Costurile unei aventuri legislative

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri seara, 18 iulie, în secțiunea comunicatelor de presă un proiect de act normativ potrivit căruia prețul de producție internă a gazelor naturale urmează să fie plafonat la 55 de lei pe MWh până în 30 de iunie 2021.

Măsura ar fi afectat în primă instanță Romgaz, unde statul deține 70% din acțiuni, și OMV Petrom, cu 20,63% în proprietatea statului. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat în cursul dimineții de joi, 19 iulie, că proiectul de hotărâre de guvern care prevede plafonarea prețului la care producătorii pot vinde gazul extras din România intră ordinea de zi a ședinței Executivului, pentru o prima lectură. În aceeași zi, valoarea acțiunilor Romgaz tranzacționate la Bursă de Valori București (BVB) a scăzut cu peste 5%. În paralel, acțiunile OMV Petrom au scăzut cu peste 4,6%.

Mai exact, cele două au pierdut 1,4 miliarde din capitalizarea bursieră, ridicând mari semne de întrebare investitorilor globali. Întrebat despre subiect, ministrul Energiei, Anton Anton, a dat un răspuns sec: „Având în vedere că subiectul plafonării preţului gazelor este în dezbatere publică, nu comentăm”.

Vineri, 20 iulie, proiectul este retras de pe site-ul Finanțelor.

Vineri, Teodorovici a anunțat că retrage proiectul de hotărâre de guvern, fără să aducă prea multe argumente pentru acest gest. S-a rezumat doar prin a spune că ar putea dura ani până să readucă în atenția opiniei publice problema plafonarii prețului gazelor. Retragerea a făcut ca valoarea acțiunilor celor doi mari producători de gaz din România să crească. Mai exact, acțiunile Romgaz au crescut vineri cu 2,98%, iar valoarea celor ale OMV Petrom s-a majorat cu 2,27%.

Guvernul a intenționat să plafoneze la 55 de lei/MWh preţul gazelor extrase de Petrom şi Romgaz în România, pentru următorii trei ani. Preţul ar fi fost cu o treime sub cel la care se vând acum gazele la bursa din România, şi la jumătate sub cel de la bursa din Austria, în funcţie de care statul român încasează redevenţa. Pe datele actuale şi potrivit unor calcule grosiere, din cei 55 de lei, cel puţin 41 de lei vor fi costuri operaţionale şi cu taxarea înainte de profit, lucru care ridică semne de întrebare asupra viitorului extracţiei viitoare a gazelor naturale din România. În urmă cu câteva zile, consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat că populația trebuie să știe că prețul gazelor va scădea cu 20%. Până la acea scădere avem parte însă de o creștere, ANRE tocmai a anunțat că preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va crește cu 5,83% din 1 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Rezulta ca, in pofida dorintei guvernului de a face ceva si pentru noi nu numai pentru multinationale, nu putem face mare lucru pentru ca avem mainile legate si „nu suntem de capul nostru”. Poate reusim sa ne alegem conducatorii pe care chiar ii vrem, poate ca reusim sa realizam si pentru poporul roman cate ceva…dar intotdeauna ceva / cineva ne va da peste mana in momentul in care atingem vreun interes alogen. Ia vezi cum era poluant si inecologic Comtim cand era in Romania si cum a devenit valabil la unguri. Ia vezi cum, imediat ce am indeplinit toate conditiile pentru exportul carnii de porc, a dat pesta porcina peste crescatoriile de porci din tara….etc…Nu mai cred in coincidente.

  2. Nu inteleg! In afara angajatilor Romgaz si OMV, nu mai exista nimeni in tara asta? Gazul in RO este cel mai scump din Eu raportat la puterea de cumparare, guvernul vrea sa-l ieftineasca si toata lumea se supara? E guvernul Romaniei sau al investitorilor straini? De fapt noi platim nu 75 de lei, ci 130+TVA, adica peste 150 lei/MW. Important nu e ca platesti cel mai mult, important e „jos PSD”.

  3. Nimeni nu sesizeaza cat de volatila a devenit valoarea. Fratilor daca vrei sa vinzi un ou la un pret de bou il pui pe bursa. Fac unii 2-3 miscari si creste oul cat boul si face unul 2-3 miscari si face boul cat un ou. Asa le trebuie daca pun firmele la bursa. Ce dracu inventie, BURSA, pe vremuri toate firmele romanesti ale statului nu erau la bursa asa ca nu avea cum sa apara asa o devalorizare de 4-5 % dintr-o firma gigant intr-o singura zi apoi sa creasca iar 3% in alta. Pur si simplu bataie de joc. Aici nu e vorba de PSD, e mana sistemului evreiesc 😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.