Ca în anii ’90: Aproape un miliard de lei pentru 8.300 de mineri dați afară

Un proiect de modificare a OUG 69/2019 prevede disponibilizarea 8.354 de persoane din patru companii de stat care au activități în minerit: CE Hunedoara, CN a Uraniului, CE Oltenia și SN Închideri Mine Valea Jiului. Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la aproape un miliard de lei, se arată în nota de fundamentare a proiectului ce urmează să fie discutat în primă lectură în ședința de azi a Guvernului.

Propunerile de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2019 vizează completarea categoriilor de persoane disponibilizate care urmează să beneficieze de măsuri de protecție socială, respectiv din cadrul operatorilor economici care sunt afectați de politica de decarbonare, întrucât utilizează combustibili fosili, precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate
din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naționale a Uraniului S.A.

Actul normativ propune acordarea venitului lunar de completare și a unor plăți compensatorii, ca măsură de protecție socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care:
– 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH);
– 264 persoane – Compania Națională a Uraniului S.A. (CNU)
– 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO)
– 30 persoane – Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).
Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente este estimat la acest moment la suma de 915.689.000 lei.â

Aceste masuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului roman și cerințele corelării cu reglementarile interne și ale armonizării legislației naționale, se spune în documentul citat.

Măsurile de protecție socială prevăzute prin prezentul act normativ, respectiv acordarea unui venit de completare pentru o perioda de maximum 24 până la 48 de luni sunt tratate ca măsuri de protecție socială acordate de statul român.

Persoanele concediate beneficiază de plățile compensatorii în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic. În situaţia în care operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolventă sau nu pot achita plăţile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, intrucât duc lipsa de lichidități, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu aceasta destinație în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceste plăţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.

Pentru operatorii economici care nu pot achita sumele reprezentând plăți compensatorii prevăzute prin contractele colective de munca plata sumelor se poate realiza în situația în care operatorul economic face dovada imposibilității plății acestora, prin decizia organelor statutare ale societății, adoptată în baza indicatorilor economico-financiari și a situațiilor financiare
anuale.

Se propune de asemenea modificarea art. 11 din ordonanța de urgență în sensul că obligația persoanei disponibilizate de a căuta activ un loc de muncă poate fi inlocuită cu opțiunea ca persoana disponibilizată să participe la programe de formare profesională, organizate în condițiile legii, a căror finanțare este asigurată din asistența financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul fondurilor structurale și de investiții ale Uniunii Europene, precum Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european şi Fondului de coeziune, și Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucrătorii disponibilizați.

Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică până la data de 31 decembrie 2032 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective.

Se prevede totodată, prin exceptie de la prevederile art. 14 si 15 din Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, plățile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de munca pentru pesoanele concediate se pot suporta integral si din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, dar nu mai mult de valoarea totala stabilita prin contractul colectiv de muncă în vigoare la data adoptarii prezentei ordonante de urgență.

Este prevăzută o normă tranzitorie în sensul că stabilirii modului de aplicare în timp și asupra persoanelor a actului normativ în sensul că, persoanele care, la data intrării in vigoare a prezentei ordonanțe, beneficiază de venituri lunare de completare acordate in temeiul prevederilor OUG nr. 69/2019, vor primi veniturile de completare pentru perioada stabilită conform legislatiei in vigoare la data nașterii dreptului.

Contextul european și national

Evoluția companiilor din domeniul energetic care utilizează pentru producerea de energie combustibili fosili este influențată de politicile Uniunii Europene în materie. Pentru a putea fi atinse obiectivele climatice pentru orizontul de timp 2030 și 2050, decarbonizarea sistemului energetic în ansamblul său, este esențială.

Evoluția în timp a politicilor energetice și de mediu ale Uniunii Europene, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor poluante generate de aceștia, a determinat, în timp, ca structura de producție monocombustibil a unor producători precum Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (producator pe baza de lignit ), Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (producător pe baza de huilă) să genereze costuri de producție foarte diferite față de alte tipuri de energie electrică produsă, cu un impact major asupra competiției din piața de energie electrica, dar și asupra performanțelor economice ale fiecareia din companii, pe termen mediu și lung.

