Repetăm situația de dinaintea crizei

Cifre care arată vulnerabilitatea economiei românești

Consiliul de Administraţie al BNR anticipează creşterea inflaţiei

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României anticipează pentru următoarele luni o accelerare a inflației, ca urmare a reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și a scăderilor de prețuri administrate.

Principalele influenţe suplimentare sunt aşteptate să decurgă din evoluţia preţului combustibililor, în condiţiile relativei măriri a cotaţiilor petrolului, din recenta creştere a preţurilor alimentare volatile şi ale produselor din tutun, precum şi din dinamica relativ mai înaltă a preţurilor administrate.

Cât de mult ne lipsesc investițiile

Explozia consumului, care ține creșterea economică uriașă înregistrată în România, 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier pe trimestrul al treilea din 2017, a făcut ca anul trecut să se consemneze o situație similară celei din 2008, cu puțin timp înainte de declanșarea crizei economice. Acum, ca și atunci, consumul final real ca pondere în PIB a sărit de 100%. În schimb, 2017 s-a prezentat mai rău ca 2008 la capitolul investiții, nici 25% din PIB comparativ cu aproape 40%. De altfel, anul trecut am fost cu investițiile la nivelul anului 2005. La 11 luni, de exemplu, ponderea investițiilor în PIB a fost de 22,9%. Lipsa investițiilor vulnerabilizează o țară și o văduvesc de bunăstare. Situația pare și mai dramatică în ceea ce privește datoria publică externă. Înaintea crizei, aceasta a fost de nici 15% din PIB, iar acum s-a ajuns la peste 40% din PIB. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,4 miliarde euro, iar datoria pe termen lung a însumat 69,3 miliarde euro la 30 noiembrie (73,5% din totalul datoriei externe), conform BNR. Asta înseamnă costuri suplimentare pentru generația de azi și pentru cele care vor veni. În 2008 s-a înregistrat o creștere de 7,3%, alimentată de consum, iar în 2009 a urmat o cădere bruscă, de 7,1%.

Creșteri alarmante de prețuri

La finele anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%. Prețurile au crescut în 2017, iar BNR prognozează o inflaţie de 3,2% în decembrie 2018 şi de 3,1% în luna septembrie 2019. Tarifele la gazele naturale vor crește, banii vor fi tot mai scumpi și creditele mai greu de accesat, după ce Banca Centrală a ridicat rata de dobândă de politică monetară, pentru a ține în frâu inflația, taxele și impozitele locale s-au majorat în mai multe localități, majorarea salariilor s-a făcut doar pe hârtie, iar punctul de pensie se mărește doar din iulie. Moneda națională a atins, imediat după demiterea lui Mihai Tudose, cel mai scăzut nivel în raport cu cea europeană, un euro fiind cotat la 4,6599 lei. Și indicele ROBOR a dat mari dureri de cap, acesta ajungând spre 2%. Astfel, rata la un credit ipotecar pe 30 de ani a crescut cu 9,5% în ultimul an, drept consecință a creșterii indicelui ROBOR la trei luni de la 0,82% în ianuarie 2017 la 2,12% în ianuarie 2018. Dacă în urmă cu un an rata era de 2.100 lei/lună, acum aceasta a ajuns la 2.300 lei/lună. ROBOR este indicele în funcţie de care se calculează dobânzile celor mai multe credite în lei.

Deficitul de cont curent, în accelerație

În plus, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde euro, în creştere cu 92,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când se situa la 2,9 miliarde euro. Deficitul de cont curent a accelerat puternic odată cu majorarea puternică a deficitului comercial, în urma creşterii semnificative a consumului.

Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, care arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate. Mai exact, ies mai mulți bani din țară decât intră sau românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Ca o veste bună, deficitul de cont curent este departe de cel înregistrat ­înainte de criză, de aproape 11% din PIB în medie, între 2004-2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4551 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Helo,postaci, unde sunteti ca sa laudati „maretele realizari ale iepocii psd” ?

