Ce investiție mai blochează ordonanța lăcomiei

bani-moneda-romania-inflatie

Investiția de aproape 270 de milioane de euro a Romgaz, companie de stat, în centrala electrică de la Iernut este blocată în acest moment din cauza prevederilor OUG 114, zisă și a lăcomiei, a declarat Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze.

Acesta a făcut referire la faptul că respectivul act normativ a crescut salariul minim în construcții la 3.000 de lei. „Am convocat toţi partenerii din proiect să vedem cum facem să deblocăm situaţia. Ceea ce ne-a impactat au fost prevederile din OUG 114 vizavi de construcţii, pentru că a urmat o instrucţiune, ar fi trebuit să urmeze alta care nu a mai fost dată şi încercăm să deblocăm această poveste”, a spus Volintiru. Reprezentantul companiei a susținut că Romgaz va fi nevoit să plătească costuri suplimentare celor care realizează lucrările de construcţie, însă nici aceste firme nu au o situaţie la zi. „Ceea ce este real este că firmele s-au deblocat puţin. Noi am cerut, ca să acceptăm o mărire de tarif în aceste condiţii, o situaţia detaliată pe fiecare contractor şi subcontractor în parte. Ei nu au fost pregătiţi pentru această situaţie. Pe de altă parte, şi ei au dreptate. Nu s-a pus niciodată problema devizului, atâta timp cât este vorba despre un contract la cheie. Atunci am apelat inclusiv la partea de juridic şi la partea de management de proiect, să vedem cum o deblocăm, facem un act adiţional, ca să grăbim lucrurile. Poate să mai existe o întârziere, ceva, dar proiectul trebuie să fie pus în funcţiune”, a mai declarat șeful Romgaz.

Centrala de la Iernut, de 430 MW, ar urma să fie gata la începutul anului viitor. Acesta este prevăzută să funcţioneze cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România. General Electric a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat gaze / abur.

Romgaz este unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de OMV Petrom. Pentru acest an şi-a bugetat venituri de 5 miliarde de lei pentru 2019, în scădere cu 3,2% faţă de cele realizate în anul precedent, şi un profit brut în scădere cu 28%, la 1,1 miliarde de lei. Compania, deținută de Ministerul Energiei, estimează un declin abrupt al veniturilor din vânzarea gazelor naturale din import, ceea ce trage în jos veniturile totale, iar coroborat cu creşterea chel­tuie­lilor, dinamică determinată şi de majorarea impo­zi­telor prin Ordonanţa 114 şi de creşterea cheltuielilor cu sala­riaţii, pun presiune pe rezultatul bugetat pe 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Din declaratiile acestui „director” rezulta ca ordonanta 114 blocheaza niste lucrari pentru ca nici ei nu stiu de ce. Faptul ca constructorul nu stie cati angajati are?

  2. poate vreti sa construiti cu sclavi, doar acum trei ani era un „ministru” ce vorbea de munca platita cu doi bani

  3. Am citit rezultatul pe primul semestru 2019 si este in CRESTERE nu in scadere cum afirmati, 3% a fost scaderea consumului pe tara si asta pt ca n-a fost o iarna la fel de grea ca in 2018, dar asta nu inseamna ca ROMGAZ are scadere. Mai mult investitiile in ROMGAZ continua, cititi rapoartele, stirile din presa si apoi transformati intr-o zvonistica negativa o evolutie pozitiva sau chiar dezvoltarea unei societati romanesti, sigur va deranjaza, dar asta este…
    http://www.bvb.ro/infocont/infocont19/SNG_20190814073915_Raport-S1-2019-RO—FINAL.pdf

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.