În noul context european, care pune accent pe decarbonare, companii precum cele menționate anterior sunt printre cele mai defavorizate, atât din cauza impunerii unor obligații de mediu din ce în ce mai stringente, cât și datorită creșterii exponențiale a prețului certificatelor de CO2 pe care operatorul economic trebuie să le achite pentru fiecare MWh de energie produsă. În
același timp însă, prin capacitățile de producție pe care le detin, aceste companii pot îndeplini un rol deosebit de important in asigurarea adecvanței Sistemului Energetic Național (SEN) și a continuității în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor români.

Atingerea de către România în anul 2030 a obiectivului conform căruia cel puțin 30% din energie să fie produsă din surse regenerabile implică elaborarea și implementarea unor planuri de decarbonare, de reorganizare și de restrîngere a activității, gândite și structurate pe termen mediu și lung, în care operatorii economici să aplice măsuri de natură să contribuie la
eficientizarea operatiunilor, atragerea de investitii si trecerea la productia de energie din surse regenerabile şi/sau mai puţin poluante, dar și o serie de măsuri drastice de restrângere/lichidare a unor segmente de activitate. Pentru a putea fi atinse obiectivele climatice pentru orizontul de timp 2030 și 2050, decarbonizarea sistemului energetic în ansamblul său, este esențială.
În acest sens, au fost lansate linii de acțiune precum: i) evaluarea nivelului de ambiție a Planurilor naționale integrate energie și schimbări climatice; ii) prezentarea de către COM a unei Strategii pentru integrarea inteligentă a sectorului energetic în alte sectoare; iii) revizuirea Regulamentului TEN-E/ Rețelele trans-europene pentru energie; iv) inițiativa în sectorul clădirilor –
Valul renovărilor/Renovation wave; v) strategia privind energia eoliană offshore.

Un prim set de propuneri pentru punerea în aplicare a Pactului Ecologic European a fost lansat la 14 ianuarie 2020 prin Comunicarea Comisiei Europene privind Planul de Investiții pentru o Europă Durabilă și constituirea Mecanismului pentru o Tranziție Justă. Mecanismul se va concentra asupra regiunilor și a sectoarelor celor mai afectate de tranziție, deoarece acestea depind de combustibilii fosili sau de procese cu emisii ridicate de dioxid de carbon.

Acesta va beneficia de finanțare atât din partea bugetului UE, cât și din partea grupului Băncii Europene de Investiții, pentru a mobiliza resursele private și publice necesare. Mecanismul vine în completarea contribuției substanțiale a bugetului Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European Plus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

17 Comentarii

  1. loc sa le dati 1 miliard de lei sa stea, dati-le 3 miliarde sa va sape tunelurile pentru autostrazi!
    Asa veti avea drumuri sigure, iarna si vara sii, veti ramane cu 8000 de meseriasi care la randul lor vor avea 80 000 de discipoli.
    Daca nu, in 5 ani o sa aducem specialisti din alte tari, cu 10 000E/luna…

  2. Praf in ochii celor care inca mai vor sa aiba un loc de munca pentru activitate productiva sa poata functiona ceea ce mai exista in Romania! Este inca o mizerie de actiune semnata si parafata de porcarii de lux pentru distrugerea a tot ce exista in Romania.

  3. Statul chiar își merită reputația de administrator prost, care și-a dovedit prostia până la capăt majoritatea privatizărilor au fost nu privatizări de succes. Au fost falimente de răsunet. Ultima dată când au mai fost disponibilizări mari de mineri era CDR, de dreapta. Le dat multe salarii compensatorii care chipurile să-și deschidă pensiuni. Puțini au reușit, majoritatea au cheltuit banii în alte scopuri, să trăiască. Ieși din mină, te lași de minerit și vei fi inestitor de success, în mod sigur (nu). În afară de minerit au mai fost și în alte activotăți cu salarii compensatatorii, a crescut numărul de șomeri. Romănia lucrului bine făcut. Sau fărâmat cu hipermarketuri, mall-uri construite peste foste fabrici. Să aibă unde niște șmecheri de afară să-și vândă marfa, marfa altă dată de fabricație autohtonă.

