Băsescu, amendamente la Legea graţierii

Senatorul PMP Traian Băsescu a depus o serie de amendamente controversate la Legea graţierii.

Fostul preşedinte cere graţierea celor care au primit pedepse mai mici de zece ani şi chiar a persoanelor condamnate pentru terorism, scrie news.ro.

Traian Băsescu mai vrea reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte de corupţie, pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru femeile condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă.

„Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată”, se arată în amendamentele depuse. De precizat este că termenul cuprins în proiectul Guvernului este de 5 ani.

El cere şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani.

În argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la „femeile – funcţionar public însărcinate”: „Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”.

Fostul președinte mai dorește şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze prejudiciu, de la un an, la trei ani, dar şi scutirea de plata prejudiciului pentru cei care nu au posibilităţi financiare.

Update: Referitor la amendamentele depuse la Legea graţierii, Băsescu a spus că şi-a propus eliminarea elementelor de neconstituţionalitate negând că ar fi avut un interes personal.

“Nu vreau să obţin nimic pentru mine, dar am privit relativ atent la laşitatea clasei politice. Mă refer la o lege a graţierii care face orice numai graţiere nu, are elemente de neconstitutionalitate. Efectele le vom vedea mai târziu. Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea graţierii: îndepărtarea elementelor de neconstituţionalitate”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Traian Băsescu a criticat faptul că sunt exceptate de la graţiere mamele care au în întreţinere un copil de până la 14 ani şi au făcut fapte de corupţie.

“Se propune graţierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreţinere un copil de până la 14 ani cu motivaţia că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupţie, aşa ceva nu e posibil ca şi copilul unei mame care a făcut fapte de corupţie ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani, am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea graţierii”, a spus fostul preşedinte al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.