Planul americanilor la noi: „Cred că acesta este subiectul”

Ministrul Energiei, Anton Anton, consideră că fraza ”încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile” din declarația comună a președinților Klaus Iohannis și Donald Trump, semnată la Washington, s-ar putea referi la dezoltarea unor reactoare de mică putere, care sunt mai puțin complicate și mai sigure decât reactoarele unei centrale nucleare precum cele de la Cernavodă.

“Mi-e greu să spun ce s-a discutat acolo, din informațiile primite din presă am înțeles că s-a discutat despre energia nucleară. Citind printre rânduri, am înțeles că ce s-a discutat se cheamă SMR, small nuclear reactors, un subiect extrem de modern. Noi, compania noastră, Nulcearelectrica, avem un memorandum de înșelegere cu o firmă din SUA, pentru dezvoltareea acestor reactoare de mică putere. Sunt mult mai sigure și mai puțin complicate față de ceea ce avem noi ca centrală nucleară și cred că acesta este subiectul care a fost discutat între cei doi președinți”, a declart Anton, la o conferință organizată de publicația “Focus Energetic”.

În primăvară, compania de stat Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România. Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completă și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare, se arată în comunicatul Nuclearelectrica emis cu acel prilej. “Cu mulți ani de experiență în industria nucleară, SNN înțelege necesitățile energetice specifice ale României” spune John Hopkins, Președinte și Director General al NuScale. “NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabila și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”. Energia nucleară furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

Tehnologia SMR a NuScale este prima și singură la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înțelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania și Canada.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul innovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă că dimensiune și scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda până la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare și construcție cu o tradiție de 60 de ani în industria nucleară comercială.

NuScale are sediul în Portland, Oregon și birouri în Corvallis, Ore.; Rockville, Md.; Charlotte, N.C.; Richland, Wash.; Arlington, Va.; și Londra, UK.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Centrala de la Cernavoda funcţionează pe sistem CANDU, cu uraniu uşor îmbogăţit în ţară. Acest uraniu uşor imbogăţit nu trebuie importat, se produce în ţară.
    Centralele americane, ca şi cele ruseşti de altfel, funcţioneaza cu uraniu îmbogăţit. Aceste uraniu trebuie importat din respectivele state….. Se creează dependenţă de sursa de aprovizionare….
    Articolul spune prea puţin despre lucruri importante….

  2. Parca luptau toti pentru distrugerea nuclearelor din toate tarile! Au uitat de vorbele vorbite? România e „gradina lui Dumnezeu” si vor sa ‘rarefueze’ aerul curat cu centrale nucleare! Daca tot au semnat, sa construiasca in fiecare zona a tarii cate o centrala atomca, sa trieze entitatea pur romaneasca, cine rezistă, rezistă!

  3. ce tinte misto pentru rusi. si atunci nimeni nu mai va trece prin romania , va fi o zona tampon total in jurul rusiei, ca la cernobal.. rusii nu vor trage cu nucleare dar vor provoca explozii nucleare, sunt un fel de valize nucleare ca ale lui lebed. chiar asa de usor de fraierit sunt americanii de rusi…., lacomia strica omenia..?

  4. unde si de cat timp functioneaza in SUA asemenea centrale ca sa intelegem daca sunt performante, daca este asa de valoroasa cate au construit in Franta sau Germania? sau Romania este cobaiul unde se verifica gradul de contaminare radioactiv a mediului cu unitati ”mai usoare” adica mai putin izolate impotriva radiatiilor?

  5. NuScale dezvolta de cativa ani o instalatie pe care nu o mai finalizeaza,nici macar experimental!In SUA e o discutie daca au ceva de la Nuscale dupa 2025,dar e gargara!Cred ca luam o teapa cu NuScale cum scrie la cartea de bucate!

  6. In spatele lui NUScale este investitorul majoritar Fluor.-Investitorul majoritar în NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții, cu o istorie de 60 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.Corporation, Rudolph Fluor & Brother, a fost fondată în 1890 de John Simon Fluor [3] și cei doi frați ai săi din Oshkosh, Wisconsin ca fabrică de ferăstrău și hârtie. John Fluor a acționat ca președinte și a contribuit cu 100 de dolari în economii personale pentru a ajuta afacerea să înceapă. Compania a fost redenumită Fluor Bros. Construction Co. în 1903.
    Atentie, cum sunt legendarii astia- John Fluor a dat 100 de dolari de la el, din „economii”sa inceapa „afacerea”-
    A crescut rapid, predominant construind rafinării de petrol, conducte și alte facilități pentru industria de petrol și gaze, la început în California, apoi în Orientul Mijlociu și la nivel global. La sfârșitul anilor 1960, a început să se diversifice în forajul petrolier, exploatarea cărbunelui și alte materii prime precum plumbul. O recesiune globală în industria petrolului și a gazelor și pierderile din operațiunile sale miniere au dus la restructurare și disponibilizări în anii ’80. Fluor și-a vândut operațiunile de petrol și și-a diversificat lucrările de construcție într-o gamă mai largă de servicii și industrii.NOI CE FACEM,DE CE vindem petrolul si gazele pe nimic sa luam de la unul care se imbogateste cu „small nuclear reactors”care nici nu sunt avizate fiind selectat de NU Scale-BWX Technologies sa le fabrice si care va fi lider pe o piata o piață estimată de Agenția pentru Energie Nucleară care va depăși 100 de miliarde de dolari până în 2035 ?Anton Anton din sarcofag-el si ai lui pesti prajiti de ce nu intreprind nimic si asteapta pe americanii dezvoltati din fabrici de ferestrau si hartie ?HUO,nemernicilor lenesi, hoti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.