Tăriceanu îl ia din nou la bani mărunți

Dar cu „noul Snagov” ce-ai făcut, Iohannis?

Călin Popescu Tăriceanu îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru atitudinea sa în cazul Republicii Moldova, arătând ce s-a ales de promisiunile președintelui din 2014, când era candidat și vorbea de un nou Pactul de la Snagov pentru Moldova.

Tăriceanu citează pe Facebook din declarațiile lui Iohannis, apreciind că președintelui „nu îi pasă de Moldova decât, cel mult, din perspectiva voturilor”.

Mesajul lui Tăriceanu, integral

Klaus Iohannis și promisiunea Pactului de la Snagov pentru Moldova

„Ca Președinte al României, îmi propun să construiesc un consens politic și social pentru a fixa ca prioritate națională parcursul european al Republicii Moldova, care a fost și va rămâne o temă majoră a României în context european. Indiferent de culoarea politică a guvernării de la București, România are o datorie față de cetățenii de dincolo de Prut, derivată tocmai din această relație specială…. La baza oricărui proiect major trebuie să existe un consens care trebuie construit, la nivelul societății, al clasei politice, al instituțiilor statului, Parlamentului etc. Președintele României va trebui să aibă un rol determinant în acest proces (…)

Ca Președinte al României, nevoia de a construi un „nou Snagov” pentru societatea românească va fi cadrul în care îmi voi asuma problematica Republicii Moldova”.

Emoționantul angajament de mai sus este desprins din programul electoral al candidatului Klaus Iohannis cu care a câștigat președinția în 2014.

Emoționant, dar vai, atât de găunos.

„Ca președinte al României”, ca să-l citez, dl.Iohannis nu doar că nu a schițat cel mai mic gest de a organiza cadrul pentru un nou Pact de la Snagov, dedicat fraților moldoveni, ci a lăsat, din contră, impresia că e uitat complet de Moldova, în ansamblu.

Nu e întâmplător faptul că, atunci când, în 2016, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, declara public și scandalos că Moldova trebuie „să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure” și că „Moldova nu este România, are propria sa istorie şi propriile provocări”, dl. Klaus Werner Iohannis și premierul desemnat de el, Dacian Julien Cioloș, nu au avut nicio reacție. Din păcate, am fost singurul demnitar care a reacționat dur, declarând, între altele, că „dl. ambasador reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritorială a unor ţări din regiune printre care şi România”.

Nu e întâmplător nici scandalul provocat în martie anul acesta, când, întrebat de presă despre momentul reunificării, președintele a răspuns, sec: „când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru”, stupefiind întreaga nație.

Și nu e întâmplător nici faptul că, luna trecută, președintele a avut reacții confuze și întârziate vizavi de evenimentele tensionate de la Chișinău, mergând până la a cere instrucțiuni de la domnii Tusk și Juncker legat de ce ar trebui să facă și să spună.

Asta nu l-a împiedicat, în buna sa tradiție, să-și asume ulterior meritele pentru rezolvarea crizei, adică pentru că a trimis la Chișinău un consilier al său despre care nu e clar ce misiune a avut cu adevărat. Dacă este să ne luăm după ce spune media, singurul rezultat al acestei vizite este eliberarea rapidă a afaceristului Renato Usatîi. O eliberare considerată dubioasă de către însăși doamna Maia Sandu, noul premier de peste Prut, pe care am întâlnit-o ieri.

Realitatea, din păcate, este că domnului Iohannis nu îi pasă de Moldova decât, cel mult, din perspectiva voturilor pe care speră să le obțină de la frații noștri cu dublă cetățenie.

Domnului Iohannis nu îi pasă de prezentul ori viitorul Moldovei, nu face vizite acolo, nu dă semne că l-ar interesa unirea ori aducerea țării în UE, ba chiar are grijă să ne reamintească faptul că suntem „două popoare”.

Domnului Iohannis nu îi pasă dacă Moldova e hărăzită să rămână perpetuu o zonă-tampon între UE și Rusia, care să ajute vesticii să doarmă mai liniștiți.

Întrebarea nu e de ce nu a organizat dl. președinte „al doilea Snagov” dedicat problematicii relației cu frații de peste Prut, așa cum ne-a promis solemn în campanie. Întrebarea e dacă măcar a avut vreodată intenția să facă asta.

Vorbe frumoase care dau bine doar în programele electorale și nimic mai mult, într-o Românie a lucrului bine „tăcut”.