  2. BNR,statul perfect de drepti in fata multinationalelor,a zis:datoria publica externa a ajuns la 40 miliarde de euro.Traind in frumoasa UE ar fi bine ca BNR pentru protejarea inimii cetatenilor sa prezinte tabelar date comparative pe ultimii 10 ani atat valoric cat si % date privind datoria publica externa a principalelor tari[de ex.Germania,Franta Austria,Polonia,Olanda Italia,Spania si pe cine mai cred ca este un exemplu pentru Romania].Doresc Consiliului BNR – La multi ani !Si sper ca in curand si nu peste 10 ani sa faca acest efort economico-intelectual pentru dezvoltarea cunoasterii economice a romanilor!!!!

  3. nu exista economie romaneasca. exista o bula mulsa de corporatii iar cind asta va seca (vor disparea privilegile, vor creste salariile, Romania se va trezi sa se apere pe sine) isi vor ue palma-n fud si vor disparea. economia romaneasca e doar cea facuta de romani. cit de mult ne lipsesc investitiile? pai cam deloc ca nu prea mai avem forta de munca apta si sintruita. dar asta lucreaza in avantajol nostru in viitor pentur c astfel se limiteaza numarul lipitorilor care sug resursele locale: umnane, naturale. deficitul de cont curent nu este al nostru. este al lui UE, FMI, Banca mondiala care ne-au invatat ca nu avem nevoie de nimic si ne dau ei bani daca le dam noi tot. sint atit de prosti incit cred ca ei scot profit din asta. profitul ar fi fost inzecit daca noi am fi fost puternici. dar cine are nevoie de asta? asa-i lume ain care traim. cred ca trebuie sa revedeti situatia in complexitatea ei si daca ii veti patrunde sensurile nu veti mai scrie un asemenea articol. i-ati intelege inutilitatea si desuetitudinea.

  4. BNR nu mai este banca romanilor ci a bancilor straine.
    Cum au inceput bancile straine sa plateasca impozitele catre stat, cum BNR a marit ROBOR-ul…
    Cum bancile straine au inceput sa aiba pierderi din cauza ca isi plateau impozitele, cum BNR a devalorizat leu.
    Cu alte cuvinte, BNR, saboteaza Romania si romanii.

    • De ce nu te revolti si pentru sarmanii batrani care isi tin banii din economii in banci si care primesc 0,75% dobanda pe an si mai platesc si comision la retragere, iar STAT-ul mai percepe si impozit 16% sau 10% pe dobanda, deci ei nu sunt victimele persoanelor care i-au imprumuturi cu dobanzi mici. Daca ati avea decenta nu v-ati plange si ati economisi nu v-ati folosi de banii altora.

  5. BNR nu mai este banca romanilor ci a bancilor straine.
    Cum au inceput bancile straine sa plateasca impozitele catre stat, cum BNR a marit ROBOR-ul…
    Cum bancile straine au inceput sa aiba pierderi din cauza ca isi plateau impozitele, cum BNR a devalorizat leul.
    Cu alte cuvinte, BNR, saboteaza Romania si romanii.

    • Cauta valoarea Robor intre 2004-2008, s-ar putea sa vezi realitatea. Economiile sunt ciclice se bazeza pe cresteri si prabusiri, inca suntem pe linia ascendenta, s-ar putea pana in 2020-2022, dupa o noua stagnare sau chiar criza va afecta piata mondiala, depinde de moderatia fiecarui investitor si salariat cat risca sau nu. Cine invata lectia cumpatarii si decentei nu va avea greutati, lacomia si aroganta se plateste prin umilinta, iar ea poate fi insotita de pierderi materiale ca sa intelegi sensul proverbului”nu te intinde mai mult decat iti este plapuma”. Nimeni nu te obliga sa iei imprumut sau cat de mare sa fie, asa ca totul este la liberul arbitru. Conform legii lui Lavoisier „In natura nimic nu se pierde nimic nu se castiga totul se transforma.” La fel si in meteorologie, suma temperatilor si precipitatiilor dintr-un an sau deceniu/secol vor fi aceleasi fiecare seceta are o ploaie, fiecare ger o vreme calduroasa.

  6. Păcat că nu ne dați numele celor 9 “magnifici”. Domnule Guvernator general Isărescu mai puneți, ca vecinii nostrii ungurii, încă 4 steaguri tricolore làngă steagul UE să se vadă spre ce trage balanța hotarărilor celor ce reprezintă Banca Națională a României.

