Alegerile care pot schimba soarta Europei

Brexit. Cel mai mare aflux de refugiați de după al Doilea Război Mondial. Mai multe atacuri teroriste. Insurgența populistă. O nouă prăbușire bancară. Crizele lovesc din plin Uniunea Europeană și se pare că acestea nu dau semne că vor înceta. SUA, cel mai puternic aliat al Europei, sunt implicate în alegeri tumultuoase, Turcia este în criză, iar președintele Vladimir Putin privește foarte atent de pe margine. Răspunsurile Europei la multiplele provocări vor fi modelate de o erupție a alegerilor pe parcursul acestei jumătăți de an precum și a anului următor. Țări care cumulează aproape 40% din economia UE merg la urne în 2016-2017 iar aici este o listă a scrutinelor care ar putea avea cel mai mare impact asupra continentului și nu numai, potrivit Bloomberg.

Alegerile de stat din Germania

Mecklenburg-Pomerania de Vest și Berlin

4 și 18 septembrie.

Prin urmare: Cele două scrutine organizate vor oferi indicii dacă alternativa populistă anti-imigrație va reuși să se transforme în opoziția adevărată la politica Angelei Merkel în privința crizei refugiaților.

Perspectiva: Șansele cele mai mari pentru Alternativa pentru Germania, partidul populist și eurosceptic, sunt în statul Mecklenburg-Pomerania de Vest, din nord-estul Germaniei, acolo unde se află circumscripția Angelei Merkel. În est, în Saxonia-Anhalt, acest partid a obținut în martie 24% din voturi. Alternativa pentru Germania poate obține de asemenea rezultate bune la Berlin, mult timp un fief al social-democraților.

Alegerile parlamentare croate

11 septembrie

Prin urmare: Croații vor vota pentru a doua oară în mai puțin de un an după ce coaliția șchioapă, formată după alegerile din noiembrie 2015, s-a prăbușit în luna iunie 2016.

Perspectiva: Avându-i pe social-democrați în pole-position, următoarea administrație va trebui să reducă deficitul pentru al doilea an consecutiv și să recupereze din recesiunea record.

Alegerile regionale, Țara Bascilor din Spania

25 septembrie

Prin urmare: După alegeri, naționaliștii basci vor reveni probabil la Madrid cu cereri suplimentare: bani mai mulți și autodeterminare locală. În felul acesta, crește presiunea exercitată asupra unui model constituțional care se luptă să țină în frâu tendințele separatiste din Catalunya.

Perspectiva: Sondajele sugerează că naționaliștii basci vor rămâne cel mai mare partid, în timp ce formațiunea anti-austeritate Podemos va lua locul trei, mușcând din voturile separatiștilor de stânga și socialiștilor.

Referendumul italian

Probabil în octombrie

Prin urmare: Locul de muncă al premierului Matteo Renzi atârnă pe un fir de păianjen. Italienii vor fi chemați la urne nu pentru UE, ci pentru reformele constituţionale împinse de șeful guvernului, dar și al Partidului Democrat. Acesta se poartă ca un jucător de poker la fel de nebunește precum David Cameron în Marea Britanie. Renzi vrea să reducă cu două treimi numărul senatorilor și prin această mișcare dorește să limiteze capacitatea camerei superioare a Parlamentului să dărâme guverne la intervale foarte scurte.

Perspectiva: Un sondaj realizat în luna iulie de către Euromedia a arătat că 35% dintre italieni se opun planului și 29% îl sprijină. 18% sunt încă indeciși. Renzi a promis că el va pleca imediat din fruntea guvernului dacă va pierde. De această situație beneficia mișcarea anti-establishment Cinci Stele, partid care dorește ieșirea Italiei din UE.

Alegerile prezidențiale din Austria

2 octombrie

Prin urmare: Formațiunea de extremă-dreaptă Partidul Libertății va primi o nouă șansă după ce o instanță a anulat alegerile prezidențiale din 22 mai. Atunci, candidatul Partidului Verde, Alexander Van Der Bellen, l-a învins la limită pe reprezentantul Partidului Libertății, Norbert Hofer, zădărnicindu-i acestuia ambițiile

Perspectiva: Partidul Libertății stă în sondaje mult mai bine decât unele dintre partidele tradiționale.

Referendumul din Ungaria

2 octombrie

Prin urmare: Alegătorii din Ungaria vor avea posibilitatea să răspundă la întrebarea: „Doriți să permiteți Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”. Planul de a organiza un referendum a fost anunțat de prim-ministrul Viktor Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxelles-ul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor țară.

Perspectiva: Orban se va baza pe o majoritate uriașă care se opune deciziilor UE privind migrația. Este un semn că Ungaria se îndreaptă spre ieșirea din Uniune. Dar există și un mare risc pentru Orban – în cazul în care prezența la referendum este mai mică de 50%, votul ar fi invalid, iar premierul și partidul lui vor ieși slăbiți din această încercare.

Alegerile regionale din Cehia

Programate pentru luna octombrie

Prin urmare: Alegerile regionale din Republica Cehă vor testa controlul primului-ministru Bohuslav Sobotka asupra partidului său social-democrat. Un rezultat slab ar putea revigora încercările interne de a-l elimina și a-l înlocui cu un politician social-democrat mai eurosceptic.

