Ciucă și Iohannis laudă SRI: ”Este o instituție modernă, o instituție-cheie”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marți un mesaj la 33 de ani de existenţă a Serviciului Român de Informaţii, în care susține că SRI este ”o instituţie fundamentală pentru funcţionarea şi performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă şi nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit”. Potrivit lui Ciucă, SRI este o instituţie modernă.

Celebrăm astăzi 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații, o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă și nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI. Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creștere economică dar și sursă de vulnerabilități. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări și riscuri și pentru România. Și o vedem zi de zi, prin acțiunile hibride îndreptate direct și către cetățeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese și responsabilități speciale, ci  și aici, în România, împotriva propriilor noștri cetățeni.

Comportamentul agresiv al Federației Ruse pune sub presiune valorile, interesele şi obiectivele naţionale, coeziunea noastră societală. Suntem responsabili pentru apărarea drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean, a demnității, alegerilor și proprietății sale. De aceea, ținta predilectă a atacurilor hibride vizează construcția încrederii, prestigiul și relevanța statului, a instituțiilor sale în percepția societății și a fiecărui individ. Serviciul Român de Informații este primul chemat să asigurare securitatea celor trei componente – stat, societate și cetățean.

Strategia Națională de Apărare a Țării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanța legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice. Acest fapt determină nevoia unei și mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetățenilor, fiecărui cetățean român, sentimentul de stabilitate și continuitate, de siguranță pentru sine și familia sa, fiecărei companii certitudinea prezevării activității sale și fiecărui investitor perspectiva de a câștiga în și împreună cu România, acum și în viitor.

Bătălia pe care o ducem astăzi în războiul hibrid pe care-l purtăm zi de zi este cea pentru construcția, menținerea și susținerea credibilității acțiunii noastre în ochii cetățeanului. Iar dezideratul asigurării vieții libere și prospere a românilor nu poate fi atins decât prin reziliență, printr-un răspuns adaptat şi eficient în faţa provocărilor actuale, prin susținerea populației și a societății față de acțiunea instituțiilor statului.

SRI este o instituție modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale. Este firesc, așadar, să respectăm și să prețuim inteligența, discreția și performanța, să recunoaștem și să salutăm eforturile constante făcute și să manifestăm respectul datorat față de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoașterea nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienței și profesionalismului, calității produselor sale și a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveți la nivelul susținerii deciziilor strategice.

Patriotism, Onoare și Profesionalism sunt valori recunoscute ale Serviciului, pe care le-am remarcat și în activitatea din ultimul an.
Îi felicit pe lucrătorii SRI pentru devotamentul și abnegația dovedite în fiecare zi, pentru cunoașterea pe care o oferă zi de zi nouă, beneficiari ai activității lor și decidenți, dar și, indirect și discret, fiecărui cetățean român.
Sunt onorat să recunosc sacrificiile și limitările personale pe care le asumă angajații acestui Serviciu pentru a menține echidistanța, discreția și preeminența legii în toate acțiunile și în domeniile extrem de importante în care experiența și expertiza le este reclamată, este mesajul lui Ciucă, încheiat cu urarea La mulți ani!

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la şedinţă de evaluare a stadiului măsurilor adoptate de SRI i în contextul provocărilor de securitate generate de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

SRI a transmis un comunicat de presă după eveniment, în care Iohannis este citat afirmând că SRI este o instituție-cheie.

Marți, 28 martie, a avut loc la sediul SRI evaluarea stadiului măsurilor adoptate de instituție în contextul războiului de agresiune lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

La eveniment au participat Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, membrii Comisiei de control SRI, precum și membrii Biroului Executiv și cadre de comandă din unitățile Serviciului.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a evidențiat importanța modului în care instituțiile din România, și în particular Serviciul Român de Informații, s-au adaptat la noul context generat de războiul de la granițe.

„România s-a poziționat, încă o dată, ca un pilon de stabilitate în zonă și un partener solid pe Flancul Estic și s-a alăturat demersurilor de impunere de sancțiuni la adresa Rusiei și eforturilor Uniunii Europene de gestionare a efectelor situației de criză. De asemenea, România a luat o serie de măsuri pentru a veni și în ajutorul Republicii Moldova, confruntată cu o serie de provocări majore.

