
Banca Mondială a propus patru scenarii în ceea ce priveşte pensiile de serviciu din sectorul civil, şi anume eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea, îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem, sau opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.
Potrivit Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborate de Banca Mondială – sinteză, dat duminică publicităţii de Ministerul Muncii, aceste scenarii nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor.
„Spre deosebire de participanţii la planul de pensii militare, lucrătorii care beneficiază de pensii de serviciu public participă la sistemul general de pensii şi pot primi un supliment de la bugetul de stat”, se arată în document.
Un prim scenariu este eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată. Aceeaşi regulă ar putea fi aplicată şi celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată.
„Este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanţă, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale. Nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes. În plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare”, se menţionează în raport.
Scenariul al doilea ia în calcul îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu. Această opţiune se referă la stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate.
„Prin această abordare, s-ar menţine beneficiile pentru actualii pensionari şi pentru lucrătorii activi care întrunesc condiţiile de pensionare. Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condiţiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu”, se arată în document.
Scenariul al treilea presupune un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem. Din această perspectivă, toţi lucrătorii nou intraţi după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici faţă de cele aflate în plată.
„Această abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflaţi în situaţii similare. Doi lucrători în poziţii identice ar putea avea dreptul la beneficii de pensie semnificativ diferite în funcţie doar de data la care au fost angajaţi”, atrage atenţia BM.
Al patrulea scenariu este opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.
„Varianta promovată de Guvern prin L4/2023: considerându-se că eliminarea completă sau îngheţarea pensiilor speciale nu este de dorit şi/sau fezabilă din punct de vedere politic sau că stabilirea unei scheme de pensii diferite pentru noii intraţi nu este fezabilă, atunci cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu. Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete”, precizează Ministerul Muncii.
Instituţia subliniază că principalul obiectiv al proiectului de lege este eficientizarea (în sensul scăderii cheltuielilor bugetare) şi eliminarea posibilităţilor de a abuza de sistemul de pensii de serviciu. Prevederile proiectului de lege aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general, uniformizează perioada de referinţă a câştigurilor pentru toate pensiile de serviciu, reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu şi elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare şi, cel mai important, elimină cele mai evidente oportunităţi de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistraţi şi capacitatea de a obţine pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în alte profesii care presupun pensii de serviciu public).
Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu şi ar creşte ponderea pensiilor acestora ca urmare a contribuţiile plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv.
„În concluzie, prevederile L4/2023 răspund la angajamentele asumate prin PNRR, conform raportului Băncii Mondiale, după cum urmează: Angajamente PNRR (jalon 215) Modul cum L4/2023 răspunde acestor angajamente: Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii; Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raţionalizate; Pensiile speciale se calculează pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului legat de veniturile obţinute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii; Protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi numai la pensiile magistraţilor, nu şi la alte categorii, şi se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curţii; Nicio pensie specială nu poate depăşi venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare; Alinierea vechimii minime in specialitate pentru pensiile de serviciu la standardele aferente sistemului public de pensii; Uniformizarea perioadei de referinţă”, spune Ministerul Muncii.
Documentul BM prevede şi o serie de recomandări: alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu. Un astfel de sistem ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar şi ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general; introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget, un mecanism eficient de reducere a inegalităţilor rezultate fiind impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat.
„Acesta poate fi etalonat în funcţie de cuantumul suplimentului din buget sau poate fi declanşat atunci când ponderea suplimentului depăşeşte anumiţi parametri (de exemplu, atunci când suplimentarea depăşeşte cota finanţată din contribuţii şi astfel beneficiul este definit mai mult în funcţie de completare decât de contribuţii). Beneficiile magistraţilor, de exemplu, a căror formulă este protejată de sentinţa Curţii Constituţionale a României, primesc marea majoritate (peste 90%) din beneficiul lor de la buget, şi nu din contribuţii. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu. Chiar şi în rândul beneficiarilor de pensii speciale există o inegalitate semnificativă între segmentul de 10% superior al beneficiarilor care primesc pensii de până la 3,5 ori mai mari faţă de cei 10% din segmentul inferior al beneficiarilor. Această recomandare necesită consultări suplimentare cu Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a României”, spun experţii băncii.
Modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor este o altă recomandare.
„În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparaţie cu prestaţia generală a sistemului de pensii datorită garanţiei mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul a beneficiilor, aceste inegalităţi se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepţia magistraţilor. Pentru magistraţi, situaţia este inversă. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este şi mai generoasă, crescând inegalitatea în timp. O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opţiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curţii Constituţionale care protejează beneficiul magistraţilor. Cu toate acestea, o astfel de schimbare ar contribui la reducerea celor mai izbitoare inegalităţi din sistemul de pensii”, conform raportului.
