Alt os electoral de ros

Încăierare electorală pe pensiile speciale ale parlamentarilor.

Liderul PSD Marcel Ciolacu și cei de la USR au anunțat că demisionează din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială, iar la scurt timp au început contrele.

„Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, PSD a asumat o direcție clară în ceea ce privește această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității. Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment”, postat Ciolacu pe Facebook.

Marcel Ciolacu spune că Guvernul Orban a ratat o ocazie de a elimina pensiile speciale, în acest an, când a refuzat să dea o ordonanță de urgență în acest sens.

Și deputații și senatorii USR își vor da demisia din Parlament marți dimineață, pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială, a anunțat liderul USR Dan Barna pe Facebook.

„Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.
Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.
Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.
Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat.
USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, a scris Barna.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a catalogat luni seara drept demagogic demersul parlamentarilor care au anunţat că vor demisiona înainte de terminarea mandatului pentru a nu mai beneficia de pensie specială, susţinând că acest lucru este „o minciună sfruntată”, „praf aruncat în ochii alegătorilor”.

„Demagogia asta cu demisia înainte de terminarea mandatului că nu mai primeşti pensie specială este pur şi simplu o minciună sfruntată. (…) Este praf aruncat în ochii alegătorilor şi, din păcate, nu doar preşedintele PSD şi alţi lideri PSD cochetează cu astfel de poziţii demagogice în plină campanie electorală. Sunt şocat literalmente de lipsa totală de respect a PSD faţă de români, faţă de oameni”, a declarat liderul liberalilor, luni seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

„În primul rând, domnul Ciolacu şi cu ceilalţi pesedişti care au anunţat că îşi vor da demisia ca să nu beneficieze de pensie specială, cei mai mulţi au mai multe mandate, deci ei deja beneficiază de pensie specială. Domnul Ciolacu are un mandat întreg 2012 – 2016, el fiind la al doilea mandat. Nu este adevărat că cine îşi dă demisia nu mai beneficiază de pensie specială. Domnul Ciolacu va avea din patru ani de mandat calculată indemnizaţia pentru acest mandat o zi în minus. (…) PSD a inventat pensiile speciale. Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificată şi s-au introdus pensiile speciale în legislatura trecută, singurul partid care a votat împotrivă a fost PNL”, a susţinut Ludovic Orban.

Potrivit lui Orban, soluţia pentru a nu mai exista pensii speciale nu este să îşi dea cineva demisia înainte de încheierea mandatului.

„E o soluţie foarte simplă şi îi solicit domnului Ciolacu, dacă vrem să se desfiinţeze pensiile speciale pentru parlamentari – că tot au majoritate parlamentară -, să convoace Birourile permanente reunite săptămâna asta şi împreună să adoptăm unul din proiectele de lege prin care se propune modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării articolului 49, astfel încât să nu mai beneficieze niciun parlamentar sau fost parlamentar de pensie specială. Demagogia asta cu demisia înainte de terminarea mandatului că nu mai primeşti pensie specială este pur şi simplu o minciună sfruntată”, a afirmat Orban.

La rândul său, liderul PMP Eugen Tomac a scris pe Facebook: „Eu mi-am dat demisia din Parlament anul trecut, nu anul acesta cu 10 zile înainte de alegeri, dar nu le pot spune oamenilor că odată ce mi-am dat demisia nu voi avea pensie specială. Teoretic, nu am un mandat întreg 2016-2020, pentru că în iunie 2019 am plecat din Camera Deputaților. Eu în schimb am un mandat întreg 2012-2016 și, conform prevederilor din lege, beneficiez de pensie specială. Pentru un mandat întreg și cei doi ani și jumătate de mandat din 2016-2019. Prin urmare, ceea ce am făcut totuși pentru a nu beneficia de pensie, am declarat în plenul Camerei Deputaților, cerând sa se consemneze în stenogramă, care se publică în Monitorul Oficial că renunț la acest drept. Am fost singurul parlamentar care a făcut asta!!! Mai mult decât atât, dacă astăzi toți parlamentarii noștri și-ar da demisia, dar ei mai au mandate întregi demisia lor nu are niciun efect. Așa este și în cazul celor de la USR, ei azi își dau demisia, dar peste zece zile toți sunt realeși, dacă nu eliminăm pensiile speciale totul rămâne praf in ochi”.

