Cât de gravă e situația bugetară a României

Deficitul bugetar la nouă luni este mai mare decât cel de anul trecut cu 14,7 miliarde de lei și doar un pic mai mic decât cel din 2021, an pandemic, 56,46 miliarde de lei, comparativ cu 67,27 miliarde de lei. Asta dovedește că nu s-a făcut nicio consolidare bugetară, conform economistului Bogdan Glăvan. Acesta taxează declarația făcută de Marcel Ciolacu conform cum că a căzut de acord ”cu comisarul Gentiloni că este esenţial ca România să continue traiectoria corectă în privinţa ţinerii sub control a deficitului bugetar”.

În plus, toate capitolele publice sunt mai mari sau mult mai mari decât s-a estimat la începutul anului, ceea ce aruncă încă o dată în ridicol afirmația politicienilor că România a sprijinit Ucraina și de aceea s-a depășit deficitul estimat, este de părere Glăvan.

Conform execuției bugetare la 9 luni, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 424,49 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 26,5% din PIB la 26,7% din PIB. Cheltuielile de personal au însumat 96,69 mld lei, în creștere cu 10,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 6,1% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 53,99 mld lei, în creștere cu 9,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 11,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 11,9% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate.

Cheltuielile cu dobânzile au fost de 23,56 mld lei, cu 2,61 mld lei mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 12,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 145,11 mld lei în creștere cu 9,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, respectiv de la 1.586 lei la 1.785 lei, a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.000 lei la 1.125 lei, de acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, precum și de acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi sub forma unei indemnizaţii compensatorii.

Glăvan mai atrage atenția că dinamica TVA este la JUMĂTATE față de estimat, adică încasările au crescut cu 9% în vreme ce fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu a estimat 19%. ”Un fleac, dintr-un foc a ciuruit bugetul cu 6 miliarde, doar până la ora asta; dinamica accizelor este tot la jumătate. Așa se întâmplă când ajung să facă bugetul țării și să guverneze unii a căror știință de carte s-a oprit la regula de trei simplă. Fiecare dintre noi plătește deficitul prin taxe, inflație, dobânzi mai ridicate. Nu există o taxă specială numită taxa pentru deficit, sau taxa pentru prostul management al lui Câciu sau Boloș, ci doar taxe la nimereală sau inflație sau dobânzi”, mai spus Glăvan.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5217 Articole
Author

12 Comentarii

  1. bine, chiar super. Am vândut industria, resursele, pământurile, pădurile, am alungat forță de muncă, vreo 6 milioane, este minunat!
    Cei care ne-au condus si ne conduc, merita pensii si lefuri speciale!

  2. ÎNCĂ E BINE ! NU BAT RACHETELE ȘI TUNURILE! ÎNCĂ NU SUNTEM CANIBALI!singura întrebare legitimă este : unde este forța de muncă activă și ce face Ea?SISTEMUL DE PENSII NU A FOST CONSTRUIT PE „MIGRAREA FORȚEI DE MUNCĂ” PE RECESIUNE ECONOMICĂ, PE OF SHORE ! FOAMEA E DOAR ÎNCEPUTUTUL! VA VENI ȘI MOARTEA ÎN CHINURI! MULȚUMIM DEMOCRAȚIEI UE -USA!

  3. singura întrebare legitimă este : unde este forța de muncă activă și ce face Ea?SISTEMUL DE PENSII NU A FOST CONSTRUIT PE „MIGRAREA FORȚEI DE MUNCĂ” PE RECESIUNE ECONOMICĂ, PE OF SHORE ! FOAMEA E DOAR ÎNCEPUTUTUL! VA VENI ȘI MOARTEA ÎN CHINURI! MULȚUMIM DEMOCRAȚIEI UE -USA!

  4. Hai, măi, ce nu pricepeți?! Deja România este împărțită-n două clase: bugetarii, care se fac că fac și ceilalți, care fac și-i plătesc pe bugetari! Punct. Ce dezvoltare, ce investiții, ce țară?! Suntem în cercul vicios perfect: ca să colecteze banii, o armată de bugetari căpușează 1 la 1 pe cei care produc banii! Și mafia ar înțelege că nu trebuie omorâtă vaca, doar cretineii care ne conduc nu pricep! Dar…cine i-a ales?! Jos „Dragnia”, nu-i așa?