Perspectiva: Partidul lui Sobotka este din ce în ce mai atras în sfera formațiunii miliardarului Andrej Babis, Partidul Cetățenilor Nemulțumiți, care se opune unei mai bune integrări a Republicii Cehia în UE și a aderării țării la zona euro.

Alegerile parlamentare din Lituania

9 octombrie

Prin urmare: Acest scrutin le va oferi ocazia țărăniștilor populiști lituanieni și Uniunii verzilor să intre în coaliția guvernamentală.

Perspectiva: Social-democrații, aflați la putere, sunt încă departe în sondaje. Populiștii le suflă în ceafă iar opoziția creștin-democrată este foarte jos. Declarațiile prezidențiabilului american Donald Trump făcute în luna iulie cum că Lituania nu ar merita apărarea NATO în eventualitatea unui atac rusesc pe motiv că nu și-a îndeplinit obligațiile financiare ar putea polariza națiunea.

Alegerile parlamentare în România

Noiembrie sau începutul lunii decembrie

Prin urmare: Românii vor vota pentru a schimba guvernul actual tehnocrat. Țara poate trece printr-un anumit impas în condițiile în care PSD nu va reuși să câștige o majoritate.

Perspectiva: În joc sunt creșterea economică a doua cea mai rapidă a UE și sănătatea fiscală a țării, cu reduceri fiscale deja aprobate și creșteri salariale. Relațiile cu UE și NATO nu sunt pe ordinea de zi pentru că toate partidele sunt susținători fermi ai aderării.

Alegeri parlamentare în Olanda

15 martie

Prin urmare: Votul va determina dacă populistul de extremă dreapta Geert Wilders și partidul său vor ajunge să formeze un guvern, deși cele mai multe partide politice și-au jurat că nu vor guverna alături de aceștia. Wilders a cerut un referendum olandez cu privire la ieșirea din UE, închiderea granițelor țării și „de-islamizarea” vestului.

Perspectiva: Partidul Libertății ar putea câștiga 28 de locuri în Camerade 150 de membri, mai mult decât cei 27 estimați pentru Partidul Liberal al prim-ministrului Mark Rutte, conform unui sondaj Ipsos. Cu toate acestea, populismului lui Wilders ar putea avea limitele lui. Același sondaj a arătat că doar 34% dintre alegători doresc un referendum cu privire la ieșirea Olandei din UE.

Alegerile prezidențiale franceze

Prima rundă în luna aprilie, al doilea tur de scrutin la începutul lunii mai

Prin urmare: Pentru președintele cel mai nepopular din istoria Franței, Francois Hollande, principala provocare este accederea în turul doi. Fostul președinte Nicolas Sarkozy este de așteptat să își anunțe candidatura imediat după trecerea verii. El se va duela cu Alain Juppé, un adversar experimentat. Alegerile vor fi un test pentru Marine Le Pen și Frontul Național, care au discursuri de extremă dreapta, anti-UE și anti-imigrație.

Perspectiva: Le Pen este lider la urne pentru primul tur în cursa prezidențială, însă previziunile arată că va pierde fără drept de apel în runda a doua. Prin urmare, miza cea mare este care dintre candidații tradiționali va reuși să ajungă în turul doi.

Alegerile locale din Regatul Unit

4 mai

Prin urmare: Alegerile locale din întreaga Marea Britanie vor oferi primul test electoral major pentru noul prim-ministru, conservatorul Theresa May, și cum va reuși aceasta să reorienteze țara spre un Brexit „ordonat”, limitând pagubele aduse economiei.

Perspectiva: Sondajele de opinie au arătat că partidul Theresei May are 16% în fața laburiștilor aflați în opoziție. Alegerile din Scoția vor arăta sprijinul de care se bucură Partidul Național din Scoția și premierul Nicola Sturgeon, care au în vedere organizarea unui al doilea referendum pentru independență.

Alegerile regionale din Germania

Schleswig-Holstein și Nord-Westfalia

7 și 14 mai

Prin urmare: În cazul în care social-democrații pierd în fața Uniunii Creștin Democrate (CDU) a Angelei Merkel în fortăreața lor tradițională din Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat stat din Germania, CDU ar putea primi un impuls puternic la alegerile parlamentare din septembrie 2017.

Perspectiva: Cel mai recent sondaj arătă că social-democrații sunt la egalitate cu CDU.

Alegerile parlamentare germane

Septembrie

Prin urmare: Dacă Merkel decide să candideze pentru un al patrulea mandat, votul se poate transforma într-un referendum cu privire la politica cancelarului german. Cel mai puternic lider al Europei a fost ancora de integrare europeană într-un deceniu marcat de crize și de turbulențe, dar dominația Angelei Merkel a fost pusă în discuție în ultimul an ca urmare a politicii pro-migrație. Orice schimbare în cancelarie ar putea duce la modificarea fundamentelor politice ale proiectului european.

Perspectiva: CDU, alături de aliații săi din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială, a fost afectat de criza refugiaților, dar și-a menținut un avans puternic față de celelalte formațiuni politice de la câștigarea alegerilor, în 2013. Cu toate acestea, nici blocul condus de CDU, nici social-democrații rivali nu pot să formeze o coaliție cu partenerii lor politici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.