Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa în 2023, la Arad

Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, în judeţul Arad, până la sfârşitul primului trimestru din 2023, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat transmis marţi, proiectul va avea o putere instalată de 1.044MW, având în plan să includă o soluţie de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

Energia generată va fi vândută către consumatori comerciali şi industriali prin Acorduri de cumpărare de energie pe termen lung.

„Suntem mândri să facem parte din procesul de tranziţie al României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în vremuri aşa de interesante ca cele pe care trăim acum. Energia verde este mai ieftină şi mai curată şi nu creează dependenţă faţă de alţii. Noi ne bazăm pur şi simplu pe soare şi pe vânt”, a declarat Sebastian Enache, head of M&A, Monsson.

Jim Campion, chief executive Rezolv, a subliniat că proiecte de genul acesta vor avea o contribuţie importantă şi în atingerea celor două obiective pe care România şi le-a asumat: creşterea independenţei energetice şi reducerea emisiilor nete la zero”.

„Ne îndreptăm către o epocă nouă pentru energia regenerabilă din Europa. Asemenea proiecte ne vor permite să furnizăm energie curată, foarte competitivă, fără subvenţii şi la un preţ stabil pentru consumatorii industriali şi comerciali”, a spus el.

Parcul fotovoltaic se află în etapa finală de dezvoltare, urmând ca până în iunie 2023 să înceapă construcţia. Rezolv Energy evaluează deja soluţii tehnologice şi opţiuni de finanţare prin împrumut. Monsson şi Rezolv au planuri mari şi în ceea ce priveşte reconversia profesională a oamenilor din zonă şi implicarea cât mai mare a forţei de muncă locale în lucrările de construcţii şi operarea parcului fotovoltaic.

Parcul fotovoltaic va fi proiectat, construit şi operat la cele mai mari standarde sociale, de mediu şi de guvernanţă (ESG), cu un accent deosebit pe integrarea activităţilor agricole din perimetru. Mare parte din terenul agricol de slabă calitate va fi transformat în păşune, fiind astfel controlată vegetaţia în exces.

Înfiinţat la începutul acestui an, Rezolv Energy beneficiază de o echipă de conducere experimentată, care a mai dezvoltat şi gestionat anterior un portofoliu important de proiecte de energie în Europa Centrală şi de Sud Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni. Luna trecută compania a anunţat parteneriatul cu Low Carbon pentru livrarea parcului eolian „Vis Viva”, cu o putere instalată de 450 MW, aflat la sud de Buzău.

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experienţă bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenţii, la un preţ stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali şi comerciali şi pentru alţi beneficiari care operează în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Având un management cu o experienţă de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investeşte în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare şi stocare – de la stadiul de dezvoltare până la construcţie şi până la funcţionarea pe termen lung.
Cu sprijinul investiţiilor pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanţi investitori în energie din lume, Rezolv Energy construieşte un portofoliu de multi-gigawaţi care va ajuta companiile şi ţările să-şi satisfacă nevoile energetice de astăzi şi în viitor.

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 MW în dezvoltare. Printre poveştile sale de succes se numără peste 2.000 MW deja construiţi (1100 MW eolian şi 1.000 MW fotovoltaic), dintre care cea mai importantă realizare este cel mai mare parc eolian on-shore din lume, cu excepţia SUA, de 600 MW şi acum cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.

Foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

25 de Comentarii

  1. o putere instalată de 1.044MW

    -activa doar la ora 12 a zilei de 21 iunie (solstiul DE VARA)
    daca nu sunt nori.
    (un fel de halloween invers, „cultul soarelui”)

  2. voma lui „vom” se sustine cu „va fi”,”in tara noastra”
    (ca la meteo;nu credem ca la protv s-a pronuntzat vreodata „romania” ci doar „tara noastra”,
    „in tara noastra vremea VA FI”
    -la ce te astepti de la cariciopteru busu?)

