Alte patru idei „nebunești” ale lui Trump

Decizia celei mai mari puteri mondiale de a ieși din Acordul de mediu de la Paris, semnat de aproape 200 de state, este surprinzătoare la prima vedere dar este una din principalele promisiuni făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale. „Am fost ales să reprezint cetățenii din Pittsburgh, nu Paris” este argumentul forte cu care își justifică Trump alegerea de ieșire. Lumea știe de ideile „nebunești” ale șefului de la Casa Albă dar când acesta începe să le pună în aplicare toți par șocați. Unele dintre promisiuni sunt în desfășurare, precum interzicerea musulmanilor din anumite state să intre pe teritoriul Statelor Unite sau ridicarea zidului dintre SUA și Mexic. Alte patru promisiuni sunt pe țeavă și în momentul în care vor fi puse pe tapet vor provoca noi reacții virulente, conform publicației Les Echos.

Ruperea acordului nuclear cu Iranul

Semnat în iulie 2015 și intrat în vigoare în ianuarie 2016, acordul nuclear cu Iranul a fost salutat, în general, ca fiind unul istoric. Acesta a ridicat sancțiunile economice impuse regimului de la Teheran în schimbul unei înghețări a programului său nuclear astfe încât deschiderea Iranului a săltat brusc interesul marilor companii occidentale. În acest moment, obiectivul lui Donald Trump este clar: el vrea să „rupă“ acordul. În timpul recentei sale vizite în Arabia Saudită, Trump a dat de înțeles foarte clar că Ryadhul va fi interlocutorul SUA în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, promisiunea de rupere a acordului poate fi foarte dificilă pentru că documentul a fost aprobat la nivelul ONU, nu doar de către SUA și Iran. Acest lucru înseamnă că redeschiderea negocierilor multilaterale va fi un proces extrem de lung.

Reintroducerea torturii la Guantanamo

Aceasta este una dintre propunerile șoc din timpul campaniei electorale, în ciuda criticilor organizațiilor internaționale. Președintele american vrea să redeschidă închisorile secrete ale CIA și menținerea închisorii de la Guantanamo, aflată pe insula cubaneză. Guantanamo a fost una din zonele întunecate ale regimului lui Barack Obama, care a promis să o închidă. Pe de albă parte, Trump, nu mai vrea eliberarea celor 41 de deținuți astfel că la 15 ani de la crearea sa de către George W. Bush, Guantanamo are toate șansele să rămână activă. Aici sunt au fost închiși cei acuzați de terorism.

Renegocierea NAFTA

Intrat în vigoare în 1994, Acordul de Liber Schimb Nord-American (NAFTA) a permis Statelor Unite, Mexic și Canada să aibă mai puține bariere comerciale între ele. Tratatul este acum în vizorul lui Donald Trump. Președintele vrea să renegocieze documentul pe care il consideră „cel mai rău acord semnat vreodată în istoria Statelor Unite“. În cazul în care Canada și Mexic nu sunt dispuse să negocieze sau în cazul în care oferta lor nu satisface, Trump a avertizat că ar fi gata să iasă complet din acord. Președintele SUA a semnat pe 23 ianuarie un decret oficial care declară intenția sa de a renegocia. Discuțiile ar trebui să înceapă în iulie.

Forțarea ieșirii Chinei din OMC

O măsură pusă în aplicare de Bill Clinton este criticat de Donald Trump: aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001. Această intrare a fost negociată de ani de zile de către autoritățile chineze, care au reușit să obțină acordul a două treimi din membrii OMC înainte de un vot unanim în Parlament. Această prezență permite Chinei să negocieze tarife mai mici. Tocmai de aceea Donald Trump a atacat China. Pentru președintele SUA, CINA a făcut mult rău în sectorul de producție din SUA. Deja, administrația Trump a declarat că ar putea lua măsuri unilaterale pentru a „proteja lucrătorii americani“.
2091554_les-4-promesses-folles-que-donald-trump-veut-tenir-web-tete-030365460215.jpg

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.