Cîțu face ce a învățat

Până la finele anului Guvernul va mai efectua o rectificare bugetară, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

„Mă uit la execuția bugetară și așa cum sunt lucrurile acum va mai fi nevoie de o rectificare bugetară până la finalul anului”, a spus ministrul. „Bugetul va fi aprobat de Guvernul următor, în baza actualei legislații”, a mai spus Cîțu, ca răspuns la întrebările legate de evoluțiile pensiilor, salariilor bugetare și alocațiilor pentru copii.

Ministrul spune că în condițiile în care Guvernul își dorește o consolidare fiscală, se așteaptă ca agenția S&P să mențină actualul rating al țării cu o perspectivă stabilă.

„Mă aștept să treacă la perspectivă stabilă. O să vadă că ne dorim consolidare fiscală”, a spus ministrul.

Guvenrul a efectuat o rectificare bugetară la jumătatea lunii august.

În decembrie 2019 agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menținând actualele ratinguri – BBB-/A-3. Următoarea reviziure este programată pentru luna decembrie a acestui an.

Florin Cîțu a mai anunţat că veniturile pe care companiile le-au declarat la ANAF sunt mai mari cu 2,8% în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cîțu a precizat că în luna august ANAF a încasat mai mult cu 8% decât în august 2019, urmare a faptului că firmele au declarat încasări mai mari față de anul trecut. Ministrul spune că acestă situație este consecința procesului de digitalizare început la ANAF, proces care va continua și care va aduce în plus la buget, anul viitor, 20 de miliarde de lei.

Ministrul spune că fără criza din sănătate deficitul bugetar ar fi ajuns la doar 1,98% din PIB, față de 5,18% cât a fost în august. În următoarea perioadă Cîțu a promis că va anunța săptămânal ce sume va împrumuta ministerul pentru acoperirea deficitului bugetar.

Cîțu s-a declarat pregătit să facă față unui șoc indus de un al doilea val al epidemiei de cornavirus. „Am performat mult mai bine decât se așteptau agențiile de rating și Comisia Europeană. Și o vom face în continuare. Am arătat că am făcut față unui șoc negativ în condițiile unui deficit mare. Suntem pregătiți pentru un șoc mare (in a doua parte a anului). Nu văd un scenariu în care să ne întoarcem la situația din martie”, a spus Cîțu.

În context, ministrul a precizat că faccilitățile la plata taxelor nu vor fi prelungite după 25 octombrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Cati de aici! Din cate ne povestesti cu maia hoasca in nas, FMI nu-ti mai da voie sa te imprumuti! Nici dracul nu va mai imprumuta pe voi jefuitorilor liberali care ati papat 10 miliarde de euroi pe nimic in 8 luni de zile! Dupa ce ati furat votul rromanilor, acum trebuie sa taiati in carne vie! Propun sa incepeti cu magistratii de la BEC care au calcat pe bec!

  2. Vezi bai ca vin astia si te vaccineaza cu un cip.
    Daca ar exista un vaccin cu neuroni cred ca tie ti-ar trebui vreo zece.Minimum.
    Ai dreakului de imperialisti, ne-au vaccinat si acum avem iluzii optice.
    Vedem luna rotunda cand ea este patrata. Ca si pamantul este plat, nu?

  3. Hai Citule, varsa la cotroceni cateva sute sau milioane de euro! Mai arunca si la pereteni, mai baga si la unitatile secu-militare din preajma Bucurestiului si la ai tai crestere cu inca 50% la bunastare, restul cu duhul sfant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.