiv prin licitație cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acțiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanța, proprietarul rafinăriei Petromidia. Potrivit Strategiei de privatizare, prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni. Strategia de vânzare este parte a înţelegerii complexe pe care Guvernul României a agreat-o cu KayMunaiGas, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, la preţul de 200 milioane de dolari, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România.
Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare(de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării. Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-sela 100 de milioane de dolari. „Constituirea Fondului kazah-românreprezintă un succes atât pentru compania noastră, cât și pentru statul român și, implicit, pentru români.Politica de investiții a Fondului esteconceputăpentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile, durabile și care aducdividende acționarilor săi. Aceasta înseamnă generarea de beneficii reale atât pentru statul român, cât și pentru KMGI, care va înregistra, astfel,  o creștere a profitabiliății.Privim cuîncredere și cu foarte multă responsabilitate către viitorul nostru împreună cu partenerii români.”,a spus Daniyar Berlibayev, Președintele Consiliului de Administrație alKMG International. ”Constituirea Fondului de Investiții kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiții în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naționale. Prin investițiile pe care crearea acestui fond le presupunevor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic național va beneficia de un aport de capacitate de producție”, a spus Constantin Văduva, Președintele Directoratului SAPE.
Fondul este construit având la bază o politică de investiții transparentă, cu criteriiși mecanisme de evaluare clare a proiectelor,ambele părți având posibilități egale de a propune proiecte spre finanțare. Mai mult, reprezentații SAPE audrept de veto asupra tuturor proiectelor de investiții, pe considerente de securitate națională. Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acționariatului, SAPE va desemna un membruîncomponența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membruSAPE și la nivelul Consiliului Director și a Comitetului de Inițiere a Investițiilor. KMGI a fost asistat în această tranzacție, în domeniul juridic, de compania Suciu Popa care prin profesionalismul si expertiza sa a adus o contribuție importantă de-a lungul procesului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „KayMunaiGas, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, la preţul de 200 milioane de dolari, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România.”Asadar nu a fost inca constituit nici-un fond d e investitii, este o promisiune ,sa li se vanda lor 82%,IAR EI VOR DA MILIARDUL AL SFANTUL ASTEAPTA, EI VOR DA 200 MIL.DOLARI.Pe de alta parte
    „valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”. vOR MAI DA 120 MIL DOLARI, DUPA 4 ANI CENTRALA DE COGENERARE -EGAL CU ZERO- VA „ALIMENTA ORASUL NAVODARI CAT SI RAFINARIA pETROMIDIA -unde este „investitia”?dE MENTIONAT CA ASA ZISELE CASE DE „AVOCATURA’ CUM ESTE SUCIU POPA, sunt in fapt nsite avocati romani MAFIOTI PUSI IN SLUJBA COMPANIILOR INTERNATIONALE MAFIOTE,PE CARE LE REPREZINTA !!!!!!ACTUL prezentat mai sus este o amanare, o aruncare de praf in ochi, romanilor !O spoliere a Romaniei ! Casele de avocatura MAFIOTE, TREBUIE CERCETATE PENAL, ELE INGROAPA ROMANIA PRIN SERVIREA CLIENTILOR STRAINI,EI SUNT NISTE INFRACTORI CARE FURNIZEAZA ACTE „lEGALE”MAFIOTILOR STRAINI,FACAND DE RAS MESSERIA DE AVOCAT SI BAROUL BUCURESTI,PT INCASARI ONEROASE, MERCANTILE,TRADAND ROMANIA,INTERESELE EI SI LEGILE,ACTE PRELUCRATE CUM VOR STAPANII CE LE PLATESC ONORARIILE !DRAGNE SI FLOREA NISTE SECURISTI ORDINARI CE AU PUS AVOCATURA ROMANIEI IN SLUJBA SERVIRII MAFIOTILOR DIN AFARA !Actul d emai sus, nue ste o „investitie” ci o bataie de joc fata de STATUL ROMAN !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.