Altă recomandare face referire la închiderea planului de pensii aferent personalului aviaţiei civile. Planul de pensii pentru personalul aviaţiei civile oferă o pondere mai mare a beneficiului în comparaţie cu alte pensii de serviciu (cu excepţia magistraţilor). Spre deosebire de alţi beneficiari de pensii de serviciu, participanţii la aviaţia civilă nu sunt angajaţi în sectorul public şi mulţi dintre ei lucrează în sectorul privat. Rata de pensionare redusă semnificativ (pe care proiectul de lege întocmit de Guvern o unifică în categoria la 52) nu este legată de pierderea capacităţii de muncă, deşi pentru unii participanţi la plan ar necesita schimbarea rolului în carieră sau schimbarea carierei în întregime. Ar trebui luată în considerare fezabilitatea închiderii planurilor de pensii pentru noii intraţi sau a limitării acestora în alt mod.
„În sfârşit, Guvernul ar trebui să ia în considerare revizuirea legislaţiei şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficienţă sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii. În timp ce echipa Băncii Mondiale a întâmpinat provocări în obţinerea datelor necesare din cauza limitărilor legale impuse de reglementări, cum ar fi cele legate de securitate, chiar şi pentru funcţiile guvernamentale legate de proiectarea şi gestionarea cheltuielilor, precum şi de raportarea privind pensiile speciale, datele necesare par să nu fie disponibile. Aceste limitări ar putea fi depăşite prin stabilirea de protocoale securizate de schimb de date şi revizuirea practicilor de anonimizare şi agregare în limitele legii”, mai precizează documentul BM.
Modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 sunt de aşteptat să aibă un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB şi, în timp, reducerea generozităţii prestaţiei în comparaţie cu prestaţia medie în sistemul general de pensii, potrivit Raportului de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale elaborate de Banca Mondială – sinteză, dat duminică publicităţii de Ministerul Muncii.
În document se arată că, în 2019, valoarea medie a pensiei militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestaţia medie în sistemul general de pensii, iar în 2022 raportul s-a redus la 2,4 ori.
Banca Mondiala va ramane cu scenariile, iar hotii din Romania cu pensiile speciale.
Atentie! Se ‘chinuiesc’ panaramele la tv sa ocoleasca in analiza pensiilor nesimtire, aruncand la inaintare pensiile militarilor de rand, care multi dintre ei, nu au stagiul indeplinit pentru aceste pensii militare(maximum 15-20 ani lucrat in armata, sau, 8-10-12 la pompieri pentru ca au lucrat in alte institutii pana la ‘puful financiar’ armata), vezi ciuca plus testul care au fost in guvern.
Banca Mondiala ne cere sa facem anumite lucruri , care or fi ele , pentru ca sa fie sigura ca va putea sa-si recupereze banii cu care a imprumutat Romania ! Cand se ajunge aici , ca banca sa te oblige la masuri financiare restrictive, este clar ca situatia financiara a tarii este neagra si intrarea in incapacitatea de plata bate la usa! Dar mai este una tare , cand creditorii iti impun , pana la urma, sa iei anumite masuri , cum ramane cu independenta tarii , cu suveranitatea ei ? Mai poate fi vorba de asa ceva? CUCU!
Peneleu și pesedeu ne-au furat 33 de ani împreună cu toți specialii pensionari la 40 de ani
Nu zice nimeni ca nu ne putem reangaja la stat:
Noul șef al Gărzii de Mediu, beneficiar de pensie specială, recunoaște că n-a mai avut nicio legătură cu activitățile de mediu, dar că „îndeplinește toate celelalte condiții pentru a fi numit politic”.
Nu poti impozita decat pensiile speciale, aia e discriminare, bey, bunule comunist. Ori impozitezi pe aceeasi schema toate venuturile globale, ori nimic. Exact cu ura asta din capul vostru v-au facut pe vecie oamenii destepti si calmi. Prostia se plateste ! Deci, discutam peste 35 de ani decand v-ati hotarat.
Vorbiti pe nas, cat timp s-au dat salarii fara contribuitate, nu se mai pot da pensii dupa contribuitate. Pensia hotarata o data nu poate fi micsorata, decat marita ! Deci, toate pensiile si salariile date pana acum raman asa cum sunt si doar la salariatii care intra acum „in paine” se poate aplica contribuitatea, adica peste 35 de ani. S-a inteles sau trebuie sa va fac un desen ? Deci, din ziua in care se va aplica contributivitatea la toate salariile brute, fara bonuri de masa, suplimente de tinute si alte bonusuri de cazarmament, mai asteptati 35 de ani. Si cereti cod al muncii ca afara, la francezi sau la suedezi. Sa traiti bine a facut asta, cinste voua care l-ai ales de 4x !