P.S.: Ca să nu cumva să întârzie vreun minuțel la Bruxelles, unde tace și ascultă, dar unde spera să aibă viitorul loc de muncă, președintele a chemat-o ieri la Cotroceni pe doamna Maia Sandu cu noaptea-n cap, la 8 dimineața, pentru o declarație comună. Nu de alta, dar să fie clară ordinea priorităților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8515 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. Ce aveti cu bietul preș.se vede ca e pe post de simplu buton și da drumul la microfon exclusiv la comanda.comanda clem desigur.

  2. Ca și cum CPT s-ar fi dat de-a tumba de dragul fraților basarabeni și l-a încurcat celălalt… pietroi în calea românismului! Cât fariseism! Patrioții s-au „văzut” ieri, la cei 515 ani de la moartea celui mai mare român, alături de Eminescu, Ștefan cel Mare! Memorie a Istoriei Naționale, zero! Trăiască aiureala ue, moarte PATRIOTISMULUI!

  3. Pai nu a spus Johannis ca romanii din Moldova este un „alt popor”, o „alta natie”? Asa ca……..

  4. Doi straini pe functii de conducere a romaniei vorbesc de „fratii” lor de peste prut. Si ce grija ii doare de ei

  5. Tăriceanu vrea sa bage Rep. Moldova în UE în condițiile în care acolo trupele rusesti ocupa Estul tarii iar moldoveni rusofili conduc armata si serviciile, deoarece partidul socialist promoscovit este principalul partid al tarii… Daca Tariceanu i-ar iubi mai mult pe moldoveni decat Iohannis, ar pune-o pe Dancila sa lefaca 2-3 fabrici si uzine pentru ca moldoveni proeuropeni sa se poata intoarce acasa, de unde sa voteze partide proeuropene veritabile. Asa insa, fara investitii care sa dea la oameni o paine cinstita de mancat, e inutil sa emiti pretentii…

  6. Bietul Editat DE COTROCENI….MEREU O BAGĂ PE MÂNECĂ CU LENEA LUI ȘI LIPSA DE ROMÂNISM.

  7. @Apreciați că ar trebui realizat un sondaj de opinie cu întrebarea, dacă după alegerile europarlamentare Tăriceanu mai reprezintă statul de drept sau statul paralel, ?

  8. Apreciați că ar fi necesar să se stabilească în mod clar dacă din funcția de la Parlament , Tăriceanu face solicitări către instituțiile statului, ca reprezentant al statului de drept sau ca reprezentant al statului paralel, ?

  9. Atâta este în prezent dragostea de neam și țară și caracterul majorității votanților din România domnule Tăriceanu, adularea străinilor și plecăcine în fața celui cei disprețuiește. Domnul Iohannis este omul momentului, indiferent de evidețele zilnice de peste 4 ani că nu-i pasă de viitorul ținuturilor “De la Nistru pân’ la Tisa” și viața românilor de pe aceste meleaguri! Părinții dânsului sunt în Germania, dânsul se simte la muncă în altă țară, România, conștient Germania nu este o țară unde se poate lenevi și batjocori Constituția. Pe acest om cetățenii Românie l-au ales și îl urmează și la final de mandat de președinte, mandat în care nefâcând decât navetă, a propus un Referendum despre nimic și a avut suces. Referendumul dlui. Băsescu, rezonabil, cu cei 300 parlamentari nu-l ia nimeni în serios dar cei de la putere vă perpeliți să treceți în Constituție ineptele întrebări-afirmație fără legatură cu spiritul Constituție. Și vizavi de “singurul demnitar care a reacționat dur” domnul Kelemen Hunor declară că a solicitat doamnei prim ministru Dăncilă ca fiindcă OUG-ul cu Codul Administrativ nu este publicat în M.O să se renunțe la el, să rămână cel vechi pentru că rețineți: “Este incorect să se subordoneze Interesului Național interesele Comnuităților locale”. Ați auzit-o pe plecata pe 9 ani “în alte zări de soare pline” să reactționeze ceva la această nouă obrăznicie?

