Care vor fi efectele viitoarei legi a pensiilor

pensii, pilonul II
Dublarea pensiilor până în 2021 anunțată de liderul PSD, Liviu Dragnea, va atrage după sine dublarea deficitului la pensiile civile. Asta înseamnă că datoria publică va crește pentru că România va trebui să se împrumute tot mai mult și mai scump pentru a putea pensiile lună de lună.
Acum avem un deficit de 400 milioane de lei lunar, adică 1,2 miliarde de euro anual. În urmă cu patru ani, deficitul era de 300 milioane de lei. În cazul în care se vor dubla pensiile, fără să se taie niciuna dintrele ele, precum cele speciale, vom atinge în 2012 nivelul de 2,4 miliarde de euro. „Dublarea pensiilor nu se poate face fără un deficit bugetar (structural) mai mare, deja am depășit limita admisă de UE de 1% din PIB. Dublarea pensiilor nu se poate face fără datorie publică și mai mare”, susține profesorul de economie Cristian Păun. Conform acestuia, dublarea pensiilor nu se poate face decât prin tăierea unor pensii mai mari și mutarea banilor înspre pensiile mai mici, cele mai mici nefiind, de fapt, pensii ci ajutoare sociale (venit minim garanta), mascate nedrept pentru contribuabilii ce speră la o pensie de stat decentă. „Dublarea pensiilor este nedreaptă dacă se produce și la pensiile speciale (care nu sunt nici ele pensii ci privilegii speciale ce nu ar trebui plătite din acest fond, dacă tot vrea Parlamentul să le acorde) și nici la pensiile ocupaționale (mult peste medie nu doar prin cuantum ci și prin faptul că se acordă pentru o perioadă triplă prin pensionarea la 45 de ani a beneficiarilor)”, mai spune Păun. Astăzi raportul dintre salariați și pensionari este aproape la fel însă contribuția medie este de nici 80% din pensia medie. Restul înseamnă împrumuturi externe în creștere.
Liviu Dragnea a declarat că săptămâna care urmează, proiectul noii legi a pensiilor va fi pusă în transparenţă decizională şi vor începe şi consultările. „Fondul de pensii creştere semnificativ, dar impactul bugetar este acoperit. Nu sunt probleme din punct de vedere al impactului bugetar”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3. Preşedintele PSD spune că toate creşterile vor fi etapizate, pensiile urmând să se dubleze până în 2021. „Luna iulie va fi cu inflaţie negativă. Ghinion. A crescut punctul în 2018 la 1.100 de lei, deci cu 10%, va creşte de 1265 lei în 2019. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată, cred că nu numai în România, a punctului de pensie. Creşterile vor fi etapizate. Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Cum se calculează? Valoarea punctului de referinţă care este 75 se înmulţeşte cu numărul de puncte în perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. Dacă ai 40 de puncte acumulate înmulţite cu 75, ceea ce foarte mulţi au, obţii o pensie de 3.000 de lei”, a explicat liderul PSD.
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susține că „recalcularea” pensiilor, prin noul act normativ, va avea un impact bugetar dublu. „Acum sunt 71 de miliarde, impactul va fi dublu, dar atenție, legea nu este încă trecută prin Parlamentul României. Adică nu vorbim de un impact ipotetic la ora actuală, pentru că în Parlament (…) s-ar putea, nu știu, să se întâmple altceva”, a spus Vasilescu, marți seară, la TVR.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ministrul Muncii dă bir cu fugiții, Olguta Vasilescu FUGE de explicatii publice – Decizie de ULTIMĂ ORĂ privind Legea pensiilor!
    „Legea pensiilor va fi prezentată JOI, în ansamblu, va rămâne o lună în dezbatere publică, apoi va fi avizată de alte ministere, pentru a se transforma în proiect de lege al Guvernului şi va ajunge în Parlament, a declarat LUNI, la TVR1, O. Vasilescu.

    „Joi va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăţi. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetăţean al României poate trimite adresă la Ministerul Muncii în care să spună ce îl deranjează în această lege. Vom avea discuţii cu organizaţiile de pensionari din toată România, ne vom deplasa în teritoriu pentru a sta de vorbă cu organizaţiile de pensionari din diferite judeţe ale ţării. În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută. Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată”, a spus Olguţa.

