Ce urmărește China în Orientul Mijlociu?

De la începutul anilor 2000, China investit timp și resurse pentru a construi relații diplomatice și comerciale cu statele importante din Orientul Mijlociu. Acum, Beijingul are relații bune cu Iranul, Israelul, Arabia Saudită și alte regate din Golf. Strategia Partidului Comunist Chinez a fost evidențiată de prima vizită ca președinte întreprinsă de Xi Jinping în regiune, în 2016. Atunci, a fost în Arabia Saudită, iar apoi în Iran, cele mai importante țări din regiune. Strategia Chinei pare să fie menținerea unor relații apropiate cu toate statele din Orientul Mijlociu.

Pentru unii experți, această atitudine evidențiază ambiția Chinei în Orientul Mijlociu pentru anii ce vor veni – reorientarea guvernanței globale în favoarea Beijingului prin transformarea Orientului Mijlociu într-un centru logistic, într-un furnizor de combustibil al Chinei și un centru comercial dominat de China.

Un articol publicat de Foreign Affairs scrie că expansiunea chineză în Orientul Mijlociu nu va semăna deloc cu cea din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. ”Având în vedere eșecurile americane în Afganistan, Irak și în alte zone, elitele politice chineze au înțeles că politicile acestea urmate de Washington au slăbit puterea și influența globală a Americii. În mod categoric, Beijingul nu vrea să urmeze acest exemplu”, scriu Steven A. Cook si James Green, pentru Foreign Affairs. Din acest motiv, scriu autorii, este puțin probabil ca Beijingul să ia locul lăsat liber de dezangajarea americană în Orientul Mijlociu, cel puțin nu în modul în care au făcut-o americanii.

Există o motivație structurală care împiedică China să facă asta. ”Creșterea prezenței chineze este motivată nu atât de dorința de hegemonie, cât de interesele economice. Principalele motive ale expansiunii chineze sunt dependența de combustibilii fosili și dorința de a distrage atenția de la ceea ce se întâmplă cu uigurii musulmani din Xinjiang”, scrie Foreign Affairs.

În ultimii ani am asistat la o schimbare de paradigmă în politica externă americană: Orientul Mijlociu nu mai este prioritatea zero; Washingtonul a redus numărul trupelor staționate în Irak; Joe Biden a declarat că SUA se vor concentra pe un număr limitat de obiective în regiune. Însă această reducere a interesului pentru Orientul Mijlociu este contrabalansată de o mulțime de analiști și formatori de opinie neoconservatori care se tem că Beijingul ar putea lua locul SUA. ”Ei spun că SUA trebuie să se opună militar influenței economice și ideologiei chineze oriunde și oricând, de teamă că Beijingul poate lua locul Washingtonului ca mare putere dominantă. Unii cred că Orientul Mijlociu va fi unul dintre fronturile luptei pentru supremație”, scrie Foreign Affairs.

Prezența chineză în regiune este motivată în primul rând economic. Între 1990 și 2019, importurile chineze de petrol din Orientul Mijlociu au crescut de zece ori. În perioada 2019-2020, țările din Golf au furnizat 40% din petrolul importat de China, dintre care 16% din Arabia Saudită. Irakul, o țară unde SUA au injectat mii de miliarde de dolari, este printre primii cinci furnizori de petrol ai Chinei, în timp ce Iranul este pe locul opt.

Și nu este vorba doar despre energie. Marele proiect de infrastructură al Noului Drum al Mătăsii a făcut ca Beijingul să devină principalul investitor în regiune și cel mai important partener comercial pentru 11 țări de aici, printre care Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. ”Imperativele economice ale Chinei în Orientul Mijlociu, împreună cu diplomația necesară pentru menținerea relațiilor explică mult din recentele intervenții chineze în regiune”, scrie Foreign Affairs.

Există și motivații politice. China vede în relațiile cu statele musulmane din Golf un fel de asigurare împotriva unui pericol intern – Beijingul vrea să împiedice apariția unei mișcări separatiste în regiunea locuită de uigurii musulmani. ”Liderii chinezi speră că prin cultivarea unor relații strânse cu regimurile din Orientul Mijlociu și Asia Centrala vor reuși să împiedice sprijinul pentru separatiștii uiguri și să distrugă rețelele islamiste transfrontaliere. Strategia pare să funcționeze: grație eforturilor diplomatice, importurilor de hidrocarburi și investițiilor masive, Beijingul a reușit să convingă guvernele și organizațiile religioase din majoritatea statelor musulmane să nu sprijine mișcarea uigurilor”.

”SUA și China au interese diferite în Orientul Mijlociu, iar ideea că Beijingul vrea să ia locul Washingtonului în regiune nu este susținută de dovezi concludente. Conducerea chineză își va urmări obiectivele indiferent de dorințele Washingtonului: este puțin probabil ca China să stârnească vreun conflict; China va căuta să aibă relații bune cu toarte țările din regiune. Rezultatul va fi o mare luptă pentru influență între SUA și China, cu țările din regiune pendulând între cele două mari puteri, pentru a nu fi puse în situația de a alege în mod clar o tabără. În măsura în care Orientul Mijlociu va rămâne înclinat către SUA, Washingtonul își va putea menține dominația aici. Însă asta nu înseamnă ca lucrurile vor rămâne astfel pentru totdeauna”, scrie Foreign Affairs.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

16 Comentarii

  1. Repetati la nesfarsit propaganda mincinos cu persecutia uigurilor!Retineti, nici o tara musulmana nu a pus botul la minciunile pastorului german (agent CIA) ADrian Zenz de care se foloseste propaganda SUA ca „martor ocular”,in timp ce firme mari germane ca Siemens (la Urumqi)sau BASF(la Korla) care au uzine si specialisti in zona spun ca toate sunt aiureli americane

  2. E strict pentru afaceri, sunt excelenti in extindere cand e vorba de tara si viata lor!

  3. China a ajuns mai pragmatica decat USA. Isi urmareste interesele cu mai multa rabdare si perseverenta incercand sa dezvolte obiective economice comune. Fara razboaie si amenitari care intodeauna sunt paguboase.