  10. IZMENE pe calator …sau soarta romanilor pe mana strainilor. De vina suntem noi ca-i alegem.

  11. Sacul si petecul. R. Moldova, subiect de campanie electorala, fiindca mai departe nu poate s-ajunga. 1. Tipii nu-si vad de România însasi, distrusa (patrimoniu arhitectural, industrie, infrastructuri, institutii, de la scoala, la sanatate, administratia, cu incapabili si demagogi, fuga-nainte, de la Nastase Adrian la Tariceanu însusi si Johannis, „criticatu'” de oportunist, de parca restul ar fi altceva) si-nstrainata dupa ’89 (patrimoniu, de la comorile arhitecturale si pâna la bogatiile naturale, devastate – paduri, resursele solului si subsolului…). 2. R. Moldova A FOST ODATA în provincia MOLDOVA administrata de Stefan cel Mare. De-atuncea, însa, lucrurile s-au schimbat rau, si-asta, din cauza liderilor români. „O lasa” dracu’! Daca tara „se-ndreapta spre Est”, nu-nseamna ca-i si rau administrata. Nu cu demagogie se redeseneaza granitele, ci prin dezvoltarea unui teritoriu. Si dp asta de vedere, România n-are lectii de dat R. Moldova, dimpotriva. 3. + ca provincia i-a fost cedata Imperiului Tzarist de catre Imperiul Otoman, la 1812. De-atuncea si pâna la 1918, schimburile ei comerciale au fost cu Imperiul Tzarist, nu cu România, care, pâna la 1866, nici nu exista. „Moldovenii” vorbeau ruseste, au tot avut timp sa se rusifice. Plus ca-n provincie TOATE minoritatile s-au pastrat. Bogatie etno-folclorica, tribala, economica, însa, mult mai putzin. 4. Si-ntre cele Doua Razboaie,
    România n-a investit nici în ea însasi (tot ce s-a facut în tara dateaza de la vremea lui Carol I-Ferdinand),
    da-mi-te-n „Moldova”. Gargara. 5. Asa ca, inclusiv din cauza WW2, prin Tratatul de Pace de la 1947, de care România, de parca nici n-ar avea habar, R. Moldova a ramas … R. Moldova. Ursu’ (Tariceanu, Johannis, Basescu…) gardu’ (de sârma) si zmeura (R. Moldova). Campanie electorala. Ambii ursi (re) catindând la Presedintia României.

  12. Tariceanu are o varsta,afara e canicula,sa vedem de ce ii s-a sculat ideea cu „Noul Pact de la Snagov”:http://www.jc.md/pactul-de-la-snagov/
    Oameni buni,nu va lasati intimidati de pooliticieni care iau 4% la alegeri,oricare ar fi ele si postacii cu dero la gura de pe forum!Ce coincidenta intre articolul din Jurnalul de Chisinau DE AZI si postarea batranului edecar comuist Tariceanu,cu relatii SOLIDE in Rusia…

  13. @Ileana Rollason: Daca ocupantul maghiar ar fi facut in Transilvania intr-o mie de ani ce a facut Rusia in 150 de ani in Moldova astazi vorbeai o maghiara curata,nu franceza !Mintea ta nemobilata nu poate imagina perfidia mongola,rusii nu sunt slavi,sunt mongoli,slavi sunt polonezii,sarbii,ucrainienii!Turcia nu avea dreptul sa cedeze Basarabia si Bucovina Rusiei conform regimului capitulatiilor,de care tu habar nu ai!Moldova ad integrum nu a fost pasalic,a fost stat crestin vasal Turciei in urma unor negocieri.. Rusia a furat pamantul romanilor,zona intre Nistru si Odessa era populata cu romani De tyrageti ai auzit?De Valul lui Traian ai auzit?

  14. Va amintiti emisiunile „Leana si Costel”? Este exact ca Leana cand vorbeste sau cerseste,Costel dă o bășină lenoasă care te afundă in neant,”ce-o fi zis ăsta,a mâncat ceva stricat sau alterat”? Cu pactul de la Snagov,e amnezia cotrocenistului,ca de obicei,el voia sa se plimbe sa arate #rezist ca e numai pe drumuri sa rezolve,ce? Nimicuri!

  15. @Arhivarul (adica Anonim) : e ultima oara ca-ti raspund, fiindca esti apucat de schizo-paranoia. Nu-ti suport insultele, ai priceput? am s-anunt si ziarul, si-am sa depun si plângere, ca sa-nveti aia 7 ani de-acasa, penalule.

  16. Madam Rolansohn nu vorbeste ruseste, ci idish cu accent de Comintern.

  17. @ Ileana Rollason…..daca-i dai nas lui Ivan ti se suie pe divan…..adica tradus in limba rusa Pashol na turbinca ciortai!!!!!.si pe romaneste multa UIE…de unde rushi in Basarabia cand intre Romania si rusi este Ucraina….