În angrenajul instituțional național care gestionează toate aceste evoluții, Serviciul Român de Informații reprezintă o instituție-cheie. SRI contribuie cu informări relevante și oportune în ceea ce privește susținerea intereselor de securitate ale României, precum și în vederea redresării economice, a prevenirii afectării grave a unor sectoare strategice și a valorificării oportunităților de dezvoltare.”

Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a subliniat principalele provocări cu care Serviciul s-a confruntat în contextul de securitate generat de război, printre acestea numărându-se gama largă de atacuri cibernetice și agresiuni hibride.

Referitor la analiza stadiului măsurilor adoptate în acest context, directorul SRI a precizat că este vorba deja de un conflict extins. „Ca urmare a dezangajării ruse de la principii fundamentale de drept internațional, debalansarea piețelor energetice, atacurile cibernetice sau ofensiva în domeniul dezinformării au produs deja efecte care depășesc granițele Ucrainei. (…) SRI s-a aflat printre vocile care au avertizat în avans, în format aliat, asupra pericolului rus, la fel ca alți parteneri din regiune.

La mai bine de un an de la invadarea Ucrainei, luptele, violențele asupra civililor, amenințările difuze și insecuritatea au devenit realități extrem de apropiate granițelor noastre, în timp ce perspectivele de pace sunt încă dificil de întrezărit.”

În acest context, pentru etapa următoare au fost stabilite o serie de priorități instituționale care să conducă la consolidarea protejării și promovării intereselor statului român: „Ne concentrăm nu doar asupra prezentului, ci și asupra detectării provocărilor care abia se conturează în planul securității și care vor fi perceptibile în anii următori.” Unele dintre proiectele care vor debuta în perioada imediat următoare se referă la „participarea la implementarea proiectelor de la nivel național din sfera securității cibernetice, adaptarea și dezvoltarea formatelor de cooperare în domeniul antiterorist și a acelora din cadrul Comunității Naționale de Informații.”

În cadrul evenimentului, a fost evocată și problematica pachetului de legi ale securității naționale, prin raportare inclusiv la tema războiului: „(…) Atunci când dezbatem teme precum actualizarea legislației sau acoperirea lacunelor normative, în spațiul public revin, inerent, comparațiile cu perioada de dinainte de 1989. (…) Din calitatea de director al instituției, pot afirma cu deplină siguranță că, deși reticența poate fi de înțeles până la un punct, a rămâne cantonați în aceasta nu face decât să funcționeze împotriva propriilor noastre obiective ca stat.

Existența unei legislații clare ne-ar oferi un reper. Și nu doar în sensul în care serviciile de informații primesc instrumente pentru a acționa, ci și în cel în care acestora li se setează limite și li se impun răspunderi.”, a transmis SRI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. nu au nici o legatura cu adevarata securitate a Romaniei de pe vremea impushktului…ma refer la OFITERII SUPERIORI. FOARTE ABILI, FOARTE INTELIGENTI. umbre. dar pe vremea aceea isi iubeau Tara si NU lucrau impotriva romanilor ci impotriva serviciilor de spionaj straine infiltrate aici. asta pana cand nu au mai suportat-o nici ei pe leana, academiciana. si pe dementul caruia i se soptea in bleaga cat de mult il iubeste popoooo0ul care, in fapt, era infometat si infrigurat…vai de noi cu voi.

  2. Nu vi se pare un pic ciudata exprimarea următoare ?
    „… în LUMEA instabilă, tumultuoasă şi nu rareori TECTONICĂ ..”
    Lumea tectonică ?

    • Noi nu am uitat că securiștii au tras in noi la revoluție, nu uitam nici cum securiștii și avortonii lor împreună cu mafia PNL PSD ne-au jefuit 33 de ani

  3. Institutie moderna in care se varsa fonduri fara limita, in care pensiile si salariile depasesc limita absurdului dar total ineficienta in Romania. Lauda institutia pentru ca, adio taiat pensii si dalarii insuportabile cetateanului de rand. Felicitari, gloata dezumanizatilor apti doar pentru incasat fonduri din bugetul statului cu eficienta zero??.

