Andrei Marga: Avarii ale statului

Statul actual din țara noastră etalează neajunsuri mereu mai grave, care nu sunt ale vieții obișnuite. Azi, sunt evidente patru avarii.

Prima ține de tratarea subumană a cetățenilor. După 1989, în România s-au vândut copii, mai apoi s-au făcut afaceri cu tinere, în 2020, afacerile s-au extins și la exportarea de „zilieri”, chiar sub „starea de urgenţă”. În 2023, se dezvăluie cruzimea deposedării și jafului la care sunt supuși „bătrâni” în „azile ale groazei”. După ce, în ultima decadă, au ars de vii oameni în cluburi, spitale și alte locuri publice!

Situațiile acestea nu au atras până azi nici măcar nominalizarea vinovaților juridici, politici, morali. S-au dat, în schimb, pedepse, de ochi lumii, unor nevinovați. S-a ajuns la scoaterea de sub penalizare a unora care au fraudat milioane, în vreme ce sărmani care și-au însușit pe ascuns o pâine de pe raft să fie condamnați cu asprime.

Toate acestea au explodat în conștiința publică. Pot însă urma oricând și oriunde în țară noi explozii ale unei subumanizări revoltătoare, ca cea din aceste zile, pentru că s-au accentuat, până la a intra în obișnuințe, nu numai corupția, favoritismul și nepotismul din instituții, ci și scăderea pregătirii și, astfel, a profesionalismului. Acestea, desigur, pe fondul diletantismului administrației.

A doua avarie se regăsește în controlul în creștere al societății de către instituțiile de forță. Noile reglementări, dar și alte indicii atestă că autoritățile ultimilor douăzeci de ani sunt mai preocupate de disciplinarea socială și de împiedicarea rivalilor, decât de rezolvarea problemelor prin lărgirea libertăților, drepturilor și a răspunderilor cetățenești. În România actuală nu s-a găsit linia rezonabilă la distanță de cnutul impunerii de decizii și descompunerea libertății în mofturi. După eforturile de democratizare de după 1989, exercitarea libertăților și drepturilor a trecut sub controale și manipulări din umbră. Eliberarea de securism spre o viață curată, democratică și civilizată mai are de așteptat.

Responsabilii securității statului, ca stat de drept, democratic și social, nu au răspuns nici azi la atacarea de cetățeni, la derapajele neconstituționale de la vârf. La rușinea națională a „protocoalelor de cooperare” justiție, procuratură, servicii secrete s-a răspuns cu repudierea, dar nici acum cu interdicția lor prin lege. Alte rușini s-au depășit prin aceea că asupra lor s-a așternut tăcerea. Cum remarcă istorici europeni, statul român nu a lămurit nici azi rolul serviciilor sale secrete și rămâne în continuitate cu o tradiție dăunătoare.

A treia avarie se exprimă în deficitul bugetar și îndatorarea externă fără precedent. Faptul nu este deloc surprinzător în condițiile unui stat cu privilegii fără seamăn în zilele noastre și obez, ce cultivă vizibil fidelități pe bani și posturi, în fapt, un soi de „patriotism plătit”. Pe de altă parte, regimul actual nu a înregistrat vreo raționalizare a activităților. Decidenții se dovedesc nu doar incapabili de reforme benefice pentru societate, ci gata, în schimb, de strângerea șurubului. Ei caută doar pretextul unor pericole, în interior și în afară, iar, la nevoie, le și inventează. În locul dezvoltării condițiilor lor de viață, aidoma țărilor comparabile, cetățenii țării au parte de incitare a unora contra altora, de privațiuni și restricții într-o țară cu potențial recunoscut.

A patra avarie este incapacitatea asumării de sine și continua sărăcire prin externalizare de competențe. Faptul se constată nu doar în muribunda politică externă a țării, în care „diplomația” se consumă în lamentația „nouă spuneți-ne ce să facem și facem ce se cere, căci suntem în alianță”. În înseși deciziile economice se extind lamentațiile care duc la continua elementarizare a activităților la care cetățenii României sunt chemați – „noi nu mai putem construi autostrăzi, căi ferate și mașini”, „noi nu mai suntem în stare de a crea firme proprii de taxiuri și lanțuri comerciale”, „e mai ieftin să importăm hamei și rapiță sau să concesionăm exploatări de resurse metalifere și energetice” etc.

