Dezastru pe Lacul Bicaz

După viitura produsă în 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale râului Bistrița continuă să aducă importante cantități de deșeuri – în special plastic  și resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac.
Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice și 10 tone de alte deșeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafața lacului) și se întreaptă în mod natural către frontul de retenție al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru). Hidroelectrica, companie deținută de statul român, susține că face eforturi susținute și constante pentru ecologizarea luciului de apă și a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. În plus față de deșeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuială, începând cu primăvara acestui an 37 tone de lemn, 15 tone PET-uri și 3 tone de alte deșeuri.
Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridică la suma de 861.000 lei fără TVA.
”Încă de la începutul anului am atras atenția tuturor autorităților competente asupra poluării grave din zona râului Bistrița. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acțiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiștii și riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autoritățile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme și normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovați de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deșeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriașe pentru  poluarea de care nu este responsabilă și, mai mult, este ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plătește? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanță, de la autorități. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem și pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare”, Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.
În data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obținut în instanță, anularea măsurilor impuse de Garda Naționala de Mediu – Comisariatul Județean Neamț, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv: îndepartarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016; igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați. Hidroelectrica a recurs la soluționarea pe cale juridică a divergențelor cu Instituția Prefectului Jud. Neamț și Garda Națională de Mediu, după ce a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activității la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activității a fost suspendat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Hidroelectrica nu face mai nimic pentru ecologizarea lacurilor de acumulare ,pline de gunoaie aduse din amonte!Din faptul ca unele dintre lacurile astea sunt in administrarea Apelor Romane, din lenea celor din centralele hidro,desi au si barci cu motor in dotare si pot face ecologizarea,si din faptul ca depozitarea deseurilor din lacurile de acumulare e o problema nationala !

  2. Decat sa va lamentati atata ,puneti mana si curatati lacul.Nu cred ca pentru hidroelectica e o problema achizitia unor barci pentru strangerea deseurilor.Apoi apele romane plus garda de mediu sa urmareasca in amonte respectarea curatenie,aplicand amenzi usturatoare pentru cei ce incalca aceasta si problema se rezolva .Doar cu articole prin jurnale problema nu se rezolva de la sine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.