  5. Pai 6.5 MLD de euro avioane f35 mai urmează de 3.5mld de euro ceva excadrile astea fără TVA. Ce vb aici. 2 MLD de euro pensiile speciale, miliarde furate la investiții, ce dracu vreți să fim pe plus? Suntem în căcat până la etajul 2 și noi suntem la parter.

  6. Asa a bagat-o si banditul de Basescu si a marit impozitele, dupa care s-a apucat mai tare de furat ! A luat 20 de miliarde imprumut si a doua zi nu mai avea bani ! Ciolacu copiaza reteta ! Nimeni nu raspunde unde sunt banii ?! Astia conduc o pravalie facuta cu banii populimii pe care o spoliaza non-stop fara sa de-a socoteala, pentru ca populimea nu e scolarizata sa intrebe ca la nota de plata, exact ce s-a consumat – detaliat nu povesti cu bugete !

  7. LA MAI MARE! guvernescu a ramas fara bani pentru militieni si-i plateste din rezerva guvernului… s-au imprumutat ca spartii pana atunci, si pana la finalul anului eu cred ca lejer o sa se mai imprumute de 1 miliard, cel putin, de euro. Dar tineti minte, „economia duduie” si „rromania refuza sa intre in criza”

  8. Analiști sfertodocți care fac politica perfidă ,mascată am avut și avem din plin ! Mint pentru bani,sinecuri,onoruri etc ! Cum sa nu avem cheltuieli mai mari când totul s-a scumpit enorm pentru că așa vor americanii și Ursula execută ! După mintea lui Glăvan,nu am ajutat UCR cu nimic,nici un euro ! Nu am cumpărat armament second si nu am plătit în avans nimic ! Aceleași narative ieftine,reluate de vreo 20 de ani ! Nici unul dintre analiști nu și-a probat capacitățile in practică, conducând instituții, făcând bugete, plătind,investind dezvoltând! De chibiți nu ducem lipsă!

  9. Soluții propuse pentru îmbunătățirea lucrurilor in România anului 1917 aflata intr- o situație dificila fiind angrenata in WWI: dacă nu se pot găsi oameni noi , atunci trebuie obligați cei vechi sa- si faca datoria si nu trebuie tolerata nicio falsitate , niciun favoritism. Nu schimbări bruște ci insistenta severa pe îndeplinirea datoriei , iar dacă tot nu se face nimic , atunci e nevoie de schimbare , fiindcă nu s-a respectat fagaduiala de a muncii, de a face , de a ajuta ; trebuie insistat sever ca pedeapsa sa vina imediat , ca oamenii sa vadă ca a-ti face datoria e avantajos din toate punctele de vedere. Si totuși in 1938 Regatul României era la nivelul Belgiei. Acest miracol a fost posibil datorita elitelor formate in intrebelic. Adică in 20 de ani s- au creat condițiile unei efervescente culturale si științifice care au dus la apariția unor oameni de cultura de mare valoare care au reușit sa transmită semnale in marea masa a romanilor. Aceste soluții au fost propuse de Regina Maria in 10/23 Februarie 1917. Aceste elite lipsesc cu desăvârșire azi datorita unei proaste politici duse de 34 de ani cu buna știință.

  10. Mi-am plătit Intretinerea si pe luna Noiembrie 2023 . Lumina si Telefonul pe Noiembrie 2023 le-am plătit ! A mai rămas de Plata Intretzinerea . Lumina si Telefonul pe Luna Decembrie 2023 si am sa le plătesc in Decembrie 2023 .pe luna noiembrie 2023 Nu mai am Nimic de plata !

  11. Cine este Glavan ? Banuiesc ca, daca era cineva, facea el bugetul si executia bugetara. Coti ne-a obisnuit sa publice Nimenea.

  12. Daca am fi francezi am putea spune (pardon !) : „Nous sommes dans le caca !” … Romania e ca o femeie la somaj, care nu stie cum sa mai „lege” sfirsiturile si inceputurile de luna dar care, cind intra banii, se duce si cumpara totul de prin buticurile de lux !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.