    Nici măcar trâmbițatul proiect cu laserul de la Măgurele nu l-au făcut cum trebuia. Sau n-or fi avut chef.

  4. Carbunele vine , dar din Import , din Germania .

  5. @parere
    Domnule hai sa terminam cu nebunia aia comunista, indiferent daca esti rentabil sau nu trebuie sa ai un loc de munca.
    Ceausescu vindea toata mancarea, ne infometa, sa produca tractoare si camioane pe care le facea cadou la pretini prin Africa sau le vindea pe niste preturi care nu acopereau nici valoarea caucicurilor.
    Daca mina de uraniu este epuizata ce trebuie sa facem? Sa continuam sa scoatem pamant.
    In comunism totul era la comun, puteai sa iei dintr-un loc sa pui in alt loc. Astazi daca insisti sa sustii ceva nerentabil usor,usor distrugi alte sectoare.
    Toata ziua vorbim despre pensii si alocatii dar cand se pune problema restructurii acestor gauri negre in care aruncam miliarde si miliarde anual e jale.
    Daca toata lumea se indreapta spre noi tehnologii noi ce facem? Tinem pasul cu lumea sau „stim noi mai bine”?
    Ar fi bine sa terminam cu populismul asta dement ca nu ne duce decat la dezastru.
    Pana si bulgarii si-au dat seama care este treaba cu economia numai la noi niste politicieni semi-analfabeti o tin langa cu noi va dam.

  6. Cate salarii de miner de 3-4000 de lei se pot plati dintr-o pensie speciala de 40-50 mii de lei? Ce oameni astia au raie? Adevarat ca au aparut energii alternative de producere a energie si acesta industrie va urma sa apuna in cativa zeci de ani, dar daca sistemul nu ar mai face angajari si ar lucra doar cei care sunt in activitate, productia se va reduce treptat putand fi utilizata la incalzirea locala a populatiei rurale, asa cum au facut-o zeci si zeci de ani, in loc de consum a lemnelor de foc, iar in 20-30 de ani aceasta activitate se va stinge de la sine. Doar trebuie sa ai un plan si sa fii uman. In acest moment, multi au familii de intretinut. Iau banii, astia se duc repede, apoi nu ramane decat sa plece la munca in afara si iar ai mai pierdut 8000 de romani cu forta de munca.

  7. Ce coincidență stranie?!! 16 iunie 2021 se pune iarăși pe tapet „Disponibilizarea” (adică LICHIDAREA) minerilor chiar acum când rememoram evenimentele din 13-15 iunie 1990 și MAI ALES după interviul recent luat lui Miron Cosma la emisiunea Denisei Rifai. Am auzit cu toții amenințările lui MC către hoții si corupții care sunt acum cățărați la putere… Că doar cu câteva mii de mineri MC a dovedit că poate schimba guverne… CINE DORESTE ELIMINAREA MINERILOR??? Se tem lichelele din vf statului si proptelele internationale ale acestora de armata lui Miron Cosma?

  8. Bravo bre tetea (matusica pe rusie),le invarti si ametesti numai sa dea bine stapanirea iohahanista,postacii ca tine sunt in stare sa arunce problemele de azi tot in carca comunistilor de acu 30 de ani..Mai marea rusinea sa stai cu ventuzele lipite de dosul lui nea Klausica fara Mustacioara pe doi lei,un vaccin astrazeneca si o portie de mici cu mustar.Rsinee,bre.Rusinee.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa=laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.Mari hahalere,bre.Mari.

