Chestiunea aurului: Dăncilă nu e de acord cu proiectul lui Dragnea

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă și trei abțineri.

Inițiativa legislativă care ca obiect repatrierea rezervei de aur pe care România o deține la Banca Angliei, elaborată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, nu este împărtășită de Cabinetul Dăncilă, conform unui punct de vedere prezentat în ședința de guvern. Executivul susține că orice modificare și/sau completare care privește Statutul Băncii Naționale a României presupune, în mod obligatoriu, consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene. Proiectul legislativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, în sensul instituirii obligației de informare „de îndată , dar nu mai târziu de 20 de zile” a Parlamentului și a Guvernului de către Banca Națională a României, în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor internaționale ale statului, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs. De asemenea, se propune ca din rezerva constituită, Banca Națională a României să poată depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot să depășească 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

”Precizăm că sintagma „rezerva constituită” (art. 30 alin. (4) din inițiativa legislativă) este neclară, neînțelegându-se unde este constituită această rezervă și
la ce fel de rezervă se referă, mai ales că în cuprinsul legii se găsesc referiri și la alte tipuri de rezerve. Astfel, se impun clarificări pentru un plus de rigoare
legislativă. Ca urmare a intrării în vigoare a acestor modificări, pentru a se asigura respectarea procentului prevăzut la art. 30 alin. (4) din inițiativa legislativă,
respectiv 5%, ar urma ca depozitul de aur ce depășește acest procent să fie adus în țară. Cu toate acestea, inițiativa legislativă nu stabilește un termen limită în care trebuie aduse la îndeplinire aceste prevederi. De asemenea, nu există prevederi cu privire la condițiile de depozitare/păstrare a aurului, astfel încât să se poată determina eficiența cu care vor fi aplicate dispozițiile preconizate. Prin urmare, considerăm că era necesară instituirea unor dispoziții finale în acord cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 24/20002. Având în vedere prevederile actuale ale art. 30 alin. (2) din Legean r. 312/2004 potrivit cărora „Banca Naţională a României urmăreşte menţinerearezervelor internaţionale la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României”, revine Băncii Naționale a României, în virtutea principiului cooperării loiale, să fundamenteze consolidarea credibilității financiare a României. Așa cum a statuat și Curtea Constituțională în jurisprudența sa, „principiul cooperării şi colaborării loiale între instituţiile publice presupune intenţia şi totalitatea acţiunilor acestora de a crea împreună premisele necesare executării propriilor atribuţii şi obligaţii constituţionale sau legale într-un sens şi obiectiv final comun, cel al bunei funcţionări a statului. Cooperarea şi colaborarea inter-instituţională trebuie să fie loială, adică cu bună-credinţă, în spiritul respectării literei şi spiritului legii şi în sensul atingerii scopului protejat de lege, şi nu în sensul contrar, al împiedicării reciproce sau al blocării activităţii unei instituţii ale statului”. (considerentul 97 din Decizia nr. 875/20183). Având în vedere prevederile art4. 127 alin. (4) și ale art5 . 282 alin. (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și art. 2 alin. (1) liniuța a 3 – a din Decizia nr. 98/415/CE a Consiliului, semnalăm că orice modificare și/sau completare care privește Statutul Băncii Naționale a României presupune, în mod obligatoriu, consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene.Punctul de vedere al Guvernului Având în vedere obiectul de reglementare, Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei iniţiative legislative”, se arată în documentul guvernamental.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

5 Comentarii

  1. acum înțeleg zicala: ,,somnul rațiunii naște monștri,, Dăncilă a dormit rău și când s/a trezit fiindcă a visat aur a vorbit …. .acum se pricepe și la aur. Dragneo te plâng , dacă mai doarme… .

  2. Nu avem noi habar ce interese, ce presiune trebuie sa fie ca acest aur sa stie acolo unde ii e locul 😀 Noi doar sa stim ca il avem si sa ne laudam cu el. E suficient. Sunt presiuni la fel de mari ca in situatia legiferarii la darea in plata, la taxarea bancara, la modificare calcul ROBOR, la taieri de paduri, la extragere de resurse. Unde sunt interese mari si presiunile vor fi mari. Cum asa. Sa zici. Aurul este al Romaniei, nimeni nu ni-l ia. oricand verificam fiecare lingou bla bla bla. Cand e vb de adus inapoi, uhhh aahh trebuie acordul BCE … de ce nu si FMI si FED? Pe bune? Cat de prosti au fost romanii ca l-au tinut pana acum acolo. Sa ne zica si noua BNR cat a costat transportul acolo, depozitarea an de an, ce plati s-au facut si daca au produs ceva in acest an beneficiu pentru tara. Nu ma refer ca a crescut gramul ca asta e clar. Pe principiul ca il tinem acolo 100 de ani. 200 de ani. Romania ce are de castigat? Doar credibilitate? Eu cred ca si de acasa daca il ai ai aceeasi credibilitate, doar ca abia atunci e corect. Daca eu am 10000 de euro acasa nu sunt credibil, dara daca mii duc la banca, mama ce credibil sunt de a doua zi 😀 E cusuta cu ata alba. Veorica nu a scris un rand. A primit servicta de la oamenii din umbra ai BNR si a bancherilor.

  3. Ce ne spune noua doamna Dancila? Ne spune invaluit ca de fapt Romania nu poate sa decida de capul ei ce poate sa faca cu aurul ei drept pentru care trebuie aprobare de la stapan, adica BANCA CENTRALA EUROPEANA. Buna treaba… Pe timpul impushcatului asta se numea tradare si se lasa cu plutonul de executie. Cine-i vinovat de situatie? Conducerea bancii nationale plus serviciile secrete romanesti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.