Sa vina banca mondială și mama lui Johannis sa apere Romania cu arma în mână! Abia aștept să vina Putin sa le confiște averile liberalilor hoți români in frunte cu Johannis care vor sa taie pensiile de mizerie ale militarilor români! Succesuri magistrați, Dumnezei pe pământ!
Impozitarea progresiva a pensiilor speciale , eliminarea pensiilor speciale la nivelul primarilor si parlamentarilor , eliminarea pensiilor obtinute inainte de incheierea stagiului legal de cotizare si echilibrarea (uniformizarea in timp ) urmare a aparitiei legii pensiilor ,totul avind la baza contributivitatea , pot oferi o solutie ce in timp multumeste pe toata lumea si uneste intreaga societate,exceptie facind cei putini la numar dar vizibil nemultumiti .Fara aparitia acestor modificari ,deja agreeate prin semnatura (la TV este altceva )guvernamentala , societatea se va contorsiona si haosul se va instala .Cel care , politician fiind ,va primi girul total al cetatenilor ca si fauritor al noii legi a pensiilor sau macar al oferiri natiunii unui semnal clar aratat , daca va interveni public si isi va asuma raspunderea ,va beneficia de cistigarea alegerilor din 2024 .Miza este extrem de mare si politicul doreste sa intinda plapuma cit de mult se poate undeva spre sfirsitul acestui an . Unii incerca de pe acum sa ia caimacul politic dar este stiut cum urma scapa turma .
Banca Mondiala are rol de consultant.
Sau una zici si alta gândești.
Budai ai tai mimeaza independenta solutiei.
Banca Mondiala nu impune nimic.
Daca stiai e nasol. Daca nu stiai, iar e nasol!
Ce e ciorditorilor, vi s-a pus oglinda in fata?!
Vreti pensii speciale ca recompensa pentru jaful la care ati fost complici in tara asta. Fie si prin indiferenta.
Sau in jur de 22 v-ati jucat cu tragaciul?!
Va pute UE, NATO, vestul in general. Va place criminalul Putin pentru ca si el da pensii speciale slugilor.
Profitorilor!
Ghinea a scris ce i-au dictat sorosistii naziști de la u.e.! Simplu și eficient! Totul a fost la secret cu aprobarea lui Johannis! A întrebat poporul? Mare branza un kil de cas 30 de miliarde de euroi. Câțu a împrumutat nejustificat 60 de miliarde de euroi și nu a fost tras în țeapă!
Sint total impotriva pensiilor speciale, adica acele pensii pentru care beneficiarii nu au contribuit.
Sint pentru pensii bazate pe contributivitate, asa este corect.
Cit contribui in timpul muncii, atit sa primesti la pensie.
Dar ce are Banca Mondiala de se amesteca in treburile noastre interne si inca pe un ton imperativ ?
Chiar ne-am pierdut orice urma de suveranitate ?
Ne dicteaza banca mondiala? Ce treaba are asta?
Inseamna ca nu mai santem o tara suverana! Santem o colonie de sclavi!
Da! Iata ce inseamna sa avem alogeni paraziti la conducere!
TREZESTE-TE !!!
RIDICA-TE !!!
NU MAI FOLOSI CARDUL !!!
ARUNCA CARDUL LA GUNOI !!!
FOLOSESTE NUMAI BANII CASH !!!
Cea mai mare pensie militara este de ,tineti-vă bine 99000 lei
Vorba lui nenea Iancu, sa se schimbe, pe ici pe colo, dar sa ramana la fel sau sa nu se schimbe nimic si modificam cate putin
Nu v-ati prins?!
Nu zice nimeni ca nu poti sa ai mai multe pensii speciale.
Multe si bune.
Povesti nemuritoare!
A mai trecut o luna, un an, o viata.
Buna desigur.
Contributivii la munca si la arme!
Doar nu credeati ca….
O scaldă și ăștia!…vorba aia ,nu lăsați briciul pe mâna maimuței…
si ar mai fi: calcularea pensiilor NUMAI in functie de contributivitate la toti pensionarii – asta este constitutional nu ce spun actualii posesori de astfel de pensii, respectiv retinerea a 25% asigurari sociale din pensiile spaciale aflate in plata pana cand posesorul acestei pensii implineste varsta standard de pensionare 65 de ani sau pana la 60 de ani daca are minim 35 de ani de contribitivitate! ca la toti angajatii din romania! Nu e normal ca dupa pensii speciale uriase sa le platim si asigurari sociale de la 50 de ani cand se pensioneaza in timp ce la palmasi se impoziteaza si bonurile de masa!
