„Am fost traşi pe sfoară, din nou”

bani-moneda-romania-inflatie

Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 şi la 100.000 euro din 2026, precum şi creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, propuse cu doar 3 zile înainte de implementare, sunt ilegale şi vor afecta grav întreaga economie a ţării, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

„În primul rând, ordonanţa trebuia sa înceapă cu o măsură care să ducă la diminuarea cheltuielilor aparatului de stat! Ori eu nu văd nimic concret legat de acest lucru! Doar câteva tăieri de prime şi sporuri ce nu vor avea un impact semnificativ! În al doilea rând, cred că diminuarea plafonului pentru microîntreprinderi e o greşeală… practic, în corelaţie cu majorarea salariului minim, jumătate se vor închide!”, a afirmat Razvan Baltă, reprezentant FPIOR, citat în comunicatul organizaţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii FPIOR salută efortul de a menţine TVA la cota actuală, precum şi „compromisul făcut cu voucherele de vacanţă”, însă aceştia consideră că este important să se ştie „pentru cât timp”.

„Avem soluţii mai simple. Reveniţi asupra deciziei cu salariul minim. Nu ne-o permitem nici noi, nici Guvernul. S-a confirmat azi prin motivaţia la OUG. Totuşi, într-o firmă privată, când s-a luat o măsură proastă, se revine asupra ei. Nu se muşamalizează cu alte 100 de decizii proaste şi devastatoare. Nu vedem în OUG de azi reducerea cheltuielilor din aparatul de stat. Solicităm urgent Guvernului asumarea motivaţiilor din OUG de azi: sunt decizii pe care dumnealor le-au luat, de curând, tot fără să consulte mediul de afaceri. Solicităm retragerea legii privind mărirea salariilor, pe care noi, mediul privat, nu o putem susţine şi pe care Guvernul tocmai a declarat azi, prin motivaţia OUG, că nu o poate susţine. Aceasta este cauza. Aici trebuie raparat. Altfel intrăm cu toţii în colaps. Solicităm astăzi Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă toate măsurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creşterea impozitului pe dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale din anumite domenii”, au precizat reprezentanţii FPIOR.

Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR, a menţionat că întreg mediul de afaceri vrea o Românie stabilă şi investiţii în educaţie şi sănătate.

„Suntem îngrijoraţi de deciziile luate în pripă. Apreciem că s-a menţinut TVA, că înţeleg că se va găsi o soluţie de compromis pentru voucherele de vacanţă, dar nu ştim pentru cât timp. Personal, sper că vom avea fonduri negociate eficient şi real pentru când se termină PNRR, altfel vom avea o mare problemă. Întreg mediul de afaceri serios vrea o Românie stabilă şi investiţii în educaţie şi sănătate, altfel nu am mai fi aici. Dar insist pe înţelegerea sistemului venituri-cheltuieli în mod real. Şi pentru asta, implicarea mediului de afaceri şi consultarea acestuia sunt vitale”, a afirmat Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR.

FPIOR avertizează că nu se iau măsuri bugetare care afectează mediul de afaceri, fără consultări.

„Am fost traşi pe sfoară, din nou. Ni s-a promis că nu se vor mări taxele pentru IMM. Fără predictibilitate financiară, nu putem decât să ne aşteptăm la un colaps în rândul IMM-urilor. Mediul de afaceri, cel care susţine financiar funcţionarea ţării şi pe banii cărora se joacă guvernanţii de 30 de ani, are dreptul să ştie, astăzi, în ce situaţie se află ţara. Pentru ce se iau măsuri de austeritate la doar câteva luni după ce s-au mărit salariile? De 30 de ani, România este condusă de oameni care nu ştiu business, în timp ce mediul de afaceri este ignorat. Dovada că se iau măsuri de colaps, deci intră în colaps. Ca orice afacere prost gestionată”, a adăugat Călin Cozma, preşedinte executiv FPIOR.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ”ordonanţa ‘trenuleţ”, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar. Totodată, au fost eliminate facilităţile fiscale de care beneficiau persoanele angajate în sectoarele IT, construcţii şi agricultură.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii.

Recomanda 18
Author

25 de Comentarii

  1. Păi, devreme ce-ți place să ți se tragă,. Ai fost vre-odată in istorie in care n-ai fost ”tras” ? Nu bre,.. ai crezut că ești, că poți,. că te descurci, dar mereu ai atîrnat și evident ți s-a tras..

  2. „M-am înșelat, m-am înșelat,
    A câta oară-n viața mea
    Dar ce ușor, dar ce ușor,
    (Se)Poate oricine înșela…”

  3. Cei mai nedreptățiți cetățeni din România sunt pensionarii și salariații cu venituri sub 5000 de lei.
    Aceștia în mare parte duc un trai de azi pe mâine, mulți din aceștia cu ani mulți de școală și muncă.
    De exemplu un mecanic de locomotivă care se pensionează acum are o pensie de 10000 de lei,pe când un pensionar cu studii superioare și cu 40 de ani de muncă are să zicem 5000 de lei după legile anterioare.
    De pensii speciale și privilegii nici nu mai vorbim ,toate și toți mai presus de lege și inegalitate în drepturi.
    ACEASTA ESTE ECHITATE LA PENSII?
    NU E DEMOCRAȚIE, CI CRIMĂ!

  4. Userila esti activ pe toate forumurile fredonand aceleasi texte tampe. Se vede ca esti din oastea lui Sorosh a celor spalati iremediabil pe capatzani de ongurile sale.