Dacă observi cu ochi viu viața din alte țări, cu populație mult mai mică, te izbește preocuparea ca proprii cetățeni să realizeze activități tot mai pretențioase, cu valoare adăugată mai mare. România actuală este împinsă azi pe direcția opusă – reducerea la elementar a ceea ce se face cu mintea și brațele propriilor locuitori.

Statul presupune – se poate spune rezumând – respect pentru cetățenie, libertăți și drepturi și suveranitate, reciprocitate în raporturile din societate, legalitate şi legitimare drept condiţii ale funcţionării sale. Ce distinge statul actual din România? Economişti capabili să vadă realitățile argumentează că „statul român nu mai există decât cu numele” – fiind „doar o anexă, o colonie”. Un fost preşedinte îl vedea „stat mafiot”, iar actualul „șef al statului” vorbește de „stat eşuat”. Cetățeni lucizi acuză „autodizolvarea de fapt” a statului propriu pe mâna noilor politruci.

Teza mea este alta, anume, aceea că statul României a fost avariat sub lovituri diverse încasate în ultimele două decenii (vezi A. Marga, Statul actual, Meteor Press, București, 2021). Probele sunt, din nefericire, tot mai numeroase. Sintetizând: deciziile nu mai sunt inspirate de „contract cetățenesc”, ci de o voinţă meschină instalată peste cea a cetățenilor. Ce recunoaștere a valorilor, când formulele cu care se gratulează decidenții între ei – „șoferii”, sau „chelnerii”, sau „secretarii” șefilor, ori „plantații serviciilor” – exprimă fondul? Ce legalitate, când nu contează interesul public, ci impunerea de aberaţii (legile educației, ale justiției, ale digitalizării, ale securității etc.) care împilează cetăţeni și vor trebui înlocuite la prima ocazie? Ce legitimare, când se instalează nu guvernele țării, ci nepriceputele „guverne ale mele”, cu servicii secrete?

Sare în ochi cercul vicios al experienței recente a României. Un ins nepregătit este propulsat în funcţie, acesta împarte posturi publice, precum o proprietate, unor inși care, neavând prin ei înşişi relief, îi ţin isonul. Prin mecanismul, rejectat în democrații, al „desemnărilor personale”, statul de azi a fost pus la dispoziția unor decidenți nepregătiți, săraci în scrupule. Cum spunea Boileau, un nepriceput găseşte adesea alţii şi mai nepricepuți, care să-i ia în seamă inepţiile. Avarierea statului se datorează, în substanță, nepriceperii celor care ajung să decidă, răsturnării ierarhiei firești de valori din instituții şi iresponsabilității.

Știm prea bine că instituțiile joacă rol cheie în viața oamenilor și a unei societăți. Numai că, în România actuală, se discută rareori la modul precis funcționarea instituțiilor și valoarea oamenilor. Se și întreține, ca o plagă, emiterea de păreri vagi, de șuetă, despre instituții și persoane, în locul examinării faptelor și a contribuțiilor aferente. „Părerismul”, “vorbirea ca aflat în treabă” au și devenit noul sport, în locul tot mai decăzutelor sporturi propriu-zise, cum erau, de pildă, handbalul, fotbalul, atletismul din țară! De aceea se și ajunge la a crede că în Constituție figurează regim prezidențial și la a propulsa candidați de relevanță scăzută din generația lor, plagiatori, simple creații ale familiei sau forțelor oculte, inși care nu au construit vreodată ceva. Nici măcar Parlamentul nu mai face o analiză precisă, „disciplina de partid” rău înțeleasă sufocând aproape orice.

Nu-i de mirare astfel că emigrația din România este cea mai mare dintr-o țară a lumii în timp de pace. Se emigrează nu doar din motive economice, ci și din neîncredere în instituții – de la cele alocate dezvoltării, trecând prin sănătate și educație, la justiție și protecție personală. Se emigrează din neîncredere în viitorul de la fața locului.

Pe de altă parte, la plecarea din funcții de conducere se fac autoevaluări de genul „am făcut reforme”, „am obținut aprobarea partenerilor” etc. Nimeni însă nu verifică aceste pretenții. Se și acordă, apoi, după ifose, gratificații. Dar din tot nu rămâne decât lucrul cât mai prost făcut, căci întregul este de la început fals.