  9. SA ATASAM FECARUI EUROPEAN UN INDICATOR DE POLUARE PORNIND DE LA AUTOTURISMUL UTILIZAT, KILOMETRII PARCURSI, CASA, CONSUMUL ENERGETIC…, INCEPAND CU… BRUXELU’…, COTROCENIU’…, PARLAMENTU’ ?!?
    Despre Neutralitatea Romaniei, Brexit… si Referendumuri Explicite…. A fost corect sa fim varati in NATO si UE de clasa politica care a pus doar o singura intrebare in 2003 – … daca suntem sau nu de acord cu noua Constitutie.. si atat – fara referendumuri anterioare explicite pe tema aderarii la NATO si UE… ? De aici se trage jefuirea masiva a romanilor de catre cei care refuza sa explice pana si care este suprafata totala retrocedata in exces in Romania de 31 de ani…. dar ne spun ca dreptul de proprietate este aparat… ?!? Se pare ca am intrat in NATO doar ca sa se poata simti aparati cei care au retrocedat terenuri fara sa existe practic nici un control sau raport public al Guvernului, Parlamentului sau Justitiei …. altfel am fi vazut 42 de prefecti luati la intrebari de Justitia Statului de Drept… asa arata dreptatea in Romania de azi ?!? PUTEREA DE AZI LE DA MINERILOR… UN PESTISOR, UN SAC DE … MARUNTIS…. SI LE IA PAINEA DE LA GURA SI LOCUL DE MUNCA DE UNDE S-AR PUTEA HRANI O VIATA…!!! ROMANIA A AJUNS PRIMUL POLUATOR AL PLANETEI ??? Restul au inchis toti economiile, minele si au ramas doar romanii… ce mizerie….

  10. ” … întrucât utilizează combustibili fosili, precum și persoanele care urmează a fi disponibilizate „. Fosile-s cacarezele cocotate-n mot de k kt ! Cum ar fi zis Poetul : // Cu voi, cacareze … viitorul trece ! //

  11. Un miner va lua pentru 4 ani de „recalificare”, banii pe care parazita de judecatoare de la DIICOT ii ia la pensie in 2 luni!Asta e Romania Democrata a psd si pnl!

  12. Mai lasati-o cu gaurile negre,sloganul este expirat,s-a dovedit CA majoritatea au devenit rentabile vOR SA INCHIDA MINELE,INDUSTRIA SE VA PRABUSI,PRETURILE LA UTILITATI VOR CRESTE,SI APOI BRUSC SE VOR VINDE PE NIMIC,CUM S-AU VANDUT SI ALTE BOGATII.NU MAI PROSTITI LUMEA. IN SUA SI EUROPA PRODUCTIA DE CARBUNE ESTE IN CRESTERE,CHIAR DACA PRETUL CERTIFICATELOR VERZI ESTE RIDICAT .CAUZA ESTE ,LIPSA STOCULUI DE GAZE SI SCADEREA ZACAMINTELOR.iN GERMANIA SE DESCHID NOI CARIERE DE CARBUNE,NOI O DAM CU ORASE VERZI,SCADEREA CO2,ENERGIE VERDE,ENERGIE EOLIANA.ETC CAI VERZI PE PERETI.
    iN SCHIMB ARDEM TOATE DESEURILE TOXICE DIN EUROPA SI DEVERSAM IN CANALIZARI TOATE SUBSTANTELE TOXICE SI PERICULOASE.
    PROSTI ,CU CAMASA RUPTA IN … DAR FUDULII.NOI SUNTEM CU ENERGIA VERDE,DAR AVEM AERUL CEL MAI POLUAT DIN EUROPA,SUNT ZILE CAND DEPASIM SI CHINA[VORBESC DOCUMENTAT]DE CE NU FOLOSESTE OCCIDENTUL ENERGIILE ALTERNATIVE,DE CE VOR GAZUL,PETROLUL,LEMNELE NOASTRE ,DACA SUNT POLUATOARE. PROBLEMA ESTE CA IN GERMANIA ,NU AU FORTA DE MUNCA SUFICIENTA IN DOMENIUL MINIER,NEMTII CAM REFUZA MUNCA ASTA.ASA CA SE VOR DUCE AI NOSTRII SA MUNCEASCA.iDEEA CA NU TREBUIE SA MAI AVEM NIMIC.SARACI SI POLUATI.LA IARNA O SA RESPIRATI TOTI,PACURINA,ULEI UZAT DE MASINI,COMBUSTBILI DIN ULEIURI REZIDUAL,SI ALTE REZIDURI PETROLIERE,PLASTICE,CAUCIUCURI ETC,CAM CE SE POATE ARDE IN TERMOCENTRALE IN LOCUL CARBUNELUI,

