Controverse și pe tema burselor medicilor rezidenți

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat „asigurări” duminică, în urma unor acuzații, că nu li se vor reduce veniturile medicilor rezidenți, precizând că există două acte normative în baza cărora bursele vor putea fi acordate în continuare.

„Încă de săptămâna trecută, Direcția de specialitate din Ministerul Sănătății a luat legătura cu colegii de la Ministerul Muncii, există o controversă cu privire la faptul că s-ar putea sau nu s-ar putea acorda bursele, ceea ce pot eu să vă asigur este că în intenția Guvernului nu există nicio inițiativă de a reduce veniturile medicilor rezidenți, dimpotrivă. Eu am fost informat că există două prevederi legale în baza cărora putem acorda în continuare bursele pentru rezidenți. (…) Eu le dau asigurări medicilor rezidenți că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de față”, a declarat Bodog pentru Agerpres.

Reacția ministrului vine după ce Platforma România 100, lansată de Dacian Cioloș, a cerut clarificări miniștrilor Sănătății și Muncii pentru situația semnalată de mai mulți medici rezidenți, care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 — odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării — nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei.

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanța de Urgență nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Sursa citată arăta că, în acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.