Degradarea instituțiilor din România actuală începe cu faptul că nu se vrea și nici nu se știe evalua persoanele. Vorbele goale bazate pe impresii în grup vor să înlocuiască examinarea faptelor. Mai nou, decidenții se recrutează dintre absolvenți modești, încât să nu pericliteze șefi mediocri. Iar, apoi, toți sunt apreciați nu după capacitatea efectivă, ci după funcțiile deținute. Nu mai contează că inșii nu înțeleg statul democratic, că nu sunt în stare să conceapă singuri trei pagini, că nu au alte idei decât ideile șefilor lor, că nu rezolvă ceva în interes public.

Adevărul factual este că statul României actuale este după încasarea de lovituri grele – subminarea constituționalismului, distrugerea legitimării, reclădirea „statului paralel”. Acum el își adaugă o altă lovitură – căutarea obsesivă de pretexte pentru evitarea democratizării. În timp, „vinovații” s-au înmulțit. „Preşedintele” i-a și indicat pe rând într-o antologie a gafelor – „nişte evrei”, „nişte PSD-işti”, „nişte unguri”, desigur și „nişte parlamentari”. Acum alții sunt la rând. Țintele au fost „PSD”, a urmat „UDMR”, în curând vor fi alţii! Potrivit chimiei cunoscute a incapacității de a elabora alternative mai bune pentru cetățeni!

Salvarea? Nu este salvare care să nu treacă prin deşteptare. Soluția este evidentă pentru cetăţeanul care se respectă pe sine. El nu are nevoie de sfaturi complicate. Doar cetăţenii României, fără de care nu se poate rezolva ceva în statul lor, pot curma degradarea.

Nu există rezolvare la avariile statului actual fără a schimba direcţia – spre o democraţie meritocratică. Situația este de luat acum de la rădăcină, schimbând hotărât ocuparea funcțiilor în stat și procedurile prin care se face acesta. Altfel, avarierea înaintează. 

 andreimarga.eu/ 

Recomanda 36
Andrei Marga 650 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Bursucul Si ia spune,o alternativa la Occident este cumva Rusia ?Transpira comunismul din tine toase.

  2. Omule Toma, nu mai trebe ca oamenii să gîndească? Te cam lăfăi în prejudecăți. Despre filosofi știi ce ai învățat la repezeală, dar filosofia este ceva serios. Ea construiește uneori mai mult decît inginerul constructor care te dai. Trebe și ca cineva să candideze ca să aibă dreptul de a gîndi? Nu știu ce intenții are sau nu are domnul Marga, dar eu zic să gîndim, fie candidăm sau nu. Cred că pe dînsul îl interesează în primul rînd datoria de intelectual de prim plan de a da o operă. Ceea ce nu e lucru mic în seceta care este.

  3. Din pacate situatia descrisa de dl Marga este generalizata in lumea occidentala.Poporul a devenit comod,nu mai este interesat sa gandeasca la soarta proprie,lasand totul pe urma celor ce latra mai tare,a impostorilor politici.Singurile tari unde poporul este activ si foarte atent POLITIC sunt cele cu dictaturi.Desi pare un nonsens este adevarul pur.Ca abia asteapta sa ii ia beregata….DICTATORULUI.Priviti cu atentie la ce decizii imbecile se supun sutele de milioane de intelectuali din tarile civilizate,e generica denumirea autoimpusa,civilizate,in plina expansiune a BLM si LGTB,luate de niste neica nimeni ce bantuie politichiile lor.Omenirea are absolut urgent de un RESET generalizat,in care cel care ia o hotarare sa fie sigur ca va fi executat si fizic daca majoritatea este NEMULTUMITA.Deocamdata omenirea este comoda,nu mai gandeste si a predat democratia si soarta in mainile unor excroci.De la presedintele IUESEI pana la imparatul Japoniei.Numai asa se explica cum un covrigar din Buzau este prim ministru intr-o tara europeana ,fiind si salariat al teroristului Hayssam batat la puscarie pentru finantarea …ISIS.Girat prim ministru de….IUESEI care lupta cu terorismul.

