BNR îi blochează pe oligarhii ruși

Banca Națională a Românieia a anunțat în urmă cu câteva zile că se opune intenției băncii OTP din Ungaria de a achiziționa o participaţie calificată directă (în proporție de 99,28%) din capitalul social și drepturile de vot ale Băncii Românești SA, membră a Grupului National Bank of Greece. Potrivit unui comunicat al Băncii Centrale, informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege. O explicație pentru acest refuz ar putea fi prezența omului de afaceri rus Megdet Rahimkulov în rândul acționarilor OTP din Ungaria. El și familia sa dețin 8,48% din capital și 8,57% din drepturile de vot. La finele lunii ianuarie, Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite pe o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin. Pe acea listă se află 96 de nume, cele mai răsunătoare fiind cele ale lui Roman Abramovici, patronul clublui de fotbal Chelsea Londra, și Oleg Deripaska, supranimit regele aluminiului.

Conform Forbes, Rahimkulov are o avare de 1,94 miliarde de dolari. La mijlocul anilor ’90, acesta a devenit director executiv și deținătorul a 10% dintr-un joint-venture între gigant energetic rus Gazprom și concernul petrolier Mol din Ungaria. Rahimulov a condus și AEB, o bancă maghiară pe care Gazprom a cumpărat-o pentru a procesa plățile de la clienții săi locali. În 2007, a vândut banca și a cu banii luați a cumpărat acțiuni la Mol și OTP, cea mai mare bancă din Ungaria. De asemenea, deține acțiuni la Gazprom și VTB. El a condus biroul Gazprom în Ungaria pentru o vreme.

Divizia din România a băncii OTP Bank din Ungaria a semnat anul trecut un acord cu Banca Naţională a Greciei (NBG) pentru achiziţionarea unul pachet de 99,28% din acțiunile Băncii Românești, finalizarea tranzacţiei urmând să aibă loc la începutul acestui an. Prin această achiziție, OTP ar fi trebuit să urce trei locuri în clasamentul celor mai mari bănci de pe piața locală, conform datelor transmise de instuția bancară. NBG este în plin proces de restrângere a activităţii în regiune, parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci europene. A vândut subsidiară din Bulgaria (UBB Bank) la finele anului trecut cu 610 milioane de euro. Reuters scria, înainte de perfectarea tranzacţiei, că OTP şi KBC Group au intrat în centrul de date al UBB. Belgienii de la KBC sunt cei care au pus pe masă cea mai bună oferta, în cele din urmă. După decizia BNR, grecii au anunțat că operațiunile Băncii Româneşti nu vor fi afectate iar banca va continua să se concentreze pe nevoile clienţilor, în timp ce îşi va menţine profitabilitatea şi nivelul solid al capitalului.

La rândul său, managementul OTP Bank a anunţat că analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de BNR cu privire la faptul că se opune achiziţiei Băncii Româneşti, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018.

”OTP Bank Plc. informează piaţa de capital că Banca Naţională a României a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România SA a pachetului de acţiuni deţinut de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99,28%, şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018”, a informat grupul ungar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Asa suntem noi, mai catolici decat Papa. Pentru greci, unguri si alte tari europene, sunt buni si banii rusilor si ai chinezilor, dar pentru noi nu, ca suntem cu coada pe sus; desi suntem rupti in gura…

  2. Pensionarii acestia de la BNR se mai trezesc din letargie cu cate o decizie aiurea, probabil ca sa isi mai justifice salariile imense. Mare branza si cu participatia rusului de cca. 8 %. OK, suntem proamericani dar macar sa nu fim slugi si sa ne vedem interesul global. Vrem nu vrem suntem vecinii rusilor, ce rost are sa le punem mereu cate o talpa ? Vorba aceea, editat dar foarte exigenti. editat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.