Apar numele pețitorilor pentru cel mai mare parc eolian din Europa

Compania de stat Hidroelectrica și grupul energetic european MET sunt interesate să cumpere activele cehilor de la CEZ din România, în special parcul eolian de 600 MW de la Fântânele-Cogealac, în care s-au investit 1,1 miliarde de euro.

Recent, CEZ a anunțat că a primit scrisori de interes de la peste 30 de potențiali cumpărători pentru activele din România, iar aceștia vor fi invitați să depună oferte în luna decembrie, dar procesul de vânzare va fi închis abia în prima jumătate a anului 2021. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară, dorește să achiziționeze toate activele CEZ din România. Un alt nume pe lista pețitorilor este grupul energetic european MET. Acesta este interesat de achiziţia de active ale CEZ România, în special a parcului eolian de la Fântânele-Cogealac, şi a trimis o scrisoare neangajantă în acest sens către compania cehă, a declarat, joi, Petre Stroe, directorul general al MET Energy România, într-o întâlnire cu presa. „Suntem interesaţi de activele CEZ, în special de parcul eolian. Am depus, ca multă lume, scrisoare neangajantă, dar sunt mulţi paşi de parcurs anul viitor. Vrem să facem o analiză a ceea ce înseamnă achiziţia unui parc eolian deja construit sau unul cu tehnologie nouă, la care se poate adăuga o capacitate de cogenerare, pe gaz”, a spus Stroe.

Compania de stat Hidroelectrica a depus în octombrie scrisoarea de intenție pentru achiziția activelor CEZ din România și anume distribuția de curent din Oltenia, parcul eolian de la Fântânele, câteva amenajări hidro din Banat etc. “Am depus scrisoare de inteție. De principiu ne uităm la toate activele. Acum suntem în procedura de semnare a NDA –ului (non disclosure agreement, acord de confidențialite-n.red.)”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, pentru E-nergia. Conform acestuia, urmează schimbul de informații și depunerea ofertei neangajante. Termenul final de depunere a ofertelor neangajante este finalul lunii noiembrie.

CEZ din Republica Cehă vrea să părăsească țara noastră ca parte a unei strategii care se concentrează mai mult pe piața internă. Compania deține la Fântânele-Cogealac un parc eolian de 600 MW, ridicat în urma unei investiții de 1,1 miliarde de euro. Este cel mai mare parc din Europa continentală. De asemenea, cehii dețin compania de distribuție din Oltenia, compărată de la statul român în 2005 când a plătit 166 milioane de euro pe 51% din capitalul a ceea ce era atunci filiala Electrica Oltenia. Conform Profit, CEZ reprezentată în România prin nouă companii: Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. Distribuție Energie Oltenia asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. În 2011, CEZ a achiziționat 4 microhidrocentrale în Caraș-Severin și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu.

Noua strategie a CEZ se va concentra asupra activelor sale nucleare și cărbune, modernizarea distribuției și dezvoltarea activității de servicii energetice pe piața cehă și în țările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

4 Comentarii

  1. România va ajunge sa importe bondari ca sa polenizeze natura, la fel cum face Suedia si restul tarilor din nordul European. Sa nu uitat cate pasari vor fi omorate la final. Ce cursuri a facut Ministrul Energiei, de a aprobat EOLIANELE???

  2. Eu as permite Hidroelectrica sa achizitioneze parcul eolian,sunt energii complementare si pot utiliza aceleasi retele de evacuare a puterii produse; cand nu bate vantul,curge apa,cand bate vantul,acumulam..sa fiu mai pe intelesul Eugeniei
    Pt tampita cu bondarii,ce au bondarii din import cu pasarile?Insectele mor de la insecticide,iar pasarile ca mananca insecte otravite,fraiero,nici o legatura cu eolienele..mai studiaza, nu e o rusine la orice varsta

  3. Eu as permite Hidroelectrica sa achizitioneze parcul eolian,sunt energii complementare si pot utiliza aceleasi retele de evacuare a puterii produse; cand nu bate vantul,curge apa,cand bate vantul,acumulam..sa fiu mai pe intelesul Eugeniei
    Pt tampita cu bondarii,ce au bondarii din import cu pasarile?Insectele mor de la insecticide,iar pasarile ca mananca insecte otravite,fraiero,nici o legatura cu eolienele..mai studiaza, nu e o rusine la orice varsta
    MET Power e o alta „panama”elvetiana abaietilor destepti..alta hotie..

  4. Poate cineva ma va lamuri si pe mine , eu nefiind , decat f. putin , stiutor in domeniu ! Stiu un lucru insa : stratul roman ne-a „extras” , cu sila, bani din buzunarele fiecaruia , prin facturile de plata a energiei electrice , pentru a fi sprijinite investitiile in domeniu ! Sa stim si noi , cati bani ne-au fost luati, cu japca,de-a lungul anilor, ce s-a facut exact cu ei si , mai ales , in buzunarele cui intra acesti bani ai nostri luati „moca” , in caz ca parcul eolian se vinde ? Cumva in buzunarul firmei cehe ? Mie imi pare ca ceva miroase urat de tot ! Eh, cui ii pasa , mai ales, daca , asa cum sta bine unei afaceri romanesti , iese si vre-un chilipir , pentru hotii autohtoni ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.