Expunerea de motive față de variantele propuse de Banca Mondială este la fel de nesimțită ca hoția cu pensiile speciale. “Care va să zică să spunem așa” nu se va face nimic, și cei cu pensii speciale se vor îmbuiba în continuare jumulind bugetul, iar ce care au muncit și cotizat până la 65 de ani nu vor avea de ales și vor rămâne să strângă în continuare cureaua. Așa arată un stat captiv SRI, MAI, STS, SPP, ARMTA, Justiție și câte or mai fi “speciali”. Rușine ministru Budăi, rușine coaliție PNL-Ciucă PSD Ciolacu și parțial UDMR Kelemen Hunor. Fiindcă propunerea UDMR e de bun simț.
‘ Ca-n gară ‘, greu de crezut că vor umbla la ‘specialele’ magistraților aflate deja în plată, CCR a fost sfătuită (printre rânduri) să nu obiecteze la celelalte restricționării prevăzute în documentul BM, rămâne de văzut cum va arăta legea în momentul publicării sale în Monitorul Oficial. In topic : ‘ un os de ros ‘ pentru televiziuni, mai ales pentru România Tv.
Dar de ce se baga Banca Mondiala in asa ceva, in Romania. ASTA trebuia sa o rezolvam noi, oamenii de rand. Mergeam peste ei, le vine randul oricum.
Banca Mondiala de ce nu merge la englezi care i-au dat fostei prim ministru , Lizzy, pt 43 de zile la guvernare o pensie speciala de 120000 pe an. Deja o incaseaza. Sau la aia Banca Mondiala nu ridica vocea. Ca au cateva milioane bune de „speciali” si ne-au gasit pe noi, ghioceii!
@01364:
Au avut contract cu dedicație de milioane de euro sa își des cu părerea.
Asta nu mai este corupție când se fura de la romani ca sa se platesca salariile unor mediocrii numiți in functii pe pile la banca mondiala? Nu se mai discriminează profesioniștii romanii care au educație, acreditări internaționale si capabilități intelectuale superioare celor plătiți foarte bine sa-si dea cu părerea in urma unor proceduri fraudate de achiziții publice care încalcă si drepturi umane fundamentale?
Hotii platesc hotii (cu bani furați romani) ca sa scrie o opinie despre cum sa continue sa jefuiască romanii.
Banca Mondiala are dreptate, toate pensiile sa fie pe contributie. Si oensiile de serviciu si cele de serviciu desfiintate. Vechimea la toate tipurile asa zis speciale la minim 35 de ani de munca.
Pensiile speciale sunt aduse intocmai si la timp, cu carucioare speciale, ca nu incap in poseta de postas si nici cardul nu suporta atatea cifre.
Păi așteptați, voi de la comisia europeană, tăierile de pensii din Ungaria, Cehia, mai ales Polonia, din Germania și Franța, din nato, de unde vreți voi.
Dacă Ghinea a băgat, cu ură și rea voință, în pnrr, mizeria asta de condiționalitate pentru niste bani, atunci aruncați cu pietre în acest trădător.
Noi tot spunem: cât dracu trebuie să câștige salariul un militar?
Cum îl vede societatea ca salarizare?
Cum de aceste societăți, mai ales Polonia, nu SE RĂZBUNĂ PE MILITARI?
De ce nu luați în calcul, dacă asta dorește societatea, să DESFIINȚAȚI ARMATA?!
Mai propune un profesor de economie să fie soldați la 65 de ani.
Vedeți 101 aeropurtată, faimoasă, cu soldați de 65 de ani?
Aveți grijă, trădători de țară, Ghinea și partidul lui, voi toți, ce VĂ DORIȚI!
Este un pas de la ură la faptă, consecință.
Zeci de mii de militari sunt plătiți, solda de bază, cu câteva sute de euro.
E mult, e greu pentru societate 1 la sută din pib pentru pensii?
Nici nu știți câți vor schimba steagul după MUNCA „VOASTRĂ”, politicieni javre!
Greseala de logica. Ofiterii de o anumita varsta nu fac front dar au alte atributii. Asa ca estefuresc sa nu se pensioneze la 45 de ani Si ka cadastru, inginerii peste 55 de ani si femeile peste 50 ani nu fac teren si masuratori dar prelucreaza toate datele aduse din teren. Cred ca toate exagerarile nu isi au rostul.
Romania fiind o tara de idioti analfabeti, fara matematicieni si contabili era imposibil pentru noi sa facem niste calcule cu procente sa generam cateva variante sa le analizam in tara (dar cine naiba se pricepe ca n-avem contabili, economisti si facultati in bandustan! ) si sa luam o decizie. Trebuia sa ne ducem la Banca Mondiala!! Cu un asemenea nivel de slugarnicie imbecila unde credeti ca o sa ajungem? Altfel desigur suntem o tara libera…