  7. Imi amintesc de vremea cand domnul Guran facea analize economice prin 2008 si spunea ca vor creste pretul la carne, atunci pulpa de porc era 16,9 lei/kg si 22/kg lei ceafa si cotletul fara os, 18-20 lei pieptul de pui uleiul 5-7lei/l, zaharul 3,8 lei faina 3/kg lei, iar salriul minim brut era 670 lei, iar mediu brut 1670 lei,acum sunt minim brut 1450 lei si mediu brut 3141 lei, azi preturile sunt asemenatoare cu exceptia unor supermarketuri care au politica de reduceri cu 20% la unele sortimente de carne saptamanal ceea ce face sa apara scaderi la unele sortimente de produse. In fond nimeni nu va obliga sa cumparati la cel mai ridicat pret si numai dintr-un magazin si apoi sa va plangeti. Comoditatea este un lux pe care daca il aplicati nu va lamentati. Oricat ar creste preturile ele doar se reaseaza la nivelul anilor 2008-2009, in schimb nivelul de salarizare s-a imbunatatit, oferind sperante tinerilor. Politica de manipulare nu numai ca-i nociva psihic si poate distruge multe destine, dar poate favoriza plecarea tinerilor care se lasa manipulati si care spera ca in afara o vor duce mai bine. Daca ar fi vulnerabilitatea atunci unii nu s-ar „inghesui” sa faca profit in Romania in domeniul imobiliar si comercial/hipermarket sau chiar industrial. Maturizati-va si ganditi liber nu fiti influentabili de niste cifre necorelate cu alte perioade din ultimii zece ani.

  8. In timp ce Economia Romaniei „duduie’ in mintea populistilor de la PSD:

    „Ministerul Finantelor s-a imprumutat Joi de 500 de milioane de lei, la un Randament de 4% pe an.

    Ministerul Finantelor Publice a imprumutat JOI, 500 milioane lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat pe 65 luni, la un randament mediu de 4%/an.

    Valoarea nominala a emisiunii a fost de 500 de milioane lei, insa bancile au suprasubscris oferta, pana la 534 milioane lei.

    Vineri este programata o licitatie SUPLIMENTARA prin care statul vrea sa atraga INCA 75 de milioane lei la randamentul stabilit joi.

    MFP a planificat imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde lei in ianuarie 2018, din care 3,6 miliarde lei prin licitatii de obligatiuni de stat si 800 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount. La acestea s-ar putea adauga 540 de milioane lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

    Potrivit MFP, sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si Finantarii Deficitului bugetului de stat.

    In 2018, Ministerul Finantelor va imprumuta aproximativ 48 – 50 de miliarde lei de pe piata interna, similar cu nivelul propus pentru 2017, in timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde euro urmeaza sa fie atrasi de pe pietele externe, in crestere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.”

    In timpul asta, China a carei Economie DUDUIE cu adevarat CONSTRUIESTE in draci: Cai ferate ultramoderne, Trenuri de mare Viteza, Poduri stiintifico-fantastice care ajung IMEDIAT pe Primele Locuri in lume la categoria respectiva, Autostrazi pe toate directiile, INCLUSIV Tibetul l-au legat cu o Autostrda ultramoderna de restul Chinei.
    Cum „duduie” amarata Romanie?
    Ca-n Teleorman!

    • Lilisor draga, du-te si ia un imprumut, fara 6-8% nu cred ca vei reusi si s-ar putea sa trebuie sa girezi cu imobilul, asa ca 4% este o valoare rezonabila. Daca nu stii pentru ca traiesti pe alta planeta, platile se fac la intervale, impozitele se platesc de unii pana in martie fie tot anul, iar marfa/contractele se onoreaza in 60 de zile, asa ca in domeniul bancar exista imprumuturi, pe termen de o SAPTAMANA, o luna, trei luni, sase luni, un an, etc. In 2018 inca n-au inceput sa fie colectate TVA, in februarie pe ianuarie, s.a.m.d. Daca iti place sa manipulezi inseamna ca ai o perceptie deformata fata de cititori, ori ii crezi ignoranti ori senili, poate te apreciaza tinerii frumosi si liberi cu :mintea in ceata”, ca sa citez dintr-un articol din Cotodianul in care „9 din 10 elevi consuma alcool” si poti sa-i „imbrobodesti”, dar pe oamenii capabil sa gandeasca si putina educatie va fi greu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.