  4. Un boier special al juntei militare laudă o instituție militară de forţă… Mănânci calule ovăz?

  5. Componentele deschise publicului se vor actualiza peste 2-3 milenii. Secretomania este transparenta, razboiul este pace iar ignoranta o mina de aur monoatomic. Sau argint coloidal? Sau coltan congolez? Sau uraniu saracit?

  6. Prin vrerea Prea Sfantei Treimi s-a Prea Sfantei Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu va disparea toata neghina tradatoare din toate serviciile de informatii ale Sfantei Noastre Romanii care servesc interesele Ocultei Mondiale Khazare care vrea sa ne bage in razboi cu rusii. Fie numele Domnului Binecuvantat de acum si pana-n veacul veacurilor fara de sfarsit. Amin.

  7. 120.000 de securisti din cele 7 servicii speciale din aceasta tara mananca de la bugetul statului 4,5 miliarde de dolari anual. Fara ca acest septel de capete de organe, in ceea mai mare parte tradatoare de tara sa aduca nici macar 1 dolar beneficiu la bugetul statului. Cea mai mare grija a celor 7 servicii este de a controla populatia asuprita si furata chiar de ele, serviciile ca nu se rascoale pentru ca Romania sa nu-si piarda statul de Colonie.

  8. Aha,, te mai indoiești de originile liberale democratice ale peștelui plagiator.. Evident că le suflă-n pânze băieților cu cofragu intre picioare și nu se va atinge de pensiile lor nerușinate,. Căci doar și el istețul are două pensii și un salar,.. de nenororcit de pensionar la care trebe să-i scuipi in gură de să știe vorbi,.. Asta e celebra incredere băgată, a românilor normal,.. in armată și biserică,..Na, să-mi o vâr și eu..

  9. Securitatea moderna=stat eșuat asta e declarația de la vârful statului.

  10. E Ciucă Ciucă al nostru Ciucăăăă, pardon ăsta e din alt film. Viitorul domn președinte a României este Ciucă al LOR ,a serviciilor ,a Uniunii Europene , NATO ,americanilor și evident a celor 2 milioane de români pe care îi susține cu toată ființa lui pentru privilegiile lor pentru bogăția lor și pentru propășirea neamului lor. Vivat vivat vivat.

  11. „Institutia ” asta moderna a emanat din institutia veche a securitatii statului si nu este de mirare ca „modernul” gheneral cu patru stele ii arunca pe sri-isti cu capul in tavan, acest „politician” este rezultatul institutiei SRI , „modernizate” de a acaparat intreaga „democratie originala” din Romania.
    Exista opozitie in Romania ? Nu ! E zero si cu asta „democratia” a luat sfarsit, iar poporul doarme linistit e multumit cum tara este distrusa „pas cu pas” de securisti si politicienii emanati de ei.

  12. Da, raportat la nr. populației este total supradimensionată numeric si ca finanțare de la buget, întrecând chiar și FBI. PS: La fiecare rectificare bugetară, se mărește fară niciun motiv suma alocată !!!

  13. Ciuca isi lauda sustinatorii ! Cum sa pui un plagiator in varful la gramada ?

  14. Mă intreb de cunm puii mei s-or fi descurcat, deosebit de eficient, cei șase mii de angajați aș GESTAPO in 40, la un popor educat de 80 milioane ?

  15. Colonie Eșuată, administrată din exterior de o caracatiță masono-securice predominant alogenă.
    Hai, slavă !?

  16. …dap…la cum (nu) functioneaza statul si cat de mult a performat acesta sub patronajul acestei fundamentale institutii moderne eu zic sa o desfiintati…cu siguranta treburile ar functiona mult mai bine, s-ar face economii insemnate la buget, am avea capital autohton puternic, cu reprezentanti in libertate si nu la beciul domnesc…am avea alegeri corecte astfel incat oamenii de frand sa-si poata asuma cand au pus degetul gresit sau aroga meritele cand au votat ce trebuia…

  17. Serviciile secrete sunt conduse de tradatori de tara.toate!ele reprezinta lupii pusi paznici la oi.cu ajutorul lor sunt controlati politrucii locali de catre stapanii externi.sunt o garda pretoriana pusa sa pazeasca interesele strainilor,a celor care conduc colonia.dupa cum se observa,politrucii se intrec sa-i pupe-n fund pe securisti,semn ca se stie foarte bine cine comanda si cine executa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.