Amenda record încasată de Apple reinventează paradisurile fiscale din Europa

Vestea că gigantul tech Apple, cea mai mare companie din lume, a primit o amendă record (13 miliarde de euro) din partea Comisiei Europene, ar putea declanșa un exod al companiilor multinaționale din Irlanda în Marea Britanie, astfel încât Brexitul ar putea primi o gură de oxigen după toate estimările pesimiste privind instalarea recesiunii, creșterea șomajului etc.

Conform Bloomberg, Marea Britanie are șansa să se reinventeze ca un paradis fiscal pentru companiile multinaționale într-o lume post-Brexit. “Normele UE nu vor mai fi obligatorii în Marea Britanie și este interesant de văzut cum vor fi afectate companiile. Firmele din Irlanda vor prefera să se multe în Marea Britanie pentru că Bruxelles-ul nu va mai avea nicio putere acolo”, susține Georgios Petropoulos, cercetător la grupul de politici Bruegel de la Bruxelles.

Conform Bloomberg, zilele în care marile companii de tehnologie din SUA puteau să reducă masiv taxele pe care le plăteau în Europa au ajuns la final după ce Comisia Europeană a amendat Apple pentru că a beneficiat de tratament fiscal favorabil în Irlanda, permiţându-i să plătească un impozit pe profit de 1% în 2003 şi de numai 0,005% în 2014. De zeci de ani, afaceri precum Apple, care generau un venit semnificativ în afara Statelor Unite, fugeau cu sediile în Irlanda, Olanda sau Luxemburg, unde contau pe regimuri fiscal permisive pentru a le reduce impozitul, chiar dacă aveau operaţiuni minime pe teritoriul ţării.

„Fiecare companie globală care este expusă taxării Uniunii Europene în naţiuni individuale acum trebuie să se uite în urmă să vadă dacă înţelegerile pe care le-au avut pot fi sursa unor atacuri asemănătoare”, a spus Thomas Chooke, profesor la Georgetown McDonough School of Business.

„Acesta este primul semnal dintr-o serie lungă de amenzi care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni”, a a spus acesta. De fiecare data când un iPhone sau iPad era cumpărat în Londra, Paris sau Milano, Apple înregistra profitul într-o subsidiară din Cork, un oraş din Irlanda. Procesul este parte dintr-un aranjament de lungă durată cu guvernul irlandez, care le-a permis să plătească taxe mai mici pe aceste vânzări europene.

În aceste zile, UE se își arată mușchii Londrei, iar Marea Britanie încearcă să găsească o cale să participe și după ieșirea din Uniune la piața unică europeană. Alianța celor 27 de state rămase poate intra în coliziune, însă cu politica britanică a imigrației, cu ajutoarele de stat sau cu concurența neloială. Comisia Europeană a taxat până în prezent Microsoft, un alt gigant tech, și se pregătește de sancțiuni similare pentru Google și Amazon. În luna ianuarie, Comisia a ordonat Belgiei să recupereze 700 milioane de euro de la 35 de companii care au beneficiat de reduceri ilegale de taxe, iar pe listă s-a aflat BP Plc. Anul trecut, Starbucks Corp a fost obligată să plătească 30 de milioane de euro guvernului olandez. Piața europeană pentru toți acești giganți este extrem de importantă în condițiile în care cele mai mari vânzări după SUA și China merg în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.