Acesta a anunțat că PMP va depune din nou marți o solicitare prin care cere convocarea Birourilor Permanente Reunite și aducerea în plen a legii prin care se cere eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și primari.

„Aceasta este soluția, eliminarea, pentru că demisia și-a dat-o și Dragnea și mulți alții, dar pensiile au rămas”, a precizat Eugen Tomac.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament și cea a senatorilor și deputaților USR pentru a rezolva problema pensiilor speciale reprezintă „ un populism ieftin și nu rezolvă absolut nimic”.

„Singura soluție echitabilă și corectă dacă vrem să vorbim despre pensiile speciale este ștergerea, abrogarea tuturor pensiilor, inclusiv pensiile magistraților și pensiile foștilor securiști, ofițerilor. Restul este un populism ieftin și nu rezolvă absolut nimic. Trimiteți-i pe domnul Ciolacu și pe cei de la USR la doamna Violeta Alexandru, la Ministerul Muncii, să le explice cum se calculează pensiile. Deci ei nu renunță la nimic, așa cum nu a renunțat domnul Ciolacu nici acum patru ani la nimic, când și-a dat demisia cu o zi înainte de terminarea mandatului, nu va renunța nici acuma la nimic, nici el, nici cei de la USR”, afirmă la RFI Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune care este „singura soluție echitabilă” la problema pensiilor speciale: „Noi când am propus ștergerea tuturor pensiilor, inclusiv ale magistraților și foștilor lucrători ai Securității, USR a votat împotrivă. Deci asta este singura soluție echitabilă și corectă, ștergem toate pensiile speciale și pensiile de serviciu, așa cum am propus noi încă de anul trecut”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Dispai nulitate si i-ati partidul cu tine. In pusta sa va duceti si legati-l pe Iliescu de caruta voastra hodorogita.

  2. Guvernul Orban NU A RATAT ocazia de a elimina pensiile speciale când a refuzat să dea o ordonanță de urgență, SUNT HOTI SI PROFITORI !
    România îsi merita soarta !

  3. Pe langa alcohol, Lucovid Organ a inceput sa si fumeze din pachetul lui Catu… Cat de imbecil sa fii sa afirmi ca vrei sa votezi, citez: „niciun fost parlamentar sa nu mai beneficieze de pensie speciala”. Cretinoidul nu stie ca odata obtinuta, chiar speciala pentru fostii parlamentari, pensia devine drept patrimonial si nu mai poate fi retrasa? La fel le urez succes dupa votarea retragerii pensiilor fostilor tortionari. Si aici este drept patrimonial obtinut anterior adoptarii legii, deci nu va avea efect decat pentru viitor. Din pacate (iun ambele situatii)!

  4. Ciolacu, Orban, Ponta, Barna, dar si Iohannis … sunt viitorii beneficiari de pensii speciale. Cum va inchipuiti ca le vor desfiinta ??? Ei, doar arunca pisica de la unul la altul, in functie de momentul electoral .

  5. Am impresia ca politicienii de cumetrie cred ca viata in Romania va curge la fel ca in ultimii 30 de ani. Poate doar Johannis stie cum vor merge lucrurile in tara dupa alegeri. Obiectivele americane si ale UE coincid . Romania trebuie sa fie la nivelul Poloniei si sa refaca cei doi piloni pe flancul sudic al NATO . Cei 80 miliarde euro ce vor fi imprumutati Romaniei de catre UE trebuie pusi in opera in infrastructura , industrii de varf , IT si energia verde. Ne intrebam daca pnl va putea sa faca rost de specialisti din tara care sa fie in stare sa atraga toti acesti bani. Amintim ca Polonia a atras in 10 ani 100 miliarde euro. Chiar Romania care a dat oameni de valoare in period Regalitatii nu poate sa mai dea astfel de valori umane ? Este un examen pentru Johannis si guvernul ce va venii sa demonstreze ca stie sa aleaga oamneii nu numai pe,principiul politic retrograd , avand in vedere ca pnl este mai mult pdl- ul lui Basescu, un comunist notoriu . Refuzam sa credem ca UE ai carei membrii suntem va accepta vechea calimera comunista. Trebuie facute racolari de capete romanesti de valoare cu vechime in Occident peste 15 ani si care poate vor intari si aerisi randurile pnl. Trebuie ca doctrina liberala adevarata sa primeze iar pdl- ismul idiot comunist sa dispara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.