Cei mai noi clienți ai lui Vâlcov: OMV, RCS&RDS, Iohannis, Putin

Darius Vâlcov, consilierul personal al premierului Viorica Dăncilă, continuă atacurile pe pagina sa de Facebook, ultimii clienți fiind OMV, proprietarul OMV Petrom, Klaus Iohannis, RCS&RDS, societatea controlată de Zsoltan Teszari, și indirect Vladimir Putin. „În ianuarie 2018, Mr Seele (Rainer Seele, n.r.), CEO OMV și Mr Werner (Klaus Iohannis, n.r.) discuta în privat despre gazele din Marea Neagră. În iulie, Parlamentul adoptă legea offshore, cu o mică modificare de 6 miliarde de dolari în plus pentru statul român. În august, Mr. Werner respinge legea offshore. Tot în august, postul național de televiziune austriac ORF devine brusc interesat de România și acuză represiuni din partea jandarmeriei române. Vom vedea continuarea! Dar de data asta va asigur că statul român va cere ceea ce i se cuvine. P.S. Mr Seele and Mr Putin, two good friends (Mr Seele și Mr. Putin, doi prieteni buni, n.r.)”, este postarea lui Vâlcov, însoțită de două fotografii:  prima ce îi prezintă pe Seele și pe Iohannis și cea de-a doua pe Seele și pe Putin.
Reacția oficialului român vine în contextul în care compania OMV Petrom întârzie răspunsul în legătură cu oportunitatea  exploatării hidrocarburilor din perimetrul Neptun Deep, aflat în apele adânci ale Mării Negre românești. Decizia va depinde de regimul fiscal, liberalizarea pietei gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale. Cel mai probabil, răspunsul austriecilor va veni în acest an. Totodată, decizia va depinde și de partenerul american ExxonMobil. Într-un material apărut luna trecută în The Wall Street Journal se spune că șansele ca americanii să adopte o decizie de investiție favorabilă ar putea fi afectate nu numai de brusca creștere a fiscalității adoptate de Parlamentul român, ci și de schimbarea politicilor investiționale ale noii conduceri a gigantului petrolier. În 2017, compania americană a anunțat că rezervele de 3,6 miliarde de barili din Canada (dintr-un proiect de nisipuri bituminoase care a costat peste 30 miliarde de dolari) nu pot fi exploatabile comercial. Până în prezent, Neptun Deep, concesionat de OMV Petrom și ExxonMobil, se dovedește a fi mult mai sărac (390 de milioane barili echivalent petrol) decât zăcământul din Canada. În plus, cheltuielile ExxonMobil în Marea Neagră românească sar de 60 de lei/MWh din cauza cheltuielilor de capital, operaționale, administrative și de transport, a taxelor pe producție, a cheltuielilor cu redevența sau cu noua formulă de impozit pe venitul suplimentar aprobată de către Camera Deputaților. Un prag maxim mulțumitor ar fi de 40 de lei/MWh.
Oficialii OMV Petrom și ExxonMobil nu sunt de acord cu regimul fiscal gândit de PSD pentru exploatările din Marea Neagră. Richard Tusker, șeful ExxonMobil România, și Christina Verchere, directorul executiv al OMV Petrom, au fost prezenți la discuțiile comisiilor reunite de administrație, buget și industrii ale Camerei Deputaților pe marginea legii offshore. Aceasta a avut loc imediat după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a propus ca pentru gazele naturale extrase din Marea Neagră cota de impozitare să fie de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore (pe uscat), de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/Mwh, cota marginal superioară urmând a ajunge la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. “Am analizat documentul cu amendamentele pe care ni le-ați prezentat astăzi, după începerea ședinței. Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, a spus Tusker. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a declarat Verchere.
Darius Vâlcov a făcut referire, în postarea sa, la afinitățile lui Rainer Seele cu rușii. Înainte să vină la conducerea OMV, în 2015, Seele a condus Wintershall, o subsidiară deţinută de către gigantul chimic german BASF. Relaţiile Wintershall cu ruşii de la Gazprom sunt foarte strânse. În toamna anului 1990, Wintershall şi Gazprom au început o cooperare apropiată care a prevăzut acţiuni de marketing pe piaţa germană pentru gazul rusesc.
Un alt atac al consilierului premierului s-a referit la RCS&RDS, compania „miliardarului fără chip” Teszari. „Acum două săptămâni am atras atenția asupra neregulilor de la data listarii Digi. Am revenit și am întrebat ASF-ul (Autoritatea de Supraveghere Financiară, n.r.) dacă este adevărat că valoarea contabilă a acțiunilor DIGI este de 1 leu și 8 bani. Încă aștept răspunsul la această întrebare! La data listarii, acțiunile DIGI erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puțin) și continuă să scadă. Pentru corectă informare a românilor continui să întreb ASF: 1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acțiuni la DIGI, prin intermediul fondurilor de pensii (Pilonul II)? 2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasați pe acțiunile DIGI s-a dus în contul unei firme offshore din Cipru? 3) Este adevărat că datoriile DIGI depășesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziționeze acțiuni la o companie urmărită penal?” susține Vâlcov în postarea sa.
Luna trecută, Vâlcov declara că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS&RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an, scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor. „Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect şi spui cumpăraţi acţiuni la Digi, că acţiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu eşti cu 25% mai puţin, nu te dezvolţi, îţi faci mai multe datorii, să ştii că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni, pe bursă, poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conştienţă că în 3-4 ani nu se va mai trage cabluri în România şi nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie şi le iei banii de pensii…”, spunea atunci consilierul de stat. În replică, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a precizat că afirmaţiile lui Vâlcov pun într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanţele Pilonului II de pensii private din România. Administratorii Pilonului II din România precizează că toate comisioanele percepute sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum şi de alte sisteme de economisire. Studiul „Update of IOPS Work on Fees and Charges”, realizat de IOPS (organizaţia ce grupează toate instituţiile de supraveghere a sistemelor de pensii private şi asigurări din statele lumii) în 2014, a arătat că valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4531 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Nu vă băgaţi banii la niciun fond de investiţii – inclusiv de pensii – dacă nu aveţi certitudinea că administratorii sunt şi participanţi la fond în cotă semnificativă. Adică direct interesaţi de creşterea valorii unităţii de fond.
    Altfel o să le pese doar să-şi încaseze lefurile şi comisioanele.
    Fondurile administrate de bănci sunt cele mai slabe, fiindcă banca are alte afaceri şi profituri mult mai importante iar cei care administrează fondurile sunt doar nişte salariaţi oarecare.