  3. Toate investițiile merg în Erdely. Prietenii știu de ce ? Dar gial Ciucă?

  4. Tălmăcire: Vom lua cea mai mare țeapă din Europa.
    Spaniolii, cu cele mai multe solare, s-au socotit deja; sînt în pierdere.
    Studiu: Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources, Gabriel Calzada Álvarez PhD., Raquel Merino Jara, Juan Ramón Rallo Julián, José Ignacio García Bielsa
    Nu știu dacă aici scrie că păcăleala merge atît de departe că vînd solară și noaptea.

  5. Solarele produc mult cand n-ai nevoie si putin spre deloc in mijlocul iernii cand iti crapa maseaua.

  6. Astia-s zdraveni la cap? Ia uite ce apune… … finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, în judeţul Arad, până la sfârşitul primului trimestru din 2023… iar cateva randuri maijos: Parcul fotovoltaic se află în etapa finală de dezvoltare, urmând ca până în iunie 2030 să înceapă construcţia.

  7. Daca faceti CALCUL TEHNICO ECONOMIC, cat costa panourile si cat valoreaza ce produc aceste panouri, se vede clar xa sunt NERENTABILE. Au acumulatori care in 4 ani se yzeaza si costa foarte mult. Vor rezulta munti de acumulatori toxici, poluanti a caror neutralizare va costa alti bani. Utiliratea acestor panouri este doar in zone izolate ,pe munte, in delta si pe planeta Marte.

  8. Cel mai mare parc fotovoltaic in Romania? Dar cine se aprovizioneaza direct de la sursa, cumva ungarica? Cel mai mare parc dar, romanii platesc cel mai mare pret!

  9. De la panourile astea nu prea o sa va incarcati tabletele, doar blitzurile la telefoane pt fotografie si aia o data, ca prea va-ntindeti: pe segmentul proletariatului de rit solar care asteapta in noul program industrial de munca zi-lumina se afla la un capat Airbus(20km Graniceri-Gyula) iar la 200 km BMW (Debrecen), Cum la Bucale nu cumparati tramvaie, surplusul merge spre centrul Ungariei la Lenovo. Airbus poate sa faca si submarine in Ungaria ca va avea curent asigurat de pe cele 11000 de hectare pamant arabil scos din circuit; Airbus se intinde pe doar 200ha. Bun si trocu: pita ungureasca contra obraznicie ungureasca. Acu cativa ani incercau unii din America sa bata toaca in pamant de se cruceau babele la Curtici(Arad) in cautare de gaz de sist, da unu Musca cu Combinat Agro-ind. le-a facut papucii.

  10. Asa sunt de efiente incat toti occidentalii sunt disperati dupa gaz si petrol.Firmele producatoare de fotovoltaice din occident erau spre faliment,o parte s-au inchis,altele au trimis lucratorii in somaj.Bine ca se gasesc fraieri, ca noi, sa-i scoatem din faliment platind certificatele verzi,pentru cei care le instaleaza,ca doar nu investesc din banii lor ci tot din ai nostrii.Luna trecuta am platit peste 70 roni,certificate verzi,deci noi le dam bani si dupa aceea ei investesc ,,intreprinzatorii,,Oare Mutmark,patronul are pe casa si in curte, la locuinta lui din MOnaco,fotovoltaice?

  11. Va inshira si exexuta Ceausescu pe toti pe stadione, daca afla ca veti distruge pamantul arabil cu structuri metalice si fundatii de beton dupa ce a inceput constructia la CNE Cernavoda de 5 grupuri. Am aruncat industria ca putzea celor din ue, am inchis CET-urile la indemnul pertenerilor si asteptam ca la iarna sa fie soare sa avem energie electrica.
    P.S. Cand veti auzi Viscolul, sa nu credeti ca moristile din Dobrogea vor functiona, au si ele restrictii pentru vant maxim, iar fotovoltaicele nu vor produce nici macar pentru serviciile propri

  12. Normal, tot in vestul tarii, mai exact in fosta Austro-Ungarie (a se vedea si dezvoltarea oraselor precum Clujul, Oradea, Timisoara).