  4. Traditia uricioasă a POPORULUI ROMAN se datorează SI ADN-ului cultivat in fiinta sa de catre POPOARELE MIGRATOARE SI IMPERIALE (…………..)CARE AU COTROPIT IN DECURSUL ISTORIEI ROMANIA – GRADINA MAICII DOMNULUI imbelşugata cu toate bogatiile pamantului.
    DUMNEZEU A LASAT LEAC SI PENTRU TRATAREA ACESTEI NENOROCIRI, RUGACIUNEA SI INCHINAREA IN FATA SFINTILOR…

  5. Catre domul Director(fost). S-o lasam balta , dumneavoastra ce doriti pentru Romania , un filosof sau un constructor , din pacate dl Marga a avut sansa dumnealui sa cladeasca ceva, nu a reusit sau nu a fost lasat asta nu stiu. A venit vremea reconstructiei tarii care nu se face cu filosofie ci cu : bani , mana de lucru , materiale si tehnologie inalta. Dl Marga ar trebui sa lucreze la un program de reorganizare si eventual modificare a constitutiei, acum avem toate institutiile tarii politizate. Ar trebui propus a un program in care institutiile statului: CCR, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi , CSM-ul, CNA-ul sa fie alcatuite din specialistii (in domeniul respectiv) alesi prin vot direct de catre popor si nu numiti politic. Vrea domnul Marga sa candideze la presedentie , atunci s-o declare public , a sosit vremea sa stim pe cine vom vota in 2024 . Trebuie sa isi asume un program , nu numai el ci toti viitorii candidati. Ce o sa avem in 2024 daca noi nu stim lista candidatilor , iarasi propuneri de ultima ora si alegerea raului cel mai mic. Cat despre universitati va propun s-o lasam cum a cazut , stim foarte bine cum se obtin titlurile doctorale in occident , in mare parte prin cercetare si plubicare de articole in reviste de specialitate si foarte putine prin „teze doctorale”. Discutam despre soarta Romaniei iar fara infrastructura si economie vom continua sa filosofam la nesfarsit. Deci daca dl Marga si altii ca el doresc sa candideze pe undeva a venit vremea s-o spuna in clar si sa isi prezinte programele , direct fara ocolisuri.

  6. Domnule Marga , dumneavoastra vorbiti despre avarii. Eu va spun despre dictaturi si e mai nimerit decat variile dumneavoastra. A fost dictatura baronilor locali, apoi a fost dictatura procurorilor, apoi a fost dictatura medicilor in pandemie, acum este dictatura militarilor. Hai sa pronosticam , ce dictatura urmeaza!?!?!….

  7. Nu putem să fim niciodată o democrație adevărată. Nu avem tradiție, caractere în politica și resurse financiare. Cine are un neuron întreg înțelege sau dacă e de bună credința. Filosofi la noi cu duiumul?Cînd e să pună în practică zero barat. N-am mai fost la alegeri din 96.Mam lămurit. Cica un om f destept învață din greșelile altora, unul mai puțin destept din greșelile lui și un prost niciodată?

  8. Prima avarie ține de tratarea subumană a cetățenilor … deci este o cauza sociala. Care se poate remedia. România a Românilor.
    A doua avarie se regăsește în controlul în creștere al societății de către instituțiile de forță … Pardon, in DEScrestere, ceea ce a dus la haos si distrugere politica si economico-financiara interna (de vreo 33 de ani).
    A treia avarie se exprimă în deficitul bugetar și îndatorarea externă fără precedent … tine ce cat vrem sau nu ca România sa fie DOAR a Românilor … ca tara INDEPENDENTA si SUVERANA. Adica intarirea suveranismului national … România doar a Românilor.
    A patra avarie este incapacitatea asumării de sine și continua sărăcire prin externalizare de competențe … tine de gasirea unei a unei solutii POLITICE si ECONOMICO-FINANCIARE (o combinatie perfecta de dezvoltare si promovare a capitalismului Românesc) intre SUVERANISM national si GLOBALIZARE. Prin dezvoltarea productiei proprii si externalizarea sa pe piete externe/prin export de capitalism romanesc in lume si nu invers. România doar a Românilor.

  9. Americanii sunt oameni pragmatici nu inteleg de ce nu pot deveni si romanii, sa lasam filosofiile filosofilor si sa incepem sa cautam solutii pentru Romania.”
    Un AMERICAN, acum cativa ani spunea ‘America first’ …
    Ca un Român sa poata afirma ‘România mai intai’ … trebuie sa fie ‘mai intai’ el insusi … de natie Româneasca/Român PAMANTAN, din neamul nostru cel stravechi. Si sa DORESCA cu adevarat/pragmatic PROPASIREA patriei noastre/România.
    Si NU ‘pripasit’ ulterior/de pe la alte neamuri, sau, migrator/de pe alte taramuri … din niste neamuri oportuniste … care DORESC DOAR sa aiba la dispoziție un teritoriu si un popor de jefuit, murdărit si batjocorit.