  13. Un titlu cat mintea autorului. Nu sunt dati afara,sunt disponibilizati. A fi dat afara e una. A fi disponibilizat inseamna cu totul altceva. Primesti bani compensatorii si alte beneficii. Dar l-as intreba pe autor, ce stie el despre mineri si viata lor? Ce stie despre minerit si aceasta activitate grea. Nu mai conteaza ce educatie au,Ceausescu i-a izolat in felul asta
    Scapau de puscarie in comunism, mineritul era singurul loc unde gaseau de lucru.

  14. IO Idiotule, minerii cu batele au inapoiat Romania,alaturi de Iliescu. Nu se teme nimeni de mineri,crede-ma. In anii mineriadelor au fost sustinuti de o javra ca Iliescu,altfel nu ajugeau ei la Bucuresti. Dar daca tie iti place sa traiesti in comuna primitiva si in loc de argumente sa pui mana pe ciomag ar fi trebuit sa fii in piata in locul tinerilor si sa iei vreo doua panselute pe spinare. Idioti mai sunteti unii. Neadaptatii neamului scuipatori de flegme peste tot.

  15. @caca mânca … Mai citeste înca odată ce am scris…, că nu ai înțeles nimic! Sau poate a inceput vaxinul să-si facă efectul? Eu avansam ideia că e posibil după amenintarile lui MC in emisiunea Denisei Rifai, să se dorească si destructurarea unei posibile forțe antisistem pe care minerii o pot constitui inca si acum impotriva oricarui guvern.
    Dacă la prima mineriada au ajuns in Buc cu sustinerea lui Iliescu, la a doua mineriada, cea din ’91 la aflarea veștii că minerii se îndreaptă spre capitală, premierul Petre Roman și președintele Ion Iliescu au încercat mai multe manevre de împiedicare a acestora de a ajunge la destinație, însă toate au fost în zadar. Deci au putut veni si fără sustinere? În ce priveste inapoierea României, minerii au vandut fabricile si uzinele la fier vechi? Minerii au dat resursele naturale ale țării pe gratis la straini? Minerii au vândut flota? Acum cu plandemia minerii ne-au restrictionat accesul in spitale. Minerii ne-au inchis in case si ne obliga sa purtam botnite? etc-etc Nu cumva chiorul si dulapul sasesc ne-au adus cel mai mare dezastru???

  16. IO Nu minerii, dar in idiotia lor au facut mult rau. Cat despre fabrici..ma abtin sa comentez de calitatea produsului finit. Dar tot Iliescu si PDSR au vandalizat economia. Constantinescu cum de i-a oprit, ha? A avut vointa tovarase. Crede-ma,perioada anilor 90 o stiu mai bine decat tine. De la fiecare banca devalizata ,de la CFR furat de Nicolaienciuc, de la Vantu ,CARITAS si FNI. Omar Haisan si Bechtel ,Petrom..Si documentele arse la Berevoiesti. Dar lumea le-a uitat. Cand stiu de cetateni care isi vindeau case sa intre la CARITAS ca apoi sa ajunga pe strazi. Dar unii romani se complac sa fie luati de prosti. Isi gasesc scuze si ajung victime. Cozma doar macane. Nu are curaj sa mai adune minerii,crede-ma. E o fosila .De nu era incurajat de Iliescu facea un rahat.Iar Iliescu s-a folosit de el pentru a nu-si pierde puterea si influienta Rusiei. Iliescu,PDSR si PSD au mainile patate cu sange.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.