  5. Se mentine un aparat de stat hiperdimensionat, 1.3 milioane salariatide trei ori mai mult daca ne raportam la Polonia, platiti cu salarii foarte mari si care secatuiesc bugetul de stat, si se iau masuri care afecteaza tot pe cei care prin munca lor productiva fac bugetul.
    Daca nu se va reactiona dur dar pasnic, acesti neispraviti ne vor aduce la sapa de lemn.

  6. Trebuie urgent recuperati banii ( 280 milioane Euro) cheltuiti cu turul 2 prezidentiale, si anulat din pix de CCR la ordinul lenesului si parazitului national Johanis, suma colosala pagubita din Bugetul secat, vinovatii sa plateasca cei 9 judecatori si ordonatorul marsaviei. Orodnanta ilegala de la acest Guvern ilegal cu presedinte ilegal, este facuta sa recupereze paguba de la cetatenii romani, firme, companii, Sanatate, Educatie. Cereti sa plateasca CCR si Johanis!

  7. PSD, trebuie sa se retraga urgent de la guvernare. Domnul Ciolacu a facut o uriasa eroare de a acceptat. Nimic nu le convine, totul le pute si le miroase. Militienii, „militarii” si toate institutiile de forta vor sa iasa la pensie speciala la 40-45 de ani si plata orelor suplimentare de unde mai „cistiga” un salariu barosan. La fel medicii de garda. Sa vina AUR, POT, SOS, USR, etc.
    si alde”…parere…”.sa guverneze Romania. Asta a vrut electoratul. Sa se anuleze recalcularea pensiilor cu plata lor dubla de la 1 februarie 2024, si indexarea de la 1 ian.2025. Nu le convine pensionarilor de PSD. Am cunoscut „pensionari” carora desi li se dublasera pensia dupa recalculare erau impotriva PSD si a d-lui Ciolacu. Este infiortaor ce se intampla in aceasta tara …?!

  8. ARTICOLUL 139
    (1) Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.

    -si Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România
    preffera sa o suga PANA LA GOGONELE!
    (se ia nitzel de Guvern
    da’ nu ii ataca la carotida)

  9. Băi nene…voi chiar nu vreți să înțelegeți că noul Front al Salvării Naționale ne apără de ruși ? Dacă nu ar fi tot ei mereu la putere de 35 de ani ar veni rușii ce dracu nu înțelegeți…😆😆

  10. Nu va mai lamentati, nu mai căutați diverse explicații, este simplu, de PCR s-a scăpat de PSD, nu se mai scăpa! Este foarte, foarte bun ciolanul, pt el se zbat, merită. Asta este, fără unitate nu se face nimic!!!

  11. Politicienii mint ca de obicei.
    Oare cand va treziti la realitate?
    Politicienii nu ar trebui sa faca ceva fara acordul poporului.
    Oare cand veti cere asta?

  12. Crede cineva că noul guvern a socotit într-o saptamana masurile punitive impotriva poporului nerecunoscător care a votat greșit?
    Nuu, erau hotarate de Bolosz dinainte de alegeri, acuma l-au mutat la fonduri europene, ca să își piardă urma. PNL și-l asumă pe acest antiroman până va cădea sub pragul electoral.

  13. + 10 ! 🎯
    Ii aștept pe DĂBULENI la Cabinetul Stomatologic, să le deZinfecteZ proteZele uZate.
    Că le p.u.t.e gura rău, a 💩 woke, „ProgreZiZd”, măR🤣g …
    ● Koorina aka Koorega ●

  14. Toată lumea este pedepsită pentru că n-a ales cum trebuie, mai puțin cei aflați la ciolan. Ei sunt recompensați.

  15. Eu nu înțeleg ce plusvaloare a adus Danilet societății românești încât sa merite o pensie speciala în floarea vârstei, pensie platia de cei ce vor munci încă 20 de ani în plus fata de susnumitul.

  16. Ne meritam soarta pt. ca suntem un popor de adormiti care uitam repede tot ce ni sa intimplat in parcursul celor 35 de ani cind derbedeii astia de politicieni ne-au vindut toata tara si si-au batut joc de noi, mintindu-ne de fiecare data .Votati incontinuare PSD PNL UDMR USR sau alte partide care au fost in coalitie cu astea mai mari !

  17. Statul feudal discretionar isi jumuleste supusii. Daca vreti sa il schimbati democratic vine CCR si impreuna cu CSAT inventeaza niste pericole! Asa ca stati cuminti inca 100 de ani pana trec pericolele si vorbim atunci.

  18. ia bagati voi impozit progresiv…si terminati cu bilciul
    in plus impozitati procentual proportional cu valoarea de piata actualizata a propietatii imobiliare…case, terenuri…ca in tarile capitaliste de ala adevarat.
    bagati banii de pensii in fonduri mutuale si bursa de valori…pe bune…
    si dupa asta mai vorbim

  19. toti care ati votat mafia bolsevica globalista psdnludmrsr sunteti complice! prostia nu este o scuza!

  20. Unde este reducerea numarului parlamentarilor la 300, a ministerelor la 10 si a agentiilor la 4 ?…..Unde este comasarea judetelor cate doua, comasarea comunelor cate doua ?…..Unde sunt masurile cu justitia : procurorii nu sunt magistrati, eliminarea pensiilor speciale ? Unde….

  21. Ilegalități și furtisaguri pe banda rulanta prin legi neconstituționale. Ce naiba să găsești la un guvern de infractori in afara de furtișaguri, înșelătorii și totul ilegal?! Încalcă drepturile cetățenilor in cascada și se întreabă de ce cetățenii vor schimbarea regimului politic infracțional organizat politic actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.