  2. Si uite-asa cinstita jermanica si sluga ei marunta,austrioara,lupta de zor impotriva Koruptionen aus Rumaenien,cu ajutorul generos al Gazprom si al Tzarului tuturor rusilor. Evident,aceasta lupta este si va fi sustinuta de Marele Alb si de micii sugaci de licurici.

  3. Minunat răspunsul Asociație de administrare a pensiilor private: la afirmația că se cumpără din banii celor ce cotizează la fondul de pensii, acțiuni la o societate ale cărei acțiuni sunt pe pierdere, răspunde că percepe comisioane mai mici decât în alte țări. Pe ce să mă percepi și comisioane, pe banii care-i pierzi. Cât despre grija statului român și a Consiliului audiovizualului pentru o bună informare și conoaștere a istoriei romănilor, postul de televiziune amintit care are aproape monopol în Ardeal în anul Centenarului ne intoxică și anul acesta ca și anii trecuți cu filme despre Hitler, obligatoriu măcar unul pe săptămână, despre regii și reginele Angliei, despre au coborât sau nu americanii pe Lună, orice, numai despre România nimic.

  4. Nu inteleg ce are comisionul de administrare mai mic practicat de fondurile romanesti de pensii cu faptul ca au pierdut 30% din suma investita (cumparat la 40-41 lei,valoare azi 28 lei)in actiunile DIGI.
    Era corect sa ne informati cu sumele investite de fiecare fond de pensii in aceste actiuni pentru a ne da seama de dezastrul ecstei investitii si cat am pierdut fiecare din banii de pensie
    Dar subiectul nu va intereseaza , nu poate fi exploatat anti-psd ?!?!Pe noi ne intereseaza pt.ca sunt banii nostrii in joc , nu politica.

  5. OMV, RCS&RDS, Iohannis, Putin, nu sunt „clientii noi ai lui Valcov”, sunt clienti vechi, fie ca vorbim de economie, politica sau strategie militara!!! De ani buni de zile unii fura statul roman, Iohanis are mari probleme cu Constitutia si partizanatul politic, altii ne ameninta militar. Cred ca aici, Valcov are multa dreptate!!!

  6. ca şi în alte dăţi, cititorii – comentatori pun întrebări evident mai deştepte pentru fondurile de pensii decât autorul: ce are comisionul perceput cu valoarea tot mai scăzută a acţiunilor achiziţionate de la rds-rcs?

  7. Valcov a fost sutat de marlanii de la FMI dupa ce le-a spus ca e vremea sa cam plece acasa…… Dupa plecarea „emisarilor” fmi-sti, DNA a gasit tablouri, bijuterii si alte chestii „ilegale”…. Si l-au dat jos din functie, la plansul si oracaiala „expertilor” mondiali…. O golanie oribila, aplaudata de pupincuristii pro Occident… Romania nu are voie sa se dezvolte-asta e ideea euro-atlanticului. Ci doar sa cedeze toate parghiilem si resursele in mainile COTROPITORILOR care-si platesc gras mercenarii!!!!!!!