  18. @Caramitru strigă în piață că „frații din Fanar” nu mai au bani, Tăriceanu fiind preocupat de activitatea lui Iohannis , care nu guvernează,?

  19. Fanfaronul Tariceanu il critica pe Johannis ca ce-a facut cu aia si cu aia, dar NU zice o vorbulita ca din Programul de guverrare PSD-ALDE Votat in Paramentul Romaniei, deci devenit LEGE, guvernarea PSD-ALDE a facut fix #NIMIC:
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    https://www.youtube.com/watch?v=o16xlQCuWM8

    Taricene, dar tu ce ai FACUT in aproape 30 de Ani de politica?
    O Avere de PESTE 1 Milion de Euro, ATAT, conform Declaratiei de avere!
    Taricene, rusine, ar trebui sa pleci la manastire dupa ce Romanii ti-au DAT un 4,2% rusinos!
    Sictir, javra ordinara, un oportunist mincinos de 4,2% da lectii zi de zi dupa ce infractorul suprem a ajuns incarcerat la Rahova!
    Taricene, sper sa candidezi la prezidentiale, vom iesi MAI MULTI la VOT sa te trimitem definitiv la gunoi!

  20. Taricene, competentule, ia spune tu, de ce OUG privind Codul Administrativ, Aprobata de Guvernul analfabetei Dancila acum 1 Saptamana, NU a fost Publicata nici Azi in Monitorul Oficial?
    Cumva, de „urgenta” ce era?

    „La 1 săptămână de la adoptare, Codul Administrativ inca NU a fost publicat în MO.
    După ce săptămână trecută Guvernul a adoptat prin OUG noul Cod Administrativ, documentul stârneşte încă discuţii aprinse.
    K. Hunor s-a dus la Guvern pentru o discuţie cu Dăncilă în legătură cu mai multe prevederi ale OUG.
    El i-a cerut Premierului să modifice Codul Administrativ şi să îşi asume forma dezbătută în Parlament.

    UDMR susţine că OUG aduce un regres în folosirea limbii materne. De asemenea, există o nemulţumire cu privire la politizarea administraţiei publice, funcţionarii publici şi înalţii funcţionari publici putând fi membri de partid.

    „Dacă încercăm să profesionalizăm adminisitraţia, statutul funcţionarului public să fie reglementat pe nişte principii. Nu ne atingem de aceste reglementări. În Parlament nu s-a dezbătut niciodată aşa.”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
    Adoptarea Codului Administrativ prin OUG a fost criticată şi Iohannis, el spunea că legea e un „grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”.

    Documentul adoptat săptămâna trecută a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social iar Sindicalistii din Adminsitratie il contesta!
    Zi, Taricene, slugoi de incarcerat la Rahova!

  21. Sau poate ne spui, tu, Taricene, de ce Ordonanta de Urgenta 79/2017, aia care a promovat „Revolutia fiscala!) care a trecut Contributiile sociale de la angajator la Angajat zace in sertarele Parlamentului si NU aveti curaj sa o puneti in Dezbatere in Parlament, asa cum CERE Legea si cum a cerut Opozitia si Patronatele si Sindicatele, nu o data?!
    Iulie 2018. „ACUZAȚII. Revoluția fiscală promisă de PSD, blocată în Parlament – Aleșii nu votează de frica CCR

    Revoluția fiscală promisă de PSD e blocată în Parlament de frica CCR. Proiectul e tergiversat de 7 luni de zile, de când OUG 79/2017 zace in Parlament.
    „Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. 3 zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un Raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, Raportul NU a fost terminat nici pana in ziua de azi.

    Guvernul a tot carpit in acest timp „revolutia fiscala” prin mai multe ordonante de urgenta. Cu toate acestea, oamenii de afaceri au atras atentia ca inca mai sunt multe probleme care trebuie rezolvate in ordonanta 79.

    „De frica atacarii la CCR. Noi am sesizat imediat Avocatul Poporului, in 15 noiembrie, in saptamana imediat urmatoare dupa ce s-a publicat in MO. Am inregistrat sesizarea, Avocatul Poporului e insa anesteziat, i s-a cerut discret sa nu apere poporul, desi se numeste avocat al poporului. In schimb, i-au promis ca ii cresc pensia. Si i-au facut o pensie speciala.

    Numai Avocatul Poporului poate ataca Ordonanta sau daca o instanta de judecata stabileste la un moment dat o exceptie de neconstitutionalitate si trimite un dosar pe rol la CCR. Altminteri nu o putem ataca. De aia au si tinut-o acolo la naftalina”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.