  4. Acum daca ar finanta si miscarile separatiste din Romania pentru a forma mai apoi aliati si a continua drumul lor..

  5. Partidul are Planul cincinal
    de bagat carnitza chinezeasca de tun in regiune
    (alta chinezarie).

  6. china este imperiul facut de bubuli pe ramashitzele celorlalte imperii bubulice,
    e urmatorul Babilon.

  7. Azi China urmează liniile învățăturilor lui Confucius…
    Restul e lipsit de reală importanță practică…

  8. ???!!!! ce? „Irakul, o țară unde SUA au injectat mii de miliarde de dolari ?!!!!

    In ce au injesctat SUA mii de miliarde $$$$ei ? In sosele? Drumuri? Economie? Invatamant?
    Ntz. Printre altele a plait geas contractiri militari din SUA ….

    Au stat 20 de ani in Afganistam .. [ret de cca 1.000 miliarde dolarei . Si acum cand se retrag e zapaceala .. se spera (!) ca CHina va stabiliza sitiattia.. Poate .. poate adica el va da ocazia sa faca un ban .. „stiti putei s ava jucati cvu AKM urile ca biatetii sau puteti sa va maturizati, sa va faceti case biune, sa aveti 2 cai si un jeep .. facero .. asa ca omaneii gospodari ajunsi la vrast matura …AK ul? Curastp0a-l pune-l bine si de 2 – 3 ori pe an faceti un concurs de tir. Si nu uitati cadn va apucati sa dati la TV buzkasiurile anuntiu-ne si pe noi!”

  9. Marchievici esti gresit.Interesele sunt la fel, metodele sunt diferite.Americanii fiind mai hulpavi nu mai au timp de diplomatie si isi arata doar muschii- creierul il pastreaza sa nu oboseasca.China de 2000 de ani nu prea a avut actiuni agresive dincolo de granitele ei,cu mici exceptii.

  10. @dragos. china urmeaza in plan economic invataturile din timpul lui Ceausescu cu”societatea socialista( sociala) multilateral dezvoltata”. toti conducatorii lor au facut scoala in Romania. materia scolara se numea: codul economic proiect din 1975.

  11. @ateneianul … nu poti intelge in profunzime (= la sursa, la fibra) capitalismul daca nu studiezi „Das KAPITAL”

    Stiu ! …pentru unii nu mai e „modern” … e „rasuflat” si tamp ” : Alora le zic …Teorema lui Pythagoras … trebuie sa fie „moderna” pentru a fi un adevar peren ? !

    😉 … 😀 cine baga capul in nisip si incerca sa reinventeze roata deja inventata de K. Marx … nu munceste OPTIMIZAT!

    🙂

    PS: Atentie si la voi, la Bukale … v-am mai zis … or fi probleme politice in August ( cu surprize si rasturnari de functii ! …voi insa nu ma credeti ! Verificati-mi „predictiile” inainte de-a ma suspecta de genialitate = e doar acces la retea … nimic mai mult 😉 !

  12. Mishteaux….la ce ti-a folosit Pitagora cind tot timptzel ai ramas ?….Hai, birrrr

  13. @IMGB …tamptzel netampitzel …ti-a placut cum a anticipat pentru doritorii de pre-informatii faza cu8 Hunter Biden ?
    Mai vrei informatii tampitzele ?

    😉

    😀

    Mishteaux e mai prost si mai tampit decat pare ( unul acre stie si are acces la … e prosst daca nu „tine pentru el” 😉 !

    [apropeaux … :* … Mercy de compliment ! 😉 ]

  14. Comparatim va rog 😀 :

    „”IMGB spune:
    13 AUGUST 2021 LA 4:25
    Mishteaux….la ce ti-a folosit Pitagora cind tot timptzel ai ramas ?….Hai, birrrr””

    cu:

    mishteaux ( unuia caruia i se intampla profetiile !) spune:
    12 AUGUST 2021 LA 14:47
    PS: Atentie si la voi, la Bukale … v-am mai zis … or fi probleme politice in August ( cu surprize si rasturnari de functii ! …voi insa nu ma credeti ! Verificati-mi „predictiile” inainte de-a ma suspecta de genialitate = e doar acces la retea … nimic mai mult ? !
    = = = =

    E @IMGB un idiot, un cretin sau un securici-mititel-tamp …in viziunea politici
    de Bukale …inn curs !

    [nu v-am spus ca MISHTEAUX e SPECIAL ? 🙂 ]

    „mintea de pe urma” va ajuta acum sa-ntelegeti ce bolboroseam aici ?

    (va-ntreb razand ACUM : Credeti in … PROFETI ? // Credeti in … mine ? 😉 )

  15. Mishteaux …cum le zici tu elevat (la nivel de IQ>145) binen pitite printre „verzi si uscate”
    doar geniile -ti pot reprosa vre-o vina 😉
    pentru altii (IQ -normali 🙂 ) …esti si vei ramne un naiv
    nevinovat 😀 !

    😛

  16. La ce …”retea” ai acces
    ca la Bukale e
    bezna !
    [golden … d… ?]
    😛

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.