Arestări în escrocheria „Diplome de licență fără studii”

Magistrații de la Tribunalul București au dispus arestarea preventivă a trei inculpați reținuți în dosarul „Diplome de licență fără studii” de la cele două universități din Arad, iar alte trei persoane au fost plasate în arest la domiciliu, a anunțat vineri Parchetul General.

Astfel, instanța a admis propunerea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile față de informaticienii Viorel Eduard Orășan-Alic și Bogdan Alexandru Torcea, acuzați de luare de mită, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și față de Irina Monica Orășan-Alic, cadru didactic, acuzată de complicitate la luare de mită, fals informatic și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență.

De asemenea, instanța a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile față de alte trei cadre didactice. Este vorba despre Lucian Păiușan, acuzat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), Viorica Daniela Vincze-Iancsi, acuzată de luare de mită în formă continuată și trafic de influență și Olga Domnica Moldovan, acuzată de luare de mită.

„În cauză au fost efectuate 106 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume de bani totalizând peste 350.000 de euro. De asemenea, reiterăm faptul că procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr total de 36 de persoane, față de nouă dintre acestea dispunându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în cursul zilei de 26 iulie 2017. Dintre cele nouă persoane, patru sunt cadre didactice care au interdicția de a mai activa în respectivele universități pe perioada pentru care a fost dispus controlul judiciar”, se precizează în comunicatul citat.

Procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar în cazul a încă doi studenți, Nseir Bahij (pentru dare de mită) și Maria Giuseppina Matteo (pentru dare de mită în formă continuată, complicitate la infracțiunea de fals informatic și complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații).

Procurorii susțin că, pe parcursul anilor universitari 2015 — 2016 și 2016 — 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universități nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenților cu ocazia desfășurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permițându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.

Studenții ar fi primit de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.

De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă ar fi fost modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele. În unele situații s-ar fi operat direct modificarea notelor în scopul promovării la disciplinele respective. În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500 — 600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point, potrivit procurorilor.

Anchetatorii spun că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română și au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenții care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.