    O. Vasilescu a decis să ANULEZE Conferința de presă Anuntata pentru ASTAZI, în cadrul căreia ar fi urmat să fie prezentată Legea pensiilor.
    Probleme de „comunicare”, o sa ne spuna Dragnea!
    Sau, aseara au descoperit ca NU au Banii necesari decat cu Pretul Falimentului Romaniei, pe model Grecia?!
    Ministerul a anunțat că Legea va intra în dezbatere publică, urmând ca mai apoi să fie emis un Comunicat de presă spre Seara!
    https://b1.ro/stiri/eveniment/legea-pensiilor-olguta-vasilescu-235739.html

  2. Cum majoritatea votantilor PSD sunt pensionarii amarati, PSD minte pensionarii cu noua Lege a pensiilor inca din Campania electorala din 2016, uite:

    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    http://partidulpromite.ro/o-alta-promisiune-neonorata-legea-pensiilor-a-fost-amanata/

    In Decembrie 2020 vor fi alegeri parlamentare si pe modelul din 2016, Dragnea PROMITE cate-n luna si in stele, din care NU va face mai nimic, asa cum NU a facut din Programul de guvernare anuntat in campania din 2016, ala cu VIRGULA, vezi mai sus!
    Punctul de pensie NU va ajunge nicicum la 1875 Lei in 2021, asa cum MINTE Dragnea, MINTE pentru ca STIE ca pensionarii amarati CRED bazaconiile astea, pe el NU il costa nimic aceste minciuni, PSDragnea va castiga si in 2020 alegerile cu aceste minciuni, iar pensionarii votanti vor ramane cu buza umflata.
    Si azi, pensionarii din sudul subdezvoltat si Moldova saraca, votanti ai PSD dintotdeauna, au cele mai MICI Pensii din Romania!
    https://jurnalul.antena3.ro/bani-afaceri/economia/harta-foamei-la-varsta-a-treia-judete-cu-pensii-bulgaresti-771733.html
    https://www.antena3.ro/actualitate/social/judetul-cu-cele-mai-mici-pensii-din-romania-batranii-traiesc-aici-doar-din-mila-copiilor-461254.html

  3. Cand smenul PSD se va sfarsi (ca toate au un sfarsit, chiar si ticalosia neocomunista !…) ne vom regasi mult mai saraci, cu o tara vraiste, cu toate resursele, inclusiv sau mai ales cea umana risipite sau vandute pe nimic, cu viitorul generatiilor azi tinere arvunit sine die. O tara ‘globalizata” si o natiune risipita in cele patru vanturi doar ca Iliescu, Dragnea, Valcov si ai lor sa scape de puscarie.
    Estimp, Marele URS isi va fi realizat obiectivul strategic la gurile Dunarii iar Ungaria va fi inglobat economic Transilvania unde un nucleu de tradatori de neam si de tara cu centrul la Cluj o tine langa cu autonomizarea.
    Aniversarea Centenarului Marii Uniri ar trebui sa fie un moment de bilant lucid al irosirilor din ultimii 28 de ani care au venit dupa alti 45 de ani de distrugere in care PRM-PCR-FSN-PDSR-PSD au jucat un rol decisiv: acela de Coloana a 5-a in sanul Natiunii Romane. Daca nu acum, cand ? Daca nu noi, cine ?

  4. prafuri pentru mama mare! La anu’, că e electoral, o să majoreze punctu’ la 1265 lei ( nu ştiu dacă din aprilie sau septembrie ) şi cu asta, gata ! O să înceapă să inventeze tot felu’ de tot felu’, că a plouat, că n-a plouat, că lira are colţu’ rotund şi veşted etc şi legea o să fie pusă la loc cu verdeaţă, unde nu e durere nici întristare, nici suspin de pensionar omorât cu zile de alde joiannis, dragnea, orban, băsescu, cioloş, ponta etc, adică de marea ciumă rogvaiv…

  5. Economia nu se dezvolta in salturi, nu poate tine pasul cu cresterile periodice de salarii si pensii ale bugetarilor, de fapt efectele vor fi cresterea preturilor si taxelor, si evaporarea economiilor pensionarilor si celor saraci sau cu castiguri modeste, deoarece cresterile de preturi la bunurile scumpe(locuinte, masini etc) sunt destul de mari si nu pot fi acoperite din cateva salarii sau pensii marite, iar cei care vor astfel de bunuri trebuie sa economiseasca in continuare destul timp ca sa acopere diferenta de pret. In sectorul particular cresc eforturile odata cu costurile(cu aprovizionarea,reparatii sau utilaje noi, salarii, transport si desfacere, diferite taxe etc), iar de castigat castiga doar cei care au costuri de productie mici si pot mari preturile: cei care produc sau vand hrana sau bauturi.

  6. Efectele? 6 lei/euro, astea vor fi efectele.
    Isărescu are socotelile lui. Ţine leul acum şi îi dă drumul la vale în an electoral. Probabil în 2020, fiindcă PSD n-are niciun candidat bun pentru 2019, aşa că pierde oricum. Iar în 2020 o să-l îngroape devalorizarea.