  10. „Americanii sunt oameni pragmatici nu inteleg de ce nu pot deveni si romanii, sa lasam filosofiile filosofilor si sa incepem sa cautam solutii pentru Romania.”
    Un AMERICAN, acum cativa ani spunea ‘America first’ …
    Ca un Român, sa poata afirma ‘România mai intai’ … trebuie sa fie ‘mai intai’ el insusi … de natie Româneasca/Român PAMANTAN, din neamul nostru cel stravechi (de peste 8000 de ani). Si sa DORESCA cu adevarat/pragmatic PROPASIREA patriei noastre/România.
    Si NU ‘pripasit’ ulterior/de pe la alte neamuri, sau, migrator/de pe alte taramuri … din niste neamuri oportuniste … care DORESC DOAR sa aiba la dispoziție un teritoriu si un popor de jefuit, murdărit si batjocorit.

  11. Pe vremea impuscatului daca furai sau fluierai in biserica, organele te băteau cu saci de nisip de îți blestemai zilele pe care le mai aveai de trăit! Acum hoții sunt numiti ministri, secretari de stat etc! Daca sunt prinși, se prescrie sau fac acolo câteva luni de răcoare și rămân cu averea! De ce nu se confisca averea afinilor?

  12. Te adîncești în erori, Toma. Nu te informezi exact și debitezi falsuri. Dacă te referi la clasamente universitare, documentele probează că atunci cînd profesorul Marga a părăsit rectoratul ubb, în 2012, aceasta era anunțată de la Shanghai, care este cea mai exigentă clasificare din lume, că este analizată pentru a intra în primele 500 de universități din lume. Domnul Marga a plecat și totul s-a schimbat spre jos. Numai că eu nu fetișizez clasamente.Aș fetișiza starea țării respective, care ar trebui să dea de gândit universitarilor. Chiar domnul Marga a scris – se pot vedea analizele sale – că atât timp cît țara este săracă, școala nu poate fi socotită bună. Dacă este vorba de Universitatea din București, discută cu cei de acolo. Sunt convins că te înșeli. Invitații de predat – nu de vizitat sau de vorbit o conferință la un curs de vară – sunt. Chiar domnul Marga a predat la Munchen, Viena, Ierusalim, București, Montpellier, cu angajare pentru predare. Dar nu asta-i problema. Problema în cultura română de azi este realizarea de opere științifice, tehnologice, intelectuale prin care să se rezolve neajunsurile din țară. Cu totul altceva decît ai mata în vedere.

  13. TARAMUL românesc este un TARAM ancestral (dovedit ca locuit dpv. ARHEOLOGIC inca din PALEOLITIC/8000 BC), locuit in mod CONTINUU si SEDENTAR de catre UN ACELASI popor/POPORUL nostru cel stravechi Românesc/format si inchegat (inca din NEOLITIC/6000 BC, dpv. ARHEOLOGIC si dpv. GENETIC).

    Doar nemurile cele migratoare si calatoare, MINORITARE pe acest TARAM Românesc … SUNT de fapt niste neamuri oportuniste … care DORESC sa aiba la dispoziție un teritoriu de jefuit, murdărit, batjocorit. DAR DEGEABA !

    Eu vreau sa ZIC si sa ACCENTUEZ … ca popoarele migratoare si calatoare (35 de neamuri in ultimii 2500 de ani), dar vesnic MINORITARE si PAGANE pe acest TARAM Românesc … NU AU REPREZENTAT ABSOLUT NIMIC … in raport cu POPORUL nostru cel Românesc, acelasi de peste 8000 de ani (dpv. istoric si genetic), precum si vesnic MAJORITAR (dpv. populational si demografic) pe acest TARAM al Românilor.

    Dragule/mic ursulet , mai învață, ești semidoct, folosești cuvinele fără să cunoști sensul lor ISTORIC, crezând că e contondent [Ale cărui lovituri provoacă contuzii fără a tăia sau a sângera] ca o invectivă [Expresie violentă, jignitoare, ofensatoare, vorbă de ocară la adresa cuiva/DEX 2009 … adica chiar IMPOTRIVA neamului nostru cel MAJORITAR pe acest TARAM/neamul cel Românesc] .
    Adica doar parerile NEreale si NEadevarate/subiective si masluitoare doar (NEfondate pe date concrete istorice, genetice si documentare) … ale UNUI NEromân de tip ANTIromân … provenit dintr-un neam MINORITAR si NESEMNIFICATIV pe taramul nostru cel Românesc.

