„BNR a declanșat ultima criză financiară din România”

Economistul Lucian Isar, cel care a dezvăluit că guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, câștigă lunar 40.000 de euro, susține într-o postare pe blog că BNR a facilitat, înaintea crizei economice, încălzirea economiei prin modificarea Condițiilor Financiare și a dat câteva exemple: ridicarea nivelului permis de îndatorare pentru populaţie, întărirea monedei naţionale la un nivel nesustenabil ce a permis atât iluzia de îmbogăţire, precum şi supra-îndatorarea în valută. Potrivit acestuia, România este condusă prin crize pentru a se putea justifica anumite decizii stranii din perspectiva interesului societal. Ulterior, BNR prin alterarea Condiţiilor Financiare în România a declanşat criza financiară, a amplificat căderea şi a prelungit perioada de revenire economică, a scris Isar.

Conform acestuia, BNR nu a afectat doar condiţiile monetare, ci şi zona mai puţin transparentă pentru decidenţii guvernamentali, politici sau populaţie, şi anume porţiunea ne-tradiţională a condiţiilor financiare.

În opinia sa, BNR, începând cu noiembrie 2008:

– a introdus un regulament abraziv de provizionare şi de restructurare a creditelor: multe din creditele care nu au putut fi restructurate în perioada 2009-2010 declanşând insolvenţe în lanţ au fost datorate acestei frânări pe canalul creditului, frână impusă de BNR chiar la începutul crizei economice;

– a afectat canalul de lichiditate prin blocarea administrativă a dobânzilor în afară pieţei (altfel spus pentru poză era bine în piaţă lipsa de lichiditate contribuia la insolvenţa companiilor şi în oglindă la bonusul de performanţă a BNR);

– nu a introdus elemente de drenare a lichidităţii decât către băncile prietene, făcând licitaţii “deschise”, dar dedicate doar anumitor bănci;

– a ajutat în afara cadrului legal de atunci o bancă, ceea ce a creat probleme de hazard şi de limitare a limitelor de expunere pe bănci Condiţiile Financiare din România, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în celelalte ţări europene, au fost înăsprite dramatic cu câteva luni înaintea declanşării crizei din România.

Pe lângă zona de dobânzi menţinută ridicată care a fost percepută de toată lumea prin comparaţia cu Polonia, Cehia, Uniunea Monetară Europeană, celelalte zone de frânare brutală au fost realizate sub radar. Ultima criză din România a fost declanşată, amplificată şi prelungită prin alterarea condiţiilor financiare de către Banca Naţională a României, a conchis Isar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.