  8. in conditiile participarii statului la pilonul II de pensii acesta s-a constituit ca fiind profund imoral (chestie care oricum nu conteaza in „noua” societate pe care o cladim cu sarg!)…poate ca dusul rece oferit de pierderile acestui „pilon” (vezi si ENRON!) ii va trezi pe hamesitii si zurbagii care cred ca tineretea este vesnica si nu este nevoie de solidaritate sociala…NU UITATI: venim pe rand dar ne ducem pe sarite si nu se stie NICIODATA ce ne rezerva viitorul

  9. UNIVERSITATILE PRIVATE , INFIINTATE CAFUNDATII CARE AU FACUT DIN SECURISTII OCTOGENARI, NONAGENARI, BONDREA, ARDELEAN, LUBURICI, SPANULESCU etc etc multi miliardari fara sa pșateasca taxe , impzite intimp ce labiserica toatsa lumea se pricepe si urla.gata,sacii cu bani impartiti intre famiglii, amante, nepoate, impostori, fabricile de hartii ce au taxat cu 300-500% mai multi studenti decat planul aprobat de minister, cu un ARACIS PLIN DE INGINERII LUI ABRAMBURICA, INCOMPETENTI, CORUPTI, INDOLENTI-DESFIINTAT, dupa licente si masterate, doctorate in 6 luni l politicieni, sefi de institutii, magistrati cumparati, ofiteri, amante, rubedenii. bugetul ve creste cu 10-20%!!!

  10. surse bugetara=UNIVERSITATILE PRIVATE , INFIINTATE CAFUNDATII CARE AU FACUT DIN SECURISTII OCTOGENARI, NONAGENARI, BONDREA, ARDELEAN, LUBURICI, SPANULESCU etc etc multi miliardari fara sa pșateasca taxe , impzite intimp ce labiserica toatsa lumea se pricepe si urla.gata,sacii cu bani impartiti intre famiglii, amante, nepoate, impostori, fabricile de hartii ce au taxat cu 300-500% mai multi studenti decat planul aprobat de minister, cu un ARACIS PLIN DE INGINERII LUI ABRAMBURICA, INCOMPETENTI, CORUPTI, INDOLENTI-DESFIINTAT, dupa licente si masterate, doctorate in 6 luni l politicieni, sefi de institutii, magistrati cumparati, ofiteri, amante, rubedenii. bugetul ve creste cu 10-20%!!!

  11. Printre interesele majore ale Rusiei in RO ,sunt controlul RO prin mercenari de ai nostri infiltrati peste tot,in administratia de stat,in firme private si prin firme proprii private ( vezi alro Slatina si oteluri speciale din Taegoviste etc. iar pe altele le-au inchis ,ex.tevi Republica si rafo Onesti de unde au vandut cat au putut metale feroase ,neferoase inox s.a.). In afara de asta participa prin firmele lor la prospectiuni si exploatarea resurselor noastre, mergand la mai multe capete ,respectiv daca RO le va face concurenta la export gaze si petrol ,dar si faptul ca nu vom mai importa gaze de la ei prin consumul celor din exploatarile noastre romanesti ,ei se vor alege cu parte din resursele noastre, in aceasta batalie cu americanii ,care vor sa le limiteze exporturile lor in UE ,pt a le limita cat mai mult incasarile in euro si astfel rusii sa aiba bani mai putini pt. industria militara ,dar si civila.Astfel RO trebuie sa fie oprita cat mai mult a exploata ,exporta si a-si dezvolta si moderniza infrastructura. Ca de obicei suntem la mijloc ,unii ne vor resursele aproape pe gratis ,pt.a-i lovi pe rusi plus profit ,iar ceilalti sa ne impiedice sa exploatam resursele ,de care insa vor profita si ei. Prin urmare trebuie sa avem grija pt.ca rusii sunt periculosi ,au rabdare si isi urmaresc cu tenacitate si abilitate interesele.In mod corect diplomatii si serviciile noastre ar fi trebuit sa dea linia cea mai favorabila pt.noi.Cred ca gandirea celor care au condus si poate si cei care conduc astazi RO ca sa-i
    lasam pe toti( prieteni si potentiali dusmani ) sa ne exploateze resursele cu profit maxim ,este gresita si paguboasa pt. noi ,in sensul ca dupa ce se termina resursele si vom fi storsi ca o lamaie ,vom fi aruncati la gunoi ca si lamaia stoarsa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.