    PS. ORICE ‘avarie’ politico-militara, economico-financiara sau sociala ivita in cursul istoriei NEINTRERUPTE (de 8000 de ani) a neamului nostru cel Românesc … pe taramul nostru cel Românesc … poate fi REPARATA si REMEDIATA in TIMP foarte SCURT la scara ISTORIEI ! GASIM noi SOLUTIILE necesare …

  14. TARAMUL românesc este un TARAM ancestral (dovedit ca locuit dpv. ARHEOLOGIC inca din PALEOLITIC/8000 BC), locuit in mod CONTINUU si SEDENTAR de catre UN ACELASI popor/POPORUL nostru cel stravechi Românesc/format si inchegat (inca din NEOLITIC/6000 BC, dpv. ARHEOLOGIC si dpv. GENETIC).

    Doar nemurile cele migratoare si calatoare, MINORITARE pe acest TARAM Românesc … SUNT de fapt niste neamuri oportuniste … care DORESC sa aiba la dispoziție un teritoriu de jefuit, murdărit, batjocorit. DAR DEGEABA !

    Eu vreau sa ZIC si sa ACCENTUEZ … ca popoarele migratoare si calatoare (35 de neamuri in ultimii 2500 de ani), dar vesnic MINORITARE si PAGANE pe acest TARAM Românesc … NU AU REPREZENTAT ABSOLUT NIMIC … in raport cu POPORUL nostru cel Românesc, acelasi de peste 8000 de ani (dpv. istoric si genetic), precum si vesnic MAJORITAR (dpv. populational si demografic) pe acest TARAM al Românilor.

    Dragule/mic ursulet , mai învață, ești semidoct, folosești cuvinele fără să cunoști sensul lor ISTORIC, crezând că e contondent [Ale cărui lovituri provoacă contuzii fără a tăia sau a sângera] ca o invectivă [Expresie violentă, jignitoare, ofensatoare, vorbă de ocară la adresa cuiva/DEX 2009 … adica chiar IMPOTRIVA neamului nostru cel MAJORITAR pe acest TARAM/neamul cel Românesc] .
    Adica doar parerile NEreale si NEadevarate/subiective si masluitoare doar (NEfondate pe date concrete istorice, genetice si documentare) … ale UNUI NEromân de tip ANTIromân … provenit dintr-un neam MINORITAR si NESEMNIFICATIV pe taramul nostru cel Românesc.

    PS. ORICE ‘avarie’ politico-militara, economico-financiara sau sociala ivita in cursul istoriei NEINTRERUPTE (de 8000 de ani) a neamului nostru cel Românesc … pe taramul nostru cel Românesc … poate fi REPARATA si REMEDIATA in TIMP foarte SCURT la scara ISTORIEI !

  15. TARAMUL românesc este un TARAM ancestral (dovedit ca locuit dpv. ARHEOLOGIC inca din PALEOLITIC/8000 BC), locuit in mod CONTINUU si SEDENTAR de catre UN ACELASI popor/POPORUL nostru cel stravechi Românesc/format si inchegat (inca din NEOLITIC/6000 BC, dpv. ARHEOLOGIC si dpv. GENETIC).

    Doar nemurile cele migratoare si calatoare, MINORITARE pe acest TARAM Românesc … SUNT de fapt niste neamuri oportuniste … care DORESC sa aiba la dispoziție un teritoriu de jefuit, murdărit, batjocorit. DAR DEGEABA !

    Eu vreau sa ZIC si sa ACCENTUEZ … ca popoarele migratoare si calatoare (35 de neamuri in ultimii 2500 de ani), dar vesnic MINORITARE si PAGANE pe acest TARAM Românesc … NU AU REPREZENTAT ABSOLUT NIMIC … in raport cu POPORUL nostru cel Românesc, acelasi de peste 8000 de ani (dpv. istoric si genetic), precum si vesnic MAJORITAR (dpv. populational si demografic) pe acest TARAM al Românilor.

