Cifrele de dincolo de propagandă: pensia medie a scăzut

În primul trimestru din acest an, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, mai mică cu 0,9% față de octombrie-decembrie 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Numărul mediu de pensionari a fost de 5.223 mii persoane, în scădere cu 6 mii persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.686 mii persoane. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.072 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,3% (comparativ cu 52,5% în trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,1%. Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se calculează pentru pensionarii de asigurări sociale de stat, pensionarii MApN, MAI, SRI.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani, Călăraṣi, Dâmboviṭa ṣi Neamṭ. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 503 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani, 864 lei Giurgiu, 885 lei Vrancea faţă de 1363 lei în Municipiul Bucureşti, 1.356 lei Hunedoara ṣi 1.279 lei în judeṭul Braṣov).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,8% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,5%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG1 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul I 2018, a fost de 812,0 mii persoane, din care: 662,6 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 14,1% din totalul pensionarilor din această categorie; 147,8 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 42,2% din totalul acestora;
1,6 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 0,9% din totalul acestei categorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Preturile cresc, pensiile scad. Cum trece timpul ies din sistem pensionarii care au muncit inainte ’90 pe salarii adevarate, inscrise in CM si intra in sistem pensionarii capitalismului, cei cu salarii mici care au muncit la gri. Ca nu prea au avut de ales. Se vede clar, pensiile sunt impinse in sus de anii munciti inainte de ’90 si sunt impinse in jos de anii munciti dupa ’90. Inainte de ’90 nu au fost atat de multi angajati pe salariul minim sau in zona ei. Orice s-ar spune inainte de ’90 cel ce a muncit a fost mai respectat ca azi. Cert este generatiile care au intrat in campul muncii dupa ’90 cu anumite exceptii vor fi muritori de foame la pensie. Nici sistemul nu este cinstit. Inainte de ’90 munceai 40 de ani si se impartea la 30 (stagiu-barbati ). Azi muncesti tot 40 dar se imparte la 35. Deci azi muncesti macar la fel de mult dar primesti mai putin. Se aude Olguta?

    • foarte interesant acest paradox, nu-i asa? din iunie 2017 punctul de pensie a crescut de la 917,5 lei la 1,000 lei,dar cu toate acestea pensia medie scade.sa fi dat PSD vreo lege pe ascuns, care sa taie din pensii? nu, pentru ca ar fi tipat ca muscat de sarpe Vanghelion Rares Bogdan! bun ,deci ,va mai intreb odata daca nu cumva au ‘iesit din sistem’,vorba Micului Muc,din aia cu pensii marisi s-au pensionat din aia cu pensii mici, cu jumatate leafa platita la negru? e posibil sa fie si asta , sau poate alte cauza, dar sa sustii ca au scazut pensiile este o imbecilitate politica. asa ca lili si cu nick, daca pentru voi , ta’majorii securitatii, regula de trei simpla este prea complicata, nu are rost sa va bateti capu’ cu Statistica, caci aia este stiinta grea. doar o vorba pentru Pam-Pam: mai baieti si fete din presa, cate clase aveti voi?

  2. INS, lovitură în plin pentru Guvernul Dăncilă. Pensiile românilor AU SCĂZUT/Date oficiale!

    În ciuda anunţurilor Guvernului Dăncilă privind majorarea pensiilor din România, veniturile pensionarilor s-au DIMINUAT.
    O arată, cu cifre, un Raport întocmit de Institutul Naţional de Statistică.

    Uitati-va ce saracie si depopulare si IMBATRANIRE a populatiei e in judetele ciumei rosii, JALE, pai cum sa nu iasa la mitingul manipulator acesti oameni saraci, dependenti de pomenile PSDiste?

    Deseara apare Olguta la Antena 3 si ne expica cum au CRESCUT Pensiile romanilor in timp ce INS spune ca au SCAZUT!
    Aritmetica PSDeilor e alta decat la INS!
    E ca la Teleorman!

    • Mai postac prapapdit, tu si ptr mortii din Guatemala (vulcan) tot PSD-ul il faci vinovat. Atat de sarac cu duhul ati ajuns? Vezi ce zice @Nick mai sus. Pensia de azi nu are nimic de-a face cu PSD-ul. Cei ce sunt in pensie au lucrat incepand cu sfarsitul anilor ’70 !!!!!! Iar acea perioada e perioada buna. Perioada proasta e cea CAPITALISTA (aia pe car-i lingi tu) cand salariile au scazut iar munca le negru a inflorit. Exact aia pe care-i lingi tu dau salarii mici si la gri (minim pe contract + ceva in mana). De ce crezi ca este migratia fortei de munca de la privat spre bugetari? De bine ce este la ai tai privati? PSD macar incearca sa cresca pensiile, ai tai ce au facut… le-au inghetat cumva cand au fost la conducere?!
      Sa-ti fie rusine!

    • Pensia medie a scazut deoarece au iesit din plata pensionarii cu pensii mari(de obicei cei care au lucrat inainte de ’90 si au intrat in plata pensionarii cu pensii mici( cei care lucreaza de obicei cu salariul minim pe economie).Daca guvernul PSD, incepan cu anul 2013 nu marea salariul minim pe economie si punctul de pensie in fiecare an, faceti un calcul si vedeti cam ce pensie ar fi avut cei care lucreaza acum(nici macar un pucnt de pensie care acum este de 1000 lei).Cu toate ca firmele private au tipat ca cresterea salariului minim va produce somaj, in ultimii 5 ani numarul salariatilor din economie a crescut constant, ajungandu-se la o medie de 10 salariaati la un pensionar(dupa cum zice azi INS).In concluzie , punctul de pensie trebuie crescut, la fel si salariul minim pe economie,care este obligatoriu pentru toate firmele(este loc de crestere, dupa economistii de la Ziarul financiar pana la 2000lei ne tpentru salariul minim, fara a creste nr. de someri,doar ca firmele vor avea rata profitului mai mica, asa cum este in Occident!)

  3. aici se vorbeşte despre pensia de pe fluturaş, nu despre cea reală, care e lovită crunt de inflaţie; indexarea punctului de pensie da la 1 iulie, nu mai e nici măcar frecţie la un picior de lemn; oricum nivelul pensiei medii, calculate de ins, escamotează realitatea, care se situează undeva la 75% din cifra anunţată oficial, pentru că include pensiile speciale, care, în afară de faptul că sunt ilegale, sunt o piatră de moară, din ce în ce mai greu de suportat de buget. Cu toate astea, coaliţia de la putere preferă să distrugă economia şi să omoare milioanele de pensionari oneşti, decât să taie stipendiile unor mafioţi, tâlhari, escroci, criminali, trădători, animale turbate, la fel ca şi ei şi ca restul cloacei politice… unde eşti tu nene uzi, glock, beretta sau ak?

  4. Este normal ca scade, pe masura ce ies din „sistem” cei care au primit pensii mai bunicele beneficiind de grupe de munca si alte avantaje legislative!Pensiile publice ale angajatilor din domeniul privat vor scadea continuu fata de pensia medie, fiindca sectorul privat (cu cateva exceptii:IT, banci, energie, etc) nu va putea tine pasul cu cresterile salariale nesimtite din domeniul bugetar…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.