  13. nemtii scot eolienele de pe locul unde au carbuni in subsol ca sa dea drumul la termocentrale,noi le plantam!toata lumea si-a dat seama ca energia asta verde,deocamdata,e o gogorita impusa de niste hapciupalitici ai mediului!dom’le ,si mie-mi trebuie un aer curat,nepoluat,dar parca atunci cand mi-e frig,si n-am cu ce ma incalzi,imi cam bag picioarele in el mediu!AVEM TERMOCENTRACE SI CARBUNE DE CEA MAI BUNA CALITATE CIUCAAAA,DE CE LE INCHIZI ,CAND NIMENI NU TI-A CERUT ASTA?

  14. Să vezi circ, după 10 ani, când vine înmormântarea panourilor actuale, toxice ca iadul, și nimeni n-o să mai vorbească de prostii climatice cu elici și tigăi.Dacă plantau o pădure și tot era ceva.Asta-i o cretinitate comandată de Bruxelless ghioceilor de București și împinsă cât mai departe, în vest dar nu prea aproape de Ungaria, ca să nu se supere în caz de deversări toxice.Firma lu pește ia banii iar fraierii rămân cu cobaltu’n acvifer.Oeste cinci ani, chinezăria produce jumate.La 1.000 MW îți trebuie cam 140.000.000 mp (la 0,1kw/mp + pauză pentru înclinare și tehnologică, de spălat cu apă distilată și trecut capra păscătoare de buruieni), adică cam 1400 ha..Si asta într-un mediu curat, departe de oraș și prafurile lui.Tare ecologie, ce mai!Și probabil pe un deal, ceva, pentru înclinație optimă.Asta-i altă țeapă, după aia cu tona de la Pfizer.Tona de dolari, that is!..

  15. O centrala fotovoltaica produce energie electrica intre 1200-1500 ore anual,dar nu uitati,energia este gratuita ca pret al combustibilului infinit!
    Decat sa ai un camp de buruieni,mai bine montezi panouri voltaice,buruienile cresc si sub panouri,nici un deranj ,producerea energiei este la alt ‘etaj’

  16. Păi ce le mai trebuie iobagilor pită sau mămăligă, pun panouri fotovoltaice că așa vor grofii s-o ardă a la Greta ce salvează planeta. Bă pământul trebuie cultivat cu garau pentru pită nu cu panouri fotovoltaice care produc curent electric cu 5 lei / KWh…

  17. Energia e gratuita daca scoti bani in plus cat ai dat pe fotovoltaice.
    Dar nu scoti banii. Pierzi bani.
    O tara poate pierde si bani doar pentru statii meteo din varf de munte unde nu poti duce curent electric.
    E o mafie politica care primeste subventii de la stat pentru energie verde. Pentru bani mafia distruge Romania . Arestati-i si puscarie lunga si grea.

  18. Cum sună asta? „Înfiinţat la începutul acestui an, Rezolv Energy…este un producător independent de energie regenerabilă cu o experienţă bogată în domeniu.”

  19. „va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.”

    Ce fac aia 500, spala panourile de mizeria depusa pe ele ? Locuri de munca de 2h pe zi platite fara contributii din certificatele luate pe facturile la curent ? Pe voi cine va plateste, Ursula ?

  20. fratilor, v-ati dus dupa fenta. e ca dizelul electric care nu polueaza…… o termocentrala pe gaz va da curent unui „bec gigantic” care va lumina un parc fotovoltaic care va da curent curat. e ca masina electrica care este incarcata cu un generator pe baza de benzina….si vor incasa si subventii pentru curent si pentru masina.

  21. LOL. maxim 1 comentariu pozitiv, restul doar critici. Ce aveti fratilor, va e ciuda ca nu e la voi in curte parcul? Sau chiar nu intelegeti modul de functionare? Cat despre faptul ca se duca energia in HU, pai e tot vina guvernantilor ca n-au atras investitii. Turcia, Rusia, China, Brazilia stau la coada ca la usa cortului sa vina cu bani, problema e ca pe statul nostru il doar doar de bugetari, nu de investitori.

  22. Majoritatea care comenteaza sint ingineri, nu puliticieni baietzica…tuuu???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.