    Dragule/mic ursulet , mai învață, ești semidoct, folosești cuvinele fără să cunoști sensul lor ISTORIC, crezând că e contondent [Ale cărui lovituri provoacă contuzii fără a tăia sau a sângera] ca o invectivă [Expresie violentă, jignitoare, ofensatoare, vorbă de ocară la adresa cuiva/DEX 2009 … adica chiar IMPOTRIVA neamului nostru cel MAJORITAR pe acest TARAM/neamul cel Românesc] .
    Adica doar parerile NEreale si NEadevarate/subiective si masluitoare doar (NEfondate pe date concrete istorice, genetice si documentare) … ale UNUI NEromân de tip ANTIromân … provenit dintr-un neam MINORITAR si NESEMNIFICATIV pe taramul nostru cel Românesc.

  16. Dragi romanii.In perioada urmatoare 500 de blocuri ale Bucurestilui raman fara apa.Capitala ,,europeana,,dupa mintea unora ))) Sapune aveti.Sampoane.Parfumuri.Ce va mai trebuie apa ? ))) Probabil o calatorie in mijloace de transport comun o sa fie de vis ))) N as trai in cocina aia ,,europeana,,nici daca imi puneti covor rosu la picioare.

  17. Iancu Jianu, vorbești de clacă, de parcă am fi la șuete, nu la discuție. Cum recunoști, nu te toaletezi și ai rămas murdar. Nu-i nimeni de vină, decât murdarul. Bine că recunoști. În rest spui inepții. Tu cauți oamenii nu după valoare, ci după biografii, falsificate la noi. Păi, dupîă mintea ta, ar trebui ca și personalitățile cunoscătoare, cu cultură și vederi largi, precum domnul Marga, să tacă. Vrei tăcere, bade. Asta da securism, cum zici! Iar treaba cu rațiu și coposu nu ține. Starea agriculturii, care a fost fărîmițată, cînd alte țări păstrau asocieri, este probă minimă. Una este să ai intuiție politică, precum cei doi, alta este să te pricepi. Și de la ei vin necazuri. Dacă nu ai fi murdar, cum zici, ai putea judeca cinstit oamenii după capacități. Se vede că ți-e peste puteri.Mai învață, bade!

  18. Domnului Director(fost). Daca este asa precum sustineti dumneavoastra rezultatele nu se prea vad , ori am orbit eu ori realitatea in Romania este aceea pe care o vedem astazi. Eu sunt format la scoala nord americana ( cea de prin ’90 ).
    Daca sunteti curios sa cautati clasamentul Universitatilor in lume (clasament stabilit pe baza articolelor publicate in revistele de specialitete din diverse domenii) o sa aflati ca UBB-ul este undeva plasata intre 1001-1200 in clasament, iar Universitatea din Bucuresti se afla in regiunea 1500-2000. Asta este clasamentul adevarului rezultat al muncii profesorilor si studentilor.
    Cat despre universitatile bidon pe care le-am mentionat nu ramane decat sa ne uitam in CV-urile actualilor „mari politicieni”. In anul 1993 (in care am absolvit Universitatea din Bucuresti), mai toti profesorii mei erau an de an invitati sa predea la scolile de vara de la universitatile americane de prestigiu.As fi curios acum cati profesori mai ajung acolo. Intre timp generatia mea s-a risipit prin lume , unii lucrand la multinationale , altii ajungand ei la randul lor profesori si cercetatori la universitatile occidentale. Cam asta este crunta realitate , iar domnul Marga a fost partas la aceasta, chiar a participat la instaurarea acestei noi realitati. Inteleg ai o opera personala impresionanta , dar un om de calibrul sau ar fi trebuit sa fie si sa raman o voce , chiar aflata si in opozitie permanenta. Vocile acestea ne s-au prea vazut in ultimii 15 ani , au disparut, ne-au ramas leprele bine garniste cu diplome. Americanii sunt oameni pragmatici nu inteleg de ce nu pot deveni si romanii, sa lasam filosofiile filosofilor si sa incepem sa cautam solutii pentru Romania.

  19. DOMNULE PROFESOR PENTRU A SCHIMBA IN SOCIETATEA ROMANEASCA PROMOVAREA DE 33 DE ANI A HOTIEI, PROSTIEI, MAFIOTISMULUI, TRADARII , ETC CU O MERITOCRATIE , TREBUIE MAI INTAI SCHIMBAT MACAZUL. PENTRU A SE REALIZA ASEMENEA MINUNE ESTE OBLIGATORIE INTERVENTIA UNITA SI EFICIENTA A MERITOCRATILOR ………………….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.