  7. Construiti si voi ceva fabrici de, vagoane, de autobuze, de ambarcatiuni de lux, de orice, betoniere, utilaj minier de exportat, buldozere, tractoare, trailere, echipamente pneumatice, dragi pt dragarea aurului, sine si traverse. Ceve ce se cere la export in lumea larga, inca dati salarii modice muncitorului roman, ati putea folosi resursele inteligentei din servicii ce-s ultra pregatiti pt interesul unora sa determine cam ce s-ar putea produce pt cerere pe mapamond, inca. Dc mama dreaq sa stea dasteptii secu numai la dispozitia grupului de interes? Faceti bre neicilor fabricute, bani aveti, inca nu murira toti inginerii ok, inca-s viabili ca experienta si formatori de noi generatii necesare. Macar ce ne trebuie in tara sa producem, sa fie si productie nu numai consum. Si inca munca altora.Pe voi daca vreti sa va trageti fabrici, cine v-ar opri?

  8. Orice crestere de pensii, salarii nu se poate face fara un suport economic, fara a produce si a exporta, fara incasari suplimentare la bugetul statului ! In explicatiile date de Liviu Dragnea desprea dublarea pensiilor pe sticle mai mult sau mai putin mogulizate si nu numai despre pensii si despre cresterile salariale a adus argumente despre incasari pe masura la bugetul statului in perioada 2016-2020 si pe viitor cand actuala Putere PSD-ALDE spera sa aiba majoritatea parlamentara sa fie Putere. In rest sa speram ca in tara asta se incearca un pic, nu mult, ameliorarea traiului mizer de sorginte fanariota impus romanilor dupa ticalosia din dec.’89 de catre actuala Putere, in principal de sorginte social-democrata.

    • Păi traiul s-a ameliorat foarte repede, nene, problema e că s-a ameliorat pe datorie.
      Azi trăim boiereşte faţă de 1989, dar acumulăm datorie publică şi externă.
      În loc să dai pe degeaba poporului o viaţă mai bună, trebuie să-l pui la muncă, să-l disciplinezi cu şuturi în fund şi să-l laşi să rabde vreo 10-15 ani. Abia după aia vine vremea traiului bun, pe muncă adevărată, nu pe trândăveală românească.

  9. Dragnea dubleaza Pensiile in timop ce Guvernatorul BNR Avertizeaza:
    „Cele 6 mesaje transmise de Isărescu, Guvernului: Nu mai stimulați consumul, faceți reforme, atenție la încrederea românilor în economie, scade competitivitatea produselor noastre, grijă la deficit și la presiunile inflaționiste.
    Nu mai stimulați prin măsuri fiscale consumul, faceți reformele structurale de care economia are nevoie, atenție la încrederea în scădere a românilor în economie, scade competitivitatea produselor românești, atenție la deficit și la presiunile inflaționiste! Acestea sunt mesajele transmise miercuri Guvernului de către experții BNR prin intermediul Raportului privind inflația, ediția august 2018.

    Mesajul nr 1: NU mai stimulați cererea! Se va duce în consumul de import!
    Mesajul nr.2: Faceți reformele de care economia necesare!
    Mesajul nr 3: Încrederea românilor se deteriorează pe fondul modificărilor de natură fiscală
    Mesajul nr.4: Asistăm la deteriorarea competitivității prin preț a produselor autohtone, în condițiile majorării alerte a costurilor unitare cu forța de muncă
    Mesajul nr.5: Adoptarea de măsuri fiscale compensatorii pentru menținerea deficitului bugetar în țintele propuse de autorități este de natură a genera riscuri la adresa prognozei ratei anuale a inflației
    Mesajul nr.6: Presiunile inflaționiste vor continua până anul viitor, în al doilea trimestru

    Cred ca o va lua durerea de cap pe Vasilica lui Dragnea cand va citi Raportul BNR!

  10. Baliverne, mi-amintesc de Legea salarizarii, asa promitea Olguta la Romania Tv si Dublarea Salariilor PANA in 4000 Lei, ulterior a spus ca a fost gresit inteleasa!
    Iar dupa intrarea in vigoare a Legii salarizarii unitare s-au dat N’spe MII de Ordonante de Urgenta care au modificat-o, asa incat PSDeii sa stopeze Protestele URIASE aparute in TOATE domeniile!
    Minciuni, PROMISIUNI Fix ca in maretul Program de guvernare, „Biblia” Olgutei, ala cu VIRGULA(mai tineti minte celebra VIRGULA a lui Dragnea si a Olgutei?!) deja uitata de PSDragnea, uite aici PROMISIUNILE din care PSDragnea NU a facut mai nimic:
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    De ce NU apare Dragnea la Antena 3 la Mihai Gadea, cu Programul de guvernare in mana, asta cu care a castigat alegerile mincinoase in 2016 sa explice de ce Majoritatea Promisiunilor NU s-au indeplinit?!
    Ghici?!
    Pentru ca Votantii creduli si Neinformati ai PSD cred bazaconiile lui Dragnea oricum!
    O sa va „dea” Dragnea Inflatie si Preturi la toate cele, de